Igen hasznos metszés
- Dátum: 2014.03.17., 16:25
- hogyan kell metszeni, metszés, metszés alapjai, metszés fontossága, metszés ideje
Használjuk ki a hűvösebb, tavaszi időt, hiszen ilyenkor kell még elvégezni a metszési munkálatok megmaradt részét, vagy, aki még nem szánta rá magát, az gyorsan kapjon a kezébe metszőollót és pótolja be a munkát.
A metszés nagyon fontos kertészeti munka. Ezzel tudjuk megifjítani, megfiatalítani a növénykénket, fáinkat, nagyobb termésre ösztönözni őket, segítségével megóvhatjuk a betegségektől, s a különböző dísznövényeket, bokrokat pedig alakra formálhatjuk.
Egyes gyümölcsfák már lassan virágba borulnak, azokat már hagyjuk békén, viszont azokat, amelyek még csak rügyet növesztettek, érdemes megmetszeni.
Mivel minden növény, fa, bokor, virág sajátságos metszést igényel, ezért csak általánosságban beszélhetünk a metszésről.
Nagyon fontos, hogy a sérült, elszáradt, korhadt, betegnek tűnő részt eltávolítsuk. Ez metszéskor az első feladat.
Érdemes lenyisszantani a növény azon részeit, amelyek befelé nőnek, vagy egymást keresztezik. Fontos, hogy lehetőség szerint ritkítsuk meg a fát kívülről, belülről, hogy mindenhol egyformán érje a nap, minden része egyenletesen tudjon fejlődni. A függőlegesen, egyenesen, magasra törő ágakat vágjuk le, mert azoktól sok jóra nem számíthatunk. A függőleges ágaktól ugyanis inkább gyorsan megkopaszodnak a fáink, gyengül a terméshozam. Manapság viszont különösen fontos, hogy tudjuk, milyen gyümölcsöt eszünk, honnan származik és mivel kezeltük azt, ezért ne hagyjuk, hogy a terméshozam alább essen.
A megöregedett ágakat érdemes visszavágni, lehetőleg tőbe, de egy fiatal gallyat, vesszőt hagyjunk meg, hogy új erőre kapjon a növény. Tudni kell, hogy a kisebb ágakat is bátran vissza lehet vágni, de két szemet (rügyet) hagyjunk meg rajtuk, hogy azok jövőre új hajtásokkal örvendeztethessenek meg bennünket.
A szőlő esetén különösen fontos a fiatalítás, ott az erős, új hajtások közül kell egyet-egyet meghagyni, ha azt szeretnénk, hogy szép termést hozzon. Azonban erről még hosszan lehetne értekezni, általánosságnak elég ennyi is.
Fontos még tudni, minél erőteljesebb metszünk meg egy növényt, annál erősebben hajt majd ki és kap új erőre.
Az ágakat, levágott nyesedéket, vesszőket soha ne égessük el, inkább aprítsuk fel és akkor a komposztba is bedobható, vagy kandallóba, kályhába kiszáradva tökéletes gyújtósnak is.
Fotó:
pixabay.com
Milyen sportszakkört válasszunk a gyereknek?

Az iskolakezdés nemcsak a tanórák és a tankönyvek világát hozza el a fiatalok számára, hanem egyben a sportélet újra indulását is. A nyári szünet után ismét megtelnek a sportpályák, csarnokok és uszodák: kezdődnek a délutáni sportkörök, edzések, és a bajnokságokban is felpörög az idény.
„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.
Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.