Menü

Miért fontos a szoptatás?

Az újszülött legjobb tápláléka az anyatej. Könnyen emészthető, véd a fertőzésektől és az allergiától. Ráadásul a szoptatás segíti az anyaság megélését, különleges kötődést teremt anya és gyermeke között.

Az utóbbi években a szakemberek rádöbbentek arra, milyen  káros következményei vannak a mesterséges táplálás előtérbe kerülésének, és ezért világszerte ismét a csecsemők szoptatását szorgalmazzák.

Az anyatej tökéletes táplálék a baba számára, ráadásul a korai és gyakori szoptatás az édesanyának is jó, mivel segít felépülni a szülésből: fokozza a méhösszehúzódásokat és csökkenti a vérzést.

Az egészséges csecsemőnek nincs szüksége sem tiszta, sem cukros vízre, sem pedig tápszerre. A kutatások szerint a rendszeres tápszerezés gyorsan a szoptatás befejezéséhez vezet, általában 4-8 héten belül. Ez azért van így, mert az anya tejtermelése a kereslet-kínálat elvén működik, minél ritkábban szopik egy baba (mert esetleg már jóllakott a tápszertől), annál kevesebb teje termelődik majd az édesanyának.

A helyes szoptatási helyzettel megelőzhető a mellbimbó kisebesedése. Helyezkedjünk el úgy, hogy a babát közel húzzuk mellünkhöz, és próbáljunk ellazulni. Segíthet, ha a babát egy párnával támasztjuk meg. Támasszuk alá a mellet is, amíg a baba ráharap, és végig az etetés alatt is: a hüvelykujjunk legyen felül, és a másik négy ujj alul. Helyes ráharapás esetén a szoptatás nem fáj. Ennek érdekében lehet, hogy a mellretételt többször is gyakorolnunk kell majd.

A szoptatás során előforduló tejmennyiség-csökkenés, sebes mellbimbó, mellgyulladás és egyéb más panaszok jól kezelhetőek homeopátiás szerekkel. Ezek a szerek szoptató édesanyáknak is biztonsággal, mellékhatás nélkül adhatók, mert a szervezet serkentésével, ingerterápiával hatnak.

Fotó:
pixabay.com

Mi az integrációs zavar

A szenzoros integrációs zavar elméletét a 70-es évek elején dolgozta ki egy gyermekpszichológus. Az integrációs zavar lényege, hogy az agy nem képes megfelelően működni, ami különféle magatartásbeli, beilleszkedési és tanulási zavarokat okozhat.

Étvágygerjesztő praktikák gyerekeknél

Vannak jó étvágyú kisgyerekek, vannak, akik válogatósak, csak bizonyos ételeket hajlandóak megenni, s vannak kifejezetten rosszevő gyerekek, akiknél különböző trükköket vetnek be a szülők, hogy sikerüljön pár falatot „beléjük imádkozni”. Mivel segíthetjük az étkezéshez való hozzáállásukat?

Mit jelent a BLW hozzátáplálás?

Magyarországon hivatalosan 6 hónapos korban lehet megkezdeni a hozzátáplálást, illetve akkor, amikor a baba már biztonsággal tud egyedül ülni és a szájához venni az ételeket. Mit jelent a BLW hozzátáplálás és miben tér el a hagyományostól?

Kávé várandósan? Szabad vagy sem?

A várandósság alatti kávé-, vagyis koffeinfogyasztás évtizedek óta vitaalapot képez a laikusok és a szakértők között. Lehet-e pozitív befolyása is a koffeinfogyasztásnak?

Károsan hat a gyermekre a túl sok ajándék

A karácsony előtti hetekben a gyerkőcök izgatottan várják, milyen ajándék lesz majd a karácsonyfa alatt: vajon megérkezik a hatalmas legószett vagy a babaház, amire olyan nagyon vágytak?