Menü

Ezt is az ősz hozta

Az ősz egyik jellegzetes gyümölcse a birsalma, vagy birskörte. A jellegzetesen fanyar, savanykás ízű, viszont csodás illatú gyümölcs igazi vitaminbomba, amiből számtalan ételféleség, likőr, ínycsiklandó almabor, befőtt, kompót és sajt készíthető.

A birsalma, vagy körte csak az elnevezésében más, egyébként ugyanarra a növényre, pontosabban gyümölcsre utal. A népnyelv büdösalmának is hívja, bár az illatos jelző sokkal jobban illene rá. Nagyanyáink nem véletlenül tárolták a szekrény tetején, késő ősszel, télen finom illattal lengte be a falusi lakásokat.

Már az ókorban ismerték és szerették, nyersen és főzve, de a legjobban almaborként. Egyébként az ókori Rómában a termékenység, illetve a boldogság jelképe volt.

A birsalma, amelynek 200 faja ismert, de hazánkban nagyjából 15 félét termesztenek, rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Kimagasló az úgynevezett pektin tartalma, egyébként az összes gyümölcs közül benne a legmagasabb, ami azt jelenti nagyszerű méregtelenítő. A pektin ugyanis a bél nyálkahártyájában kialakít egy védőréteget, így a kórokozók nem tudnak hol megtapadni. Ráadásul a pektin erős gyulladáscsökkentő és jó nyákoldó is. Talán nem véletlenül használta a népi gyógyászat a birsalmát gyomorbántalmak, vagy torokgyulladás esetén.

A birs ezen kívül erősen görcsoldó, így a menstruációs fájdalmakat is enyhíti, sőt a reumás panaszok esetén is használ. Javítja a szervezet anyagcseréjét, meggátolja a székrekedést. A koleszterin szintre is hatással van, rendszeres birs fogyasztás esetén a koleszterin szintünkkel sem kell bajlódni.

Régen nyugtatónak is használták, égési sebekre, szemre, bőrre, fagyásra.

Felhasználása igen sokrétű. Azt már említettük, hogy nagyszerű almabor készíthető belőle, de likőrnek is kiváló. Lekvárt, kompótot, birsalma sajtot is főzhetünk belőle, de ezekben az esetekben a C-vitamin tartalma valamelyest csökken.

Aki kedvet a kapott a birsalmához, az készüljön fel arra is, valamivel vastagabb héja és keményebb húsa miatt igazán nehézkesen pucolható, nagyobb mennyiségben pedig kifejezetten keserves munka.

Fotó:
pixabay.com

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.