Menü

Veszélyes kiszáradás

A fejfájás, ingerlékenység, karikás szemek, székrekedés, enerváltság a kiszáradás enyhe tünetei, amit a legjobb azonnal orvosolni. Sokan a felsorolt bajok megjelenésekor nem is gondolnak rá, hogy megfelelő folyadék pótlással megszabadulhatnak minden kellemetlenségtől.

A szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen a víz, amelynek fontos szerepe van szinte minden folyamatban. Sokan például azzal sincsenek tisztában, hogy nem elég pusztán folyadékot fogyasztani, mert a cukros, alkoholos, szénsavas, koffeines italok egyáltalán nem segítik a folyadékpótlást, hanem inkább gátolják.

A kiszáradás, vagy hivatalosan mondva, a dehidratáció rengeteg betegség, apró kellemetlenség okozója. A krónikus dehidratáltság pedig akár a szervezet összeomlásához is vezethet.

A kiszáradás első tünete érdekes módon nem mindig a szomjúság. Ilyenkor inkább enerváltnak, fáradtnak, nyúzottnak érezzük magunkat. Sokszor ez fejfájással, száj és bőr szárazsággal is együtt jár. A szakemberek szerint a szénhidrátok és cukor utáni vágyakozás is a vízhiányt jelzi. Sőt, sokszor az éhségérzet is, amit először érdemes négy-öt deciliter tiszta vízzel elcsitítani. Már kevéske vízveszteség is állandó székrekedést, gyomorégést, kellemetlen fejfájást, szédülést, karikás szemeket produkálhat. A vesék működése legyengül, lassabban forog az agyunk, nehézkessé, körülményessé válunk. Pedig mindössze elég lenne két liter vizet megiszogatni.

Persze a két liter víz az inkább csak egyfajta gyorssegély, mert a legjobb arra törekedni, hogy naponta minél több, akár 3-4 liter vizet is elfogyasszunk. No nem egyszerre, hanem folyamatosan adagolva. Tartsuk mindig az eszünkben, hogy inni nem akkor kell, amikor szomjasak vagyunk, hanem mindig, folyamatosan pótolni kell az elvesztett folyadékot. Persze a vízen kívül fogyaszthatunk tiszta gyógy-, vagy gyümölcsteákat, gyümölcs- és zöldségturmixokat, leveseket is.

Fotó:
pixabay.com

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.