Menü

Tévhitek a szoptatással kapcsolatban

A szoptatással kapcsolatos tapasztalatok eltérőek lehetnek, hiszen a kismamák és a kisbabák „paraméterei” (lelki és fizikai adottságai) is különbözőek. Pont ezért sem érdemes túlzottan hinni a jó indulatú, de nem feltétlenül tényeken alapuló tanácsokban, sok tévhit származik ilyen forrásból.

Íme, néhány tévhit és cáfolata a szoptatással kapcsolatban!

A mell nagyságából nem következik egyenesen arányosan a tejtermelés mennyisége, mell mérete ezt nem befolyásolja. Ha hiányoznak a tejmirigyek akkor nem termelődik tej, de attól még, hogy valakinek kisebb a melle, nem jelenti, hogy nem is tud majd szoptatni.

A belövellés (tejtermelés megindulás) előtt sem éhezik a baba, mivel aprócska gyomra már pár csepp tejtől is megtelik. Ráadásul a babák pár napra elegendő tápanyagtartalékkal jönnek a világra, ezért még akkor sem éheznek, ha esetleg nem kapnak vizet sem.

Amennyiben hízik a baba, akkor biztosan elegendő számára a tej, akkor is, ha ennek ellenére sokat sír. A sírásnak ilyenkor más okai lehetnek.

Az is tévhit, hogy a besárgult babát tej helyett vízzel kell itatni. Az anyatej kissé hashajtó hatású is, éppen ezért segíti a sárgaságot okozó anyag kiürülését a baba szervezetéből. Ugyanakkor a besárgult baba sokkal fáradékonyabb és aluszékonyabb lehet, ezért a szoptatáshoz több időre és nagyobb türelemre van szükség.

A szoptatás idejével kapcsolatos tévhiteknek sem szabad hinnünk. Nagyon eltérő lehet, hogy mennyi idő alatt indul be a tejtermelés, az elején a szoptatás akár egy óráig is eltarthat, míg nagyobb gyerekek esetében lehet, hogy csak 20 percet vesz igénybe. Ez teljesen természetes.

Sokszor hangzik el az is, hogy a szoptatásnak fogamzásgátló hatása van, ez csak részben igaz. Elvileg ugyanis a szoptatás alatt általában valóban nincsen peteérés, de ez egyénenként nagyon változó lehet. Ráadásul az első menstruációt már megelőzi egy peteérés, így a teherbe esés egyáltalán nem kizárható.

Fotó:
pixabay.com

Bőrfeszesítő tippek a terhesség utáni időszakra

A terhesség 9 hónapja alatt a bőr a hasadon megnyúlt. Ne érezd magad rosszul amiatt, ha a baba érkezésével nem alakul vissza egyből a szülés előtti állapotba. Jusson eszedbe, hogy bár a hasfalad most nem hibátlan, de fantasztikus dolgot vitt véghez a tested, hiszen életet teremtett!

Ez a legideálisabb kor gyermekvállalásra

Napjaink életvezetési tudatosságát komolyan áthatja a gyermektervezés kérdésköre, amely során beszélhetünk pszichológiai, egzisztenciális és biológiai szempontokról – ezek figyelembevétele nélkülözhetetlen a gyermekvállalás első fázisában.

Mi az integrációs zavar

A szenzoros integrációs zavar elméletét a 70-es évek elején dolgozta ki egy gyermekpszichológus. Az integrációs zavar lényege, hogy az agy nem képes megfelelően működni, ami különféle magatartásbeli, beilleszkedési és tanulási zavarokat okozhat.

Étvágygerjesztő praktikák gyerekeknél

Vannak jó étvágyú kisgyerekek, vannak, akik válogatósak, csak bizonyos ételeket hajlandóak megenni, s vannak kifejezetten rosszevő gyerekek, akiknél különböző trükköket vetnek be a szülők, hogy sikerüljön pár falatot „beléjük imádkozni”. Mivel segíthetjük az étkezéshez való hozzáállásukat?

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?