Menü

Praktikák hagymaszag ellen – fintor helyett mosolyt az arcokra

Ismeretes, hogy a vöröshagyma és a fokhagyma fogyasztása nagyon jó hatással van az egészségünkre. Ám a fogyasztását kísérő, hosszú ideig tartós hagymaszag miatt, aki szereti, az is többször meggondolja, hogy mikor egyen ebből az rendkívül jótékony hatású fűszernövényből.

Főleg nyersen fogyasztva többek között serkenti a mirigyeket, erősíti az immunrendszert és antibakteriális hatása is van. Emellett segíti a fehérjék, szénhidrátok, zsírok lebontását, csökkenti a vérnyomást, vízhajtó hatású és jelentős szerepe van a vérképzésben. Rengeteg vitamint tartalmaz, úgy, mintA, C, E, és B vitamin, valamint a kálium, kalcium, foszfor és vas. A vöröshagyma fluort is tartalmaz, amely védi a fogzománcot. Meggátolhatja a rák kialakulását, megfázáskor csillapítja a köhögést és enyhíti a panaszokat.

Ezeket a kedvező hatásokat pont azok az anyagok váltják ki, amelyek egyébként a kellemetlen problémákat is okozzák.Szeletelésekor a könnyezést, elfogyasztása után majd egy napig tartó, kellemetlen szagú leheletet okoznak. A konyhai eszközökről ecetes, esetleg citromos vízzel könnyen el lehet tüntetni a hagymaszagot. Ám a rajtunk nyomot hagyó kellemetlen szagot nem könnyű megszűntetni. Nézzük meg, mik a lehetőségek!

Többek között evéssel, ivással, főként meleg étel fogyasztásával tudjuk elsődlegesen enyhíteni a hagymaevés utáni szájszagot.Az biztos, hogy hosszabb ideig megmarad a rossz szag, ha nem fogyasztunk szénhidrátot, ezért néhány szelet csoki vagy egy kis sütemény segít leküzdeni a problémát. Megoldás lehet a rágógumi, amely fokozza a nyáltermelést, így enyhíti a kellemetlen leheletet.Hatásos szájszag-űző lehet a víz, valamint a limonádé és a zöld tea.Egy kis leheletnyi vodka szintén enyhíti a hagymaszagot. Lassan elkortyolva, mint a legtöbb alkohol elpusztítja a szájban a baktériumokat, s kifejezetten alkalmas a rossz utóíz megszüntetésére.

Meglepő, de jó választás a mustárt is, melyből egy teáskanálnyit a szánkba véve mozgassuk egy percig, majd köpjük ki, és öblítsük ki a szánkat vízzel. Majd vegyünk még egy kanálnyit, majd nyeljük le. Rághatunk petrezselymet vagy mentaleveleket is, vagy igyunk egy csésze mentateát.

Mossuk meg alaposan a fogainkat. Majd öblögessünk szájvízzel, legalább 30 másodpercen keresztül, közben mozgassuk ide-oda, mielőtt kiköpnénk. A fogselyem használatával vagy fogköz-tisztító kefével megtisztíthatjuk a fogak közti réseket.A fogínyt és a fogak közti réseket megtisztítja a szájzuhany, ha mindent végigcsináltunk és a végén még zuhannyal is kiöblítjük a szánkat, akkor szinte biztos, hogy minden erjedésnek indult hagymamaradékot eltávolítunk, így azok már nem okoznak többé kellemetlen szagot.

A hagyma szaga azonban bőrünk pórusaiban és a ruhánk anyagában is megtelepszik, de egy parfüm vagy arcápolószer közömbösíti a szagot. A hagymaszagú ruhadarabokat mossuk ki, ne vegyük fel másnap is.

Fotó:
pixabay.com

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.