Menü

Online hazugságok

Köztudott, hogy a kommunikáció nemcsak a kimondott vagy leírt konkrét szavakat, mondatokat jelenti. Része a testbeszéd, és egyéb nem verbális eszközök, melyek együttesen informálnak minket az üzenet valódi tartalmáról, és másik fél viszonyulásáról.

Tehát a szemtől szemben kommunikációban sokféle kulcsinger segíti a beszéd konkrét tartalmától való elvonatkoztatást, például a másik személyiségének megismerése, valódi szándékainak feltérképezése is lehetővé válik. De a mi a helyzet a digitális interakciókkal, például a chatezéssel, vagy az email formájú levélváltásokkal?

Ezekben a helyzetekben ugyanis számos csatornája zárva marad a kommunikációnak, vagyis az interakció kissé lebutítottá, bizonytalanabbá válik. Kevésbé egyértelmű a másik szándéka, hangulata, célja, és bizony a mellébeszélés is könnyebben kivitelezhető ilyen módon.

Természetesen az online kommunikáció is egy kiemelkedő terepe a pszichológiai kutatásoknak, ennek egyik apró szelete, hogy vajon a digitális hazugságoknak milyen jelei lehetnek, hogyan kódolódnak az üzenetekben.

Változó, hogy ki mennyire jól olvas a kommunikációs jelek között, de általában személyes interakció esetén nehezebb hazudni, és könnyebb rajtakapni a füllentés apró jeleit. A digitális hazugságok jeleit kutató vizsgálatokban felfedeztek néhány jellegzetességet, mely utalhat a mellébeszélésre. A valótlan reakciók lassabban születnek meg, és egyúttal rövidebbek is. Azért is fogalmazódnak meg lassabban, mert általában többszöri átszerkesztés alatt mennek át. Persze tapasztalat kérdése is, minél többet használjuk ezt a kommunikációs csatornát, annál rutinosabbak lehetünk a valódi tartalmak megfejtésében, mégis alapvetően az online interakciók esetében kevesebb érzékszervünkre hagyatkozhatunk. A fentiekben vázolt eredményekkel pedig azért óvatosan bánjunk, mert korántsem biztos, hogy minden lassan íródott válasz hazugság lenne.

Fotó:
pixabay.com

Társasjátékok felnőtteknek

Ki mondta, hogy a felnőttek nem szeretnek játszani? Téves elképzelés, hogy a társasjáték a gyerekeknek való. Ha szétnézünk a piacon, bizony látni, milyen jópofa felnőtt társasjátékokra lehet bukkanni és milyen széles a paletta, akármilyen alkalomra is keresgélünk felnőtteknek való társasokat. Ötletes, kreatív, szórakoztató!

Alap dolgok a szépségünkért

Sokszor a legalapvetőbb dolgok elmulasztásával ártunk a legtöbbet szépségünknek. Bőrünk, hajunk, körmünk, arcunk szépségéhez, egészségéhez elég betartani néhány egyszerű aranyszabályt.

Tippek a karcsú derék eléréséhez

A darázsderék és a lapos has minden nő legnagyobb álma, de a jó hír az, hogy kitartó edzéssel nem lehetetlen elérni. Különösen a téli időszakban érdemes erre odafigyelni, hogy ne közvetlenül a bikiniszezon előtt kapkodjon az ember az alakformálással.

Bűntudat nélkül este 6 után is

Van, hogy csak este 8 körül (és mellesleg farkaséhesen) érek haza. Ilyenkor eddig mindig nagy gondot okozott, hogy mivel csillapítsam az éhségemet, ha a szervezetemet nem akarom megterhelni, és hízni se nagyon szeretnék

Mit sportolhatnak a cukorbetegek?

A cukorbetegek egyik legfontosabb feladata, hogy a vércukorszintjüket ideális szinten tartsák, azonban tévedés azt gondolni, hogy a sport veszélyt jelent erre az állapotra. Mindössze be kell tartani az alapvető és legfontosabb szabályokat. De milyen mozgásformát választhatnak a cukorbetegek?