Menü

Végtelen közösség, véges „igazi” kapcsolat

Napjaink aktuális kérdése, hogy a közösségi oldalak, és általában az internet használata vajon valóban képes-e kiterjeszteni kapcsolati hálónkat, baráti körünk „méreteit”?

Kétségtelen, hogy a kapcsolatfelvétel és a kapcsolattartás módját egyaránt képesek megkönnyíteni a közösségi hálók, és az újfajta mobiltechnológiák. Elég valakivel egyszer találkoznunk (vagy egyszer sem), hogy egy kattintással barátunkká, ismerősünkké „tehetjük” őket, így minimális energia befektetéssel képesek vagyunk növelni kapcsolati tőkénket.

Ugyanakkor érdemes elgondolkozni azon is, hogy mit jelent a kiterjedt kapcsolati háló, milyen funkciót, szerepet tud betölteni életünkben, és hogy valójában mennyire élő kapcsolatokról van szó. Pusztán az, hogy ismerőseink címszó alatt a különböző közösségi oldalakon egyre több név szerepel, nem jelenti azt, hogy ténylegesen egyre nagyobb kapcsolati tőkével rendelkezünk.

Pszichológiai kutatások szerint aktív kapcsolati hálónk mérete állandó, vagyis összességében az internet használata nem képes megváltoztatni, befolyásolni érzelmi kötődéseink határait. Társas életünk folyamatosan változik, emberek jönnek- mennek benne, de általában az „élő” kapcsolati kör mérete nem változik.

Egy brit-finn kutatás középiskolai diákok kommunikációs mintázatait vizsgálta több éven keresztül. A vizsgált célcsoport élethelyzete eközben jelentősen megváltozott, hiszen egyetemre kerültek, majd elkezdtek dolgozni. Természetesen mindig új és új emberekkel kerültek kapcsolatba, ám új barátságok szinte mindig csak a régiek kárára köttettek. A kutatás során az derült ki, hogy az új technológiákkal szemben, a mélyen rögzült egyéni kommunikációs minták határozzák meg elsősorban kapcsolati hálónkat. Bár a közösségi oldalak a kapcsolati lehetőségeket szinte végtelenítik, szoros érzelmi kötelékek fenntartására való képességünket nem tudják növelni.

Fotó:
pixabay.com

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Spiritualitás és józan ész kettőssége

Szerintem már mindenki feltette magának a kérdést, hogy létezik-e Isten? Meg van-e írva előre a sorsunk? Mi van a halál után, félünk-e ettől, vagy esetleg a haldoklás fájdalmától félünk? Egyáltalán hogyan állunk ezekhez a témákhoz, mereven elutasítjuk az efféle transzcendens gondolatokat, vagy esetleg hiszünk benne. Bárhogy is legyen, a spiritualitás témája szerintem senkit sem hagy hidegen. Ebben az írásban arra próbálom meg keresni a választ, hogy mi is a spiritualitás, valóban jó hatással lehet-e a testi egészségünkre és, hogy milyen szerepe lehet ennek az életünkben.

Néma, mégis sokatmondó – a testbeszéd

Sokan nem ismerjük fel, pedig az egyik legfontosabb kommunikációs eszköz a testbeszéd. Mikről árulkodhat és tudjuk-e befolyásolni?

Ezért fontos a helyes légzés

Természetesnek tűnik, de sokan mégsem vesznek jól levegőt. Betegség vagy alkati kérdés is lehet az oka, a nem megfelelő légzés következményeit azonban előbb-utóbb mindenki megérzi.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?