Menü

Köhög a gyerkőc? – nem kell gyógyszer, csillapítsunk hagyományos módszerekkel!

Rengetegszer indul úgy a reggel, hogy gyermekünk szűnni nem akaró köhögéssel kezdi a napot. Láz és torokfájás sincs, így egyszerű módszerekkel elérhetjük ennek megszűntetését.

Egy kisgyerek egy év alatt általában nyolc-tíz alkalommal fázik meg, amivel aztán a csak hetek alatt csillapodó köhögés is megjelenik. Mivel a köhögés célja az, hogy a lerakódott és irritáló nyákdugó felszakadjon, ne köhögéscsillapítóval próbálkozzunk. Ha mindenképp gyógyszertárból akarunk megoldást találni, akkor már hasznosabbak a köptetők, amelyek segítik a nyák felszakadását, de ezek inkább kisgyermekkorban ajánlottak.

Azonban vannak olyan házi praktikák, melyek megoldást jelenthetnek a legtöbb korosztálynak. Nézzük meg melyek lehetnek ezek a lehetőségek!

Az első számú és egyben legnépszerűbb ellenszer a méz, amellyel egyéves kor után csillapíthatjuk gyermekünk köhögését. Hatása a gyógyszerekével vetekszik, a gyerekeknek lefekvés előtt egy-két teáskanállal adagolva a gyógyszerekhez hasonló mértékben mérsékli az éjszakai köhögést, és nyugodt alvást biztosít. Ráadásul a méz baktérium- és vírusölő hatású is, ezért igazán jó megoldás az alkalmazása, persze túlzásokba ne essünk… Elsősorban termelőtől vásároljunk mézet, mert a nyers méz ugyanis jobb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a tiszta, bolti minőségű. Minél sűrűbb, sötétebb, annál egészségesebb az a méz, ezek köhögésoldónak is a legjobbak (pohánkaméz), de ilyen hatással bír a kakukkfű- és a hársméz is. A mézet citromos teába keverve is fogyaszthatjuk, a citrom összehúzó hatása is segíti felszakítani a letapadt váladékot. Otthon sűrű szirupot is készíthetünk ezek felhasználásával, ha egy kanál mézbe egy teáskanálnyi citromlevet jól elkeverünk.

A gyógyteák közül a kakukkfű, a bodza hurutoldó hatású, enyhítik a köhögést, segítik a váladék felszakadását. A bodza, tea vagy szörp formájában fogyasztva a megfázás megelőzésére is jó.

Amióta bejött a fűtési szezon, tapasztalhatjuk, hogy fokozódhatnak ezek a tünetek, a száraz levegő irritálhatja a légutakat, szárítja a nyálkahártyát, így erősíti a köhögési ingert. A megelőzésében és a kezelésben fontos a lakás, s főként a gyerekszoba párásítása.  Megoldás lehet a hosszabb fürdés vagy valamilyen játék a párás fürdőszobában. Jó megoldás a párologtatás, a manapság kapható rengeteg illóolaj közül a kakukkfű-, zsálya-, és az eukaliptuszolaj javasolt. Fontos, hogy az ilyen problémával küzdő gyermeknek füstmentes környezetet biztosítsunk, mellőzzük a dohányzást illetve tartsuk távol az ilyen helyektől.

Kisgyermekek esetén érdemes kipróbálni, hogy egy kád vízbe egy teáskannányi (kb. 2-3 liter) kakukkfűteát öntünk. Kis műanyagkád esetén beérhetjük kevesebbel is. A lényeg, hogy ilyenkor a fürdés legalább húsz percen át tartson, mert a szervezet számára hasznos illóolajok a bőrön, a pórusokon keresztül beszívódnak, s így érik el a kívánt hatást, a tünetek enyhítését.

Fotó:
naturprodukt.hu

A szeretethiány következményei

A gyerekkorban szerzett szeretethiánnyal mindannyian mást kezdünk. Van, aki folyamatosan tovább keresi, és addig meg nem áll, míg meg nem találja.

Amit sose mondj egy kamasznak

Az biztos, hogy nem egyszerű időszak egy szülő életében, amikor a gyereke kamaszkorba, vagy kiskamaszkorba lép. Az addig felhőtlen szülő-gyerek kapcsolat megbomlik. Mit kerüljünk el, mit ne mondjunk egy kamasznak?

Hogyan altassuk a babát

Friss szülőként rengeteg minden miatt aggódunk, de az egyik legelső és valószínűleg legnehezebb pontja a szülővé válásnak az altatás. Van, amikor szerencsések vagyunk és a baba jó alvó, de akkor sem árt odafigyelni néhány apróságra.

Énekelj a gyermekednek!

Az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

Ha koszos a gyerek…

Mindenki tudja, hogy bizonyos mennyiségű koszt meg kell ennie egy gyereknek, s nem tesz jót nekik, ha mindig csupa sterilek, tiszták és foltmentesek, a környezetük pedig hiperszuper, antibakteriális