Menü

Tányérunkba a folyékony aranyat!

Sokat tehetünk egészségünkért, ha salátáinkat nem holmi adalékanyagokkal megspékelt, bolti öntetekkel, hanem ízletes olívaolajjal locsoljuk meg. Használjuk minél többször az olívaolajat, nyersen és főzéskor is, egészségünk nagyon hálás lesz érte.

Az emberiség évezredek óta ismeri, fogyasztja és termeszti az olívabogyót és az abból kipréselt olajat. Bizonyos régészeti leletek szerint már ie. 8000-ben gyűjtögették az ősemberek az olívabogyót, sőt ie. 4000-től bizonyítottan termesztették is. Nem véletlenül – Homérosz egyenesen folyékony aranynak nevezte. Már az ókorban komolyan kereskedtek vele, így az olajfa egyet jelentett a biztos megélhetéssel, ráadásul az egészséggel is. Ugyanis már az ősi időkben felismerték gyógyhatásait, s amellett, hogy rendszeresen ettek a bogyóból, s kipréselték az olaját, amivel gyógyítottak is, világításra is használták, szappant is készítettek belőle, bőrápolásra is használták, sőt bizonyos vallási rituálék elengedhetetlen kelléke is volt.

Aki járt már a görög Korfun, az bizonyosan hallotta már azt az adatot, hogy az ott élők havi 1.5 liternyi olívaolajat fogyasztanak. Az itt élő mintegy 3 millió! olajfa erre lehetőséget is biztosít, azonban a korfuiak és valójában a mediterrán országok lakóinak többsége az olívaolajnak köszönhetően jóval egészségesebbek, mint Európa más népei.

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása ugyanis csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, erősen antioxidáns, gyulladás csökkentő, csökkenti a magas vérnyomást, kitágítja az ereket és serkenti a vérkeringést, megakadályozza a vérrögök kialakulását. Hogy a jó tulajdonságait fokozzuk még, reumásoknak is kifejezetten ajánlott, mert enyhíti a fájdalmakat, erősíti az izomsejteket, s mindenféle gyomorbántalom ellen érdemes bevetni. Napi egy evőkanál olívaolaj csökkenti a gyomorsavat, elmulasztja a gyomorrontást, megszünteti a székrekedést, a puffadást. Kiváló bőrápoló, erős hidratáló, gátolja a hajhullást, a korpásodást.

Az olívaolajban igen magas az E-, A- és D-vitamin tartalom, amelyek az előbb felsorolt jótékony hatásait erősítik.

Fontos, hogy mindig extra szűz változatot válasszunk, hiszen ez garantálja számunkra, hogy tiszta, vegyszer- és adalékanyag mentes, frissen préselt olajat vásárolunk, amelyben mindenféle értékes hatóanyag megtalálható.

Fotó:
pixabay.com

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!