Menü

Amikor nem múlik a köhögés

Ősszel és télen főleg azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó köhögésre, akik közösségbe, bölcsödébe, óvodába, iskolába járnak. A megfázás, influenza és egyéb légúti megbetegedések velejárója a köhögés, az orrfolyás, orrdugulás, torokfájás. Ezekre számtalan házi gyógymód létezik, amiket érdemes kipróbálni, mielőtt az antibiotikum után nyúlnánk.

A kínzó torokfájás, a hosszan tartó, nem múló köhögés ellen számtalan házi praktikát, gyógymódot bevethetünk. Meg kell jegyeznünk, hogy a fűtésszezon beköszöntével gyakorta száraz a levegő a lakásban, ami tovább ingerelheti a kicsit, ezért érdemes nedves törölközőt teríteni a fűtőtestekre, vagy a gyerek szobájában kiteregetni, esetleg párologtató beszerezni. Az is egy jó módszer, hogy egy liter vízben egy evőkanál sót párologtatunk. Érdemes hosszú percekig forralni ezt  sós vizet, hogy a párája az otthonunk minden zugába eljusson.

Sokszor találkozhatnak a kisgyerekesek azzal a problémával is, hogy éjszaka, vagy a délutáni alvás közben, fekvő helyzetben, felerősödik a köhögés. Ha egy kicsit megemeljük a csemete felsőtestét egy párna segítségével, enyhíthetünk a bajon.

Betegség esetén különösen figyeljünk oda a gyerkőc táplálkozására. Kerüljük a cukros ételeket, a csokoládét, a tejet, a kakaót, a tejes készítményeket, hiszen ezek mind nyákképzők és csak fokozzák a bajt. Etessünk a gyerekkel sok-sok almát, körtét, savanyú káposztát, sütőtököt, céklát, sárgarépát. Utóbbi kettőt, akár nyersen is, hiszen úgy különösen sok vitamint tartalmaznak.

A köhögés, a torokfájás, az influenza egyik legjobb ellenszere az almaecet, ami remek nyákoldó. Ugyancsak jó hurutoldó a kakukkfű, az orvosi permetfű is, de a kamillát, a csipkebogyót és a propoliszt is használják, használták teaként. Kiváló köptető az édesgyökér, az akácvirágból, bodzavirágból készült tea pedig torokgyulladásra és köhögéscsillapításra ajánlott. Nem szóltunk még a hársfateáról, vagy a birsalma levélből készült főzetből, amik szintén jó megoldást jelenthetnek ezekre a bajokra.

Nagyanyáink alkalmazták a hagymából és pirított cukorból álló főzetet. Hat-nyolc deciliter vízben felfőztek egy felaprított, közepes fej hagymát, majd leszűrték és ebben két evőkanálnyi pirított cukrot oldottak fel. Naponta ötször egy-egy decilitert ittak belőle, s érezhetően két nap alatt enyhült a köhögés.

Fotó:
egészségtükör.hu

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.