Menü

Szülés utáni felépülés kihívásai

A szülést követő felépülés mind fizikai, mind érzelmi kihívásokat állít a kismama elé. A felépülés fázisai, és a tüneteke általánosnak tekinthetőek, azonban nagyon sokféleképpen élik meg (át) ezt az időszakot a kismamák.

A szülést követően elkezdődik a méh visszahúzódása, amely enyhe, rendszertelen utófájásokban nyilvánulhat meg, ezek a panaszok pedig még 4-6 hétig előfordulhatnak, jelentkezhetnek. A gát és a hüvely gyógyulása sem fájdalommentes, mindezt pedig még megtetézheti egy esetleges aranyér panasz is, mely szintén sok kellemetlenséget tud okozni.

A fizikai tüneteket kimerültség és fáradtság súlyosbíthatja, ezért fontos, hogy minden kínálkozó segítséget igénybe vegyünk, és a felszabaduló időt alvással, és pihenéssel töltsünk.

A mell érzékenysége fokozódik, amikor a szülés után 48-72 órával a tejtermelés (belövell) intenzíven megindul, a szoptatás pedig további kellemetlenségekkel járhat (például: a mell begyulladása). Az is előfordulhat, hogy a szülést követően a medencefenék kinyúlása miatt vizelettartási problémák jelentkeznek.

Így elsőre persze mindez horrorisztikusnak tűnhet, de az időszak megélése (átélése) egyénenként nagyon változó lehet. A kismamák többsége pedig azt állítja, hogy a kisbaba jelenléte, megérkezése mindenért kárpótol.

Érdemes azért a lehetőségekhez képest többször kimozdulni otthonról, próbáljunk azért időt csenni magunkra is, hiszen kell erő a felgyógyuláshoz. A vaspótlás is alapvető fontosságú lehet, ezt többek között tojás, vörös hús, zöldségek fogyasztásával tehetjük meg.

Fotó:
pixabay.com

Bőrfeszesítő tippek a terhesség utáni időszakra

A terhesség 9 hónapja alatt a bőr a hasadon megnyúlt. Ne érezd magad rosszul amiatt, ha a baba érkezésével nem alakul vissza egyből a szülés előtti állapotba. Jusson eszedbe, hogy bár a hasfalad most nem hibátlan, de fantasztikus dolgot vitt véghez a tested, hiszen életet teremtett!

Ez a legideálisabb kor gyermekvállalásra

Napjaink életvezetési tudatosságát komolyan áthatja a gyermektervezés kérdésköre, amely során beszélhetünk pszichológiai, egzisztenciális és biológiai szempontokról – ezek figyelembevétele nélkülözhetetlen a gyermekvállalás első fázisában.

Mi az integrációs zavar

A szenzoros integrációs zavar elméletét a 70-es évek elején dolgozta ki egy gyermekpszichológus. Az integrációs zavar lényege, hogy az agy nem képes megfelelően működni, ami különféle magatartásbeli, beilleszkedési és tanulási zavarokat okozhat.

Étvágygerjesztő praktikák gyerekeknél

Vannak jó étvágyú kisgyerekek, vannak, akik válogatósak, csak bizonyos ételeket hajlandóak megenni, s vannak kifejezetten rosszevő gyerekek, akiknél különböző trükköket vetnek be a szülők, hogy sikerüljön pár falatot „beléjük imádkozni”. Mivel segíthetjük az étkezéshez való hozzáállásukat?

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?