Menü

Szülés utáni felépülés kihívásai

A szülést követő felépülés mind fizikai, mind érzelmi kihívásokat állít a kismama elé. A felépülés fázisai, és a tüneteke általánosnak tekinthetőek, azonban nagyon sokféleképpen élik meg (át) ezt az időszakot a kismamák.

A szülést követően elkezdődik a méh visszahúzódása, amely enyhe, rendszertelen utófájásokban nyilvánulhat meg, ezek a panaszok pedig még 4-6 hétig előfordulhatnak, jelentkezhetnek. A gát és a hüvely gyógyulása sem fájdalommentes, mindezt pedig még megtetézheti egy esetleges aranyér panasz is, mely szintén sok kellemetlenséget tud okozni.

A fizikai tüneteket kimerültség és fáradtság súlyosbíthatja, ezért fontos, hogy minden kínálkozó segítséget igénybe vegyünk, és a felszabaduló időt alvással, és pihenéssel töltsünk.

A mell érzékenysége fokozódik, amikor a szülés után 48-72 órával a tejtermelés (belövell) intenzíven megindul, a szoptatás pedig további kellemetlenségekkel járhat (például: a mell begyulladása). Az is előfordulhat, hogy a szülést követően a medencefenék kinyúlása miatt vizelettartási problémák jelentkeznek.

Így elsőre persze mindez horrorisztikusnak tűnhet, de az időszak megélése (átélése) egyénenként nagyon változó lehet. A kismamák többsége pedig azt állítja, hogy a kisbaba jelenléte, megérkezése mindenért kárpótol.

Érdemes azért a lehetőségekhez képest többször kimozdulni otthonról, próbáljunk azért időt csenni magunkra is, hiszen kell erő a felgyógyuláshoz. A vaspótlás is alapvető fontosságú lehet, ezt többek között tojás, vörös hús, zöldségek fogyasztásával tehetjük meg.

Fotó:
pixabay.com

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Kik azok a helikopter szülők?

A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom. Kik azok a helikopter szülők? Honnan jött ez a kifejezés és mit jelent?

Te tudod mi a Moro reflex?

Sokféle vizsgálatot elvégeznek egy újszülöttön, ami megmutatja, hogy minden rendben van-e az idegrendszerével vagy testfelépítésével, az egyik ilyen a Moro reflex.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.