A jód szerepe az emberi szervezetben
- Dátum: 2025.10.16., 11:33
- Erdős Dorka
- képek: pexels
- hormon, idegrendszer, jód, jódhiány, magzat, növekedés, pajzsmirigy, tejtermék, tengeri alga, tojás
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
A jód egy kémiai elem, jele a periódusos rendszerben „I”. A természetben elsősorban a tengervízben, a tengeri algákban és bizonyos halakban fordul elő a legtöbb, továbbá megtaláljuk a tojásban és a tejtermékekben is. Érdekessége, hogy a talajban is megtaláljuk, de nem mindegy, hogy hol keressük. A tengerparttal találkozó területeken magasabb, a hegyvidékeken alacsonyabb a föld jód tartalma. Ez befolyásolja a növények és állati eredetű termékek jódtartalmát is. Ebből következik az a gond is, hogy sok régióban a jódhiány egészségügyi problémaként áll fenn. Ezt sok helyen azzal próbálják orvosolni, hogy úgynevezett jódozott sót használnak a mindennapokban az étkezés során, ez bevett szokás Magyarországon is.

A jód egy nélkülözhetetlen nyomelem, amely csak igen kis mennyiségben található meg az emberi szervezetben, mégis elengedhetetlen a szerepe az egészségünket tekintve. Ez az elem nélkülözhetetlen a pajzsmirigy működéséhez, de nem csak ezért fontos, hanem befolyásolja az anyagcserét, az idegrendszer fejlődését, sőt a magzati- és gyermekkori növekedést is. A jód szükséglet életkoronként és állapotonként változik. Egy felnőtt ember napi jódigénye körülbelül 150 mikrogramm.
Terhesség és szoptatás idején ez az érték magasabb, 200–250 mikrogramm körül mozog. Ez azért van, mert magzat idegrendszeri fejlődése erősen függ a megfelelő jódellátottságtól. Erős jódhiánynál magas a vetélés vagy koraszülés kockázata, esetlegesen maradandó értelmi fogyatékosság is előfordulhat. Jód kell bizonyos hormonok előállításához, melyeket a pajzsmirigy termel. Amikor nincs elegendő jód, a pajzsmirigy megnagyobbodhat, és pajzsmirigy alulműködés alakulhat ki. Ez fáradékonyságot, koncentrációs zavarokat, a hidegre való fokozottabb érzékenységet és súlygyarapodást idézhet elő.
Amikor elegendő jódot viszünk be a szervezetünkbe, akkor helyreáll az anyagcsere, a testhőmérséklet, jobban működik az idegrendszerünk és normalizálódik az energiafelhasználásunk. Fontos megjegyezni, hogy a túlzott jódbevitel sem egészséges, mivel pajzsmirigy túlműködést, vagy a pajzsmirigy gyulladását okozhatja. Ezért elengedhetetlen, hogy mindennemű jódpótlást előzzön meg orvosi konzultáció, ne kezdjünk bele semmilyen magasabb jód tartalmú táplálékkiegészítő fogyasztásába önhatalmúlag.

A jód elengedhetetlen szerepet játszik a pajzsmirigy működésében, ezzel a hormonháztartásunkban. Elősegíti a normális anyagcserét és az idegrendszer fejlődését. Figyeljünk a jód tartalmú ételek helyes mennyiségű fogyasztására, hogy egészségünk megfelelően működjön.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.