Menü

A biomosogatószerek használata – megéri vagy sem?

Meglepő, de érdemes kipróbálni a hagyományos és ezzel együtt a természetben tökéletesen lebomló mosogatószereket.  A biomosogatószerekkel  –  mint a mosószóda, mosószappan és a foszfátmentes folyékony mosogatószerek -  sokszor jobb hatásfokot érhetünk el, mint foszfátot tartalmazó társaikkal, ráadásul árban is versenyképesebbek.

 Sokszor azt gondolhatjuk, hogy ezek a szerek drágábbak, nehezebben beszerezhetők, s hatásfokukat nem ismerjük, így nem is tudjuk értékelni őket az agyonreklámozott és mindennapokban használt mosogatószerekhez képest. Érdemes kipróbálni őket, hogy meggyőződjünk az ellenkezőjéről, vagy éppen arról, hogy használhatóak-e egyáltalán.

A mosószóda kipróbálásakor az első, ami szembeötlő, hogy habja az eddig megszokott mosogatáshoz képest nincs. A víz állagát viszont érezhetően megváltoztatja, mert a mosószóda erős vízlágyító, s lehet vele mosogatni. Lehet, de nem túl jó hatásfokkal. Nem oldja eléggé a zsírt, még nagyobb adagolással sem, így foltosak maradnak utána az edények, és az üvegek is. Persze lehet mellé használni a nagyanyáink által alkalmazott ecetes öblítést, de az már drágítja a mosogatást és macerásabb is az egész. Mindemellett hátrány, hogy szárítja a kézbőrt, napjában többször alkalmazva nem is kicsit. Bár ez gumikesztyűvel kivédhető, de a gumikesztyűvel már adtunk is a környezetvédelemnek, mert bár a mosogatószerünk lebomlik, a kesztyű az semmiképp. A mosószóda 540 Ft/kg körüli áron kapható, egy mosogatáshoz kb. 5 liter vízhez 2 evőkanál fogy, ami nagyjából 20 forint mosogatásonként, ennek ellenére nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket…

Ennél jóval nagyobb meglepetés a mosószappan használata. Nincs más teendő, mint szappant reszelni a mosogatóvízbe, és nekilátni a mosogatásnak.  Meg fogjuk látni, hogy jól működik. Az áruk sem vészes, 1400 Ft/ kg áron kaphatóak, s egy mosogatáshoz 2 dkg kell 5 liter vízbe, ami mosogatásonként csak 28 Ft. Ráadásul meglepően hatékonyan oldja a zsírt, s mindemellett környezetbarát, zsírpapírban, vagy csomagolás nélkül is meg lehet vásárolni.

Használhatunk még folyékony, foszfátmentes mosogatószereket is, ezekből a mosogatáshoz egy evőkanállal kell 5 liter forró vízhez, s szinte mindegyik kiválóan teljesítet, és tökéletesen működik. Ezeknél a szereknél a különbséget az ár, az illat adják, s egyik sem szárítja a bőrt. Ezek a termékek mind foszfátmentesek és környezetbarátak. Egy – egy mosogatás kb. 10 és 30 Ft közötti összegbe kerül. A mosószóda, mosószappan bioüzletekben, vegyiáru-kereskedésekben is kapható, míg a folyékony biomosogatószereket megtalálhatjuk akár a hipermarketek polcain is.

Fotó:
pixabay.com

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.

Sült csirke aroma, fűszag, szalonnaillat

Sült csirke illatú parfümöt dob piacra a KFC – olvastam a minap a neten. Picivel több mint ötezer forintnak megfelelő összegért bárkinek olyan illata lehet, mint a KFC-s bundának. Meghökkentő illatok a világ minden tájáról mai cikkünkben!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.