Menü

Bátran palántázzunk!

Nemcsak a rutinos, hanem a kezdő kertészeknek is érdemes kipróbálni a palántázást. A magok csíráztatásához és a növénykék neveléséhez nem sok minden szükséges: megfelelő föld, fény, víz, az otthon melege és a gazda odaadása, gondoskodó figyelme.

Palántázni igazán jó mulatság. Hiszen gyakorlatilag végig követhetjük, ahogy a kis magocskából életerős, termést hozó növény fejlődik, s aztán szüretkor jól esően fogyasztjuk el az illatos, semmihez sem hasonlítható, saját zöldséget, gyümölcsöt.

A palántázás nem igényel különösebben nagy szakértelmet, vagy rutint, a tapasztalatlanok épp úgy belevághatnak, mint a régóta kertészkedők.

Először is szerezzük be hozzá a megfelelő magokat. Ezekhez bármilyen kertészeti szaküzletben, vagy nagyobb szupermarketben hozzájuthatunk. Választhatunk olcsóbb, de jó kategóriás, illetve prémium magokat is. Érdemes mindenképpen áttanulmányozni a zacskók hátoldalán megtalálható útmutatót, hiszen a helyes kis rajzocskákból mindent megtudhatunk. Sok növényt szabad földbe vethetünk, másokat viszont a biztos siker érdekében érdemes palántázni.

Ma már többféle palántaföldet is vásárolhatunk, a lényeg, hogy laza szerkezetű földbe ültessük a magocskákat, hogy azok megfelelően fel tudják szívni a nedvességet, a vizet. Szóval semmiképpen se tömörítsük, tapicskoljuk le a földet, azzal inkább csak megnehezítjük a növény fejlődését.

Fontos, hogy mibe ültetünk. Választhatunk lebomló, környezetbarát palántanevelő edényt, vagy műanyag palántázó tálat, de a tejfölös, joghurtos doboz éppúgy megteszi. A lényeg, hogy valamennyi edény alja legyen lyukacsos, hiszen a palántákat legjobb mindig alulról öntözni. Arról se feledkezzünk meg, hogy a dobozkák mindegyike tiszta, vegyszermentes legyen.

Mielőtt a magokat földbe ültetnénk, beletehetjük csíráztató tálba, hogy lássuk, melyek az életképesek. De az se baj, ha egyből a földbe tesszük őket. Két-három magnál többet soha ne tegyünk egy konténerbe, a föld, az ültető közeg mindig legyen nedves és ne feledkezzünk meg arról, hogy a leendő palántát mindig érje megfelelő fény. Ha már a sziklevelek megjelentek, akkor érdemes alulról öntözni a növényt, mert így a betegségeket is könnyebb elkerülni és jobban tud fejlődni.

Amikor már biztosak vagyunk benne, hogy talajmenti fagyokra nem számíthatunk, az időjárás melegre fordul, akkor egy hetes akklimatizálódási időszak után bátran ültessük ki a szabad földbe a növényeket. Persze ezután is gondozzuk őket megfelelően.

Fotó:
pixabay.com

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.