Menü

Csakis szelektíven!

A szelektív hulladékgyűjtésről nem lehet sokat beszélni. A téma mindig aktuális, hiszen szerencsére egyre többen gondolkodnak környezet tudatosan és egyre többen érzik úgy, felelősek a szűkebb és tágabb világukért, annak élhetőségéért. A szelektíven gondolkodók jól tudják, a sárga kukába a műanyag és fém hulladékokat várják.

A szelektív hulladékgyűjtő szigeteken általában négy, vagy ötféle kukával találkozhatunk. A sárga a műanyag és fém hulladékok befogadója. Ide várnak mindenféle ásványvizes és üdítős palackot, másképpen PET palackot, illetve kiöblített háztartási flakonokat és azok kupakjait. Ezek a flakonok például a samponos, hab- és tusfürdős palackok, és a különböző kozmetikumok flakonjai. Utóbbi esetben mindig figyeljük a termék alján található betűjelzésekre. A PP, HDPE, PE, PET jelzéssel ellátottakat a műanyag gyűjtőbe is tehetjük.

 A sárga kukába szórhatjuk a kiöblített tejes, joghurtos, kefíres és egyéb tejtermékeket tartalmazó poharakat. Bedobhatjuk a műanyag zacskókat, reklámtáskákat, műanyag fóliákat, a hungarocell maradványokat, valamint az italos dobozokat, kartonokat. Utóbbira viszont azért is figyeljünk oda, mert ezek gyűjtése városonként eltérő lehet, ezért mindig tájékozódjunk róla. Sőt egyes iskolákban, óvodákban egyébként is gyűjtik őket, úgyhogy gyermekeinket is segíthetjük, támogathatjuk a kartonok összegyűjtésével. Ide való még a háztartási fémhulladék, az italos, ételes konzerv- és fémdobozok is.

Fontos tudnivaló, hogy a palackokról mindig csavarjuk le a kupakot, tapossuk laposra, így könnyebb lesz a szállítása és a hasznosítása is.

A gyűjtőszigetekről begyűjtött műanyag hulladékot egyébként a szállítás után szakszerű kezek szétválogatják típusonként, aztán összetömörítik és bálázzák. Ezeket a nagy halmokat aztán a feldolgozó üzembe viszik, ahol felaprítják, megtisztítják a különböző szennyeződésektől. Az olvasztás a következő lépés, majd az úgynevezett granulálás, ami azt jelenti, egyforma méretű szemcsékké alakítják át a megolvasztott műanyagot, amiből aztán újra különböző használati tárgyakat készítenek. Így készülnek többek között az újrahasznosított virágládák, műanyag palackok, csövek, egyéb ládák, fólia, vállfák, CD tartó tokok, rendszámtábla tartók is. A gyerekek pedig az ismert meséből jól tudják, a polár pulóvert is e módon készítik.

Tudni kell még, hogy a sárga kukába még véletlenül se dobjunk bele zsíros, olajos, vegyszerrel szennyezett háztartási flakonokat, CD, DVD lemezt, régi videó, vagy hangkazettát, műanyagból készült ruházati termékeket (például nejlonharisnyát), mert ezeknek az újrahasznosítása egyelőre nem megoldott.

Fotó:
pixabay.com

Kutyapanziók

Minden állattartóval előfordulhat, hogy el kell utaznia és nem tudja magával vinni házi kedvencét, rokonai, barátai pedig nem tudják vállalni az állat gondozását, ilyenkor jelent megoldást a kutyapanzió.

Sportesemény-etikett. Mit illik, mit nem

Léteznek illemszabályok a sportban? Igen! A futás, kerékpár, úszás, mint sportok és sok ehhez kapcsolódó futó-kerékpáros és triatlonversenyek tömegeket vonzanak és mozgatnak meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok.

Ezért jó a délutáni szieszta

Azt eddig is tudtuk, hogy a délutáni alvás, szieszta: kifejezetten jót tehet az egészségnek, de ezt most már a tudomány is alátámasztja. szakemberek szerint elég hetente egy-két alkalommal szunyókálni délután, hogy csökkentsük a szívroham és a stroke rizikóját.

Unatkozik a gyerek

"Anya/Apa unatkozom!" - egy olyan mondat, amit szülőként gyakran hallunk. Azonban pszichológusok szerint nem is akkora baj, ha a gyermek unatkozik időnként. Többek között azok miatt az okok miatt sem, amelyről mai cikkünkben lesz szó.

Napi 10 ezer lépés!

Hallottuk már párszor, igaz? Ez a szám az ajánlás arra, hogy mennyit kell megtenni naponta a hosszabb, egészséges életért. Vajon sok vagy reális? Egyáltalán hol és hogyan tudunk ennyit gyalogolni, sétálni?