Menü

Online hazugságok

Köztudott, hogy a kommunikáció nemcsak a kimondott vagy leírt konkrét szavakat, mondatokat jelenti. Része a testbeszéd, és egyéb nem verbális eszközök, melyek együttesen informálnak minket az üzenet valódi tartalmáról, és másik fél viszonyulásáról.

Tehát a szemtől szemben kommunikációban sokféle kulcsinger segíti a beszéd konkrét tartalmától való elvonatkoztatást, például a másik személyiségének megismerése, valódi szándékainak feltérképezése is lehetővé válik. De a mi a helyzet a digitális interakciókkal, például a chatezéssel, vagy az email formájú levélváltásokkal?

Ezekben a helyzetekben ugyanis számos csatornája zárva marad a kommunikációnak, vagyis az interakció kissé lebutítottá, bizonytalanabbá válik. Kevésbé egyértelmű a másik szándéka, hangulata, célja, és bizony a mellébeszélés is könnyebben kivitelezhető ilyen módon.

Természetesen az online kommunikáció is egy kiemelkedő terepe a pszichológiai kutatásoknak, ennek egyik apró szelete, hogy vajon a digitális hazugságoknak milyen jelei lehetnek, hogyan kódolódnak az üzenetekben.

Változó, hogy ki mennyire jól olvas a kommunikációs jelek között, de általában személyes interakció esetén nehezebb hazudni, és könnyebb rajtakapni a füllentés apró jeleit. A digitális hazugságok jeleit kutató vizsgálatokban felfedeztek néhány jellegzetességet, mely utalhat a mellébeszélésre. A valótlan reakciók lassabban születnek meg, és egyúttal rövidebbek is. Azért is fogalmazódnak meg lassabban, mert általában többszöri átszerkesztés alatt mennek át. Persze tapasztalat kérdése is, minél többet használjuk ezt a kommunikációs csatornát, annál rutinosabbak lehetünk a valódi tartalmak megfejtésében, mégis alapvetően az online interakciók esetében kevesebb érzékszervünkre hagyatkozhatunk. A fentiekben vázolt eredményekkel pedig azért óvatosan bánjunk, mert korántsem biztos, hogy minden lassan íródott válasz hazugság lenne.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.