Praktikák hagymaszag ellen – fintor helyett mosolyt az arcokra
- Dátum: 2013.11.23., 17:04
- alkohol, antibakteriális, hagymaszag, könnyezés, mentatea, szájszag-űző, szájzuhany
Ismeretes, hogy a vöröshagyma és a fokhagyma fogyasztása nagyon jó hatással van az egészségünkre. Ám a fogyasztását kísérő, hosszú ideig tartós hagymaszag miatt, aki szereti, az is többször meggondolja, hogy mikor egyen ebből az rendkívül jótékony hatású fűszernövényből.
Főleg nyersen fogyasztva többek között serkenti a mirigyeket, erősíti az immunrendszert és antibakteriális hatása is van. Emellett segíti a fehérjék, szénhidrátok, zsírok lebontását, csökkenti a vérnyomást, vízhajtó hatású és jelentős szerepe van a vérképzésben. Rengeteg vitamint tartalmaz, úgy, mintA, C, E, és B vitamin, valamint a kálium, kalcium, foszfor és vas. A vöröshagyma fluort is tartalmaz, amely védi a fogzománcot. Meggátolhatja a rák kialakulását, megfázáskor csillapítja a köhögést és enyhíti a panaszokat.

Ezeket a kedvező hatásokat pont azok az anyagok váltják ki, amelyek egyébként a kellemetlen problémákat is okozzák.Szeletelésekor a könnyezést, elfogyasztása után majd egy napig tartó, kellemetlen szagú leheletet okoznak. A konyhai eszközökről ecetes, esetleg citromos vízzel könnyen el lehet tüntetni a hagymaszagot. Ám a rajtunk nyomot hagyó kellemetlen szagot nem könnyű megszűntetni. Nézzük meg, mik a lehetőségek!
Többek között evéssel, ivással, főként meleg étel fogyasztásával tudjuk elsődlegesen enyhíteni a hagymaevés utáni szájszagot.Az biztos, hogy hosszabb ideig megmarad a rossz szag, ha nem fogyasztunk szénhidrátot, ezért néhány szelet csoki vagy egy kis sütemény segít leküzdeni a problémát. Megoldás lehet a rágógumi, amely fokozza a nyáltermelést, így enyhíti a kellemetlen leheletet.Hatásos szájszag-űző lehet a víz, valamint a limonádé és a zöld tea.Egy kis leheletnyi vodka szintén enyhíti a hagymaszagot. Lassan elkortyolva, mint a legtöbb alkohol elpusztítja a szájban a baktériumokat, s kifejezetten alkalmas a rossz utóíz megszüntetésére.
Meglepő, de jó választás a mustárt is, melyből egy teáskanálnyit a szánkba véve mozgassuk egy percig, majd köpjük ki, és öblítsük ki a szánkat vízzel. Majd vegyünk még egy kanálnyit, majd nyeljük le. Rághatunk petrezselymet vagy mentaleveleket is, vagy igyunk egy csésze mentateát.
Mossuk meg alaposan a fogainkat. Majd öblögessünk szájvízzel, legalább 30 másodpercen keresztül, közben mozgassuk ide-oda, mielőtt kiköpnénk. A fogselyem használatával vagy fogköz-tisztító kefével megtisztíthatjuk a fogak közti réseket.A fogínyt és a fogak közti réseket megtisztítja a szájzuhany, ha mindent végigcsináltunk és a végén még zuhannyal is kiöblítjük a szánkat, akkor szinte biztos, hogy minden erjedésnek indult hagymamaradékot eltávolítunk, így azok már nem okoznak többé kellemetlen szagot.
A hagyma szaga azonban bőrünk pórusaiban és a ruhánk anyagában is megtelepszik, de egy parfüm vagy arcápolószer közömbösíti a szagot. A hagymaszagú ruhadarabokat mossuk ki, ne vegyük fel másnap is.
Fotó:
pixabay.com
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.