Menü

Mire jó a gyömbér?

Az Ázsiából származó trópusi növény gumós gyökerét a gasztronómia és a népi gyógyászat egyaránt használja. Gyógyászati célokra a növény kissé csípős, kesernyés gyökerét használják, a legtöbb hatóanyag egyébként a héja alatt található.

A gyömbért számos egészségmegőrző és egészségjavító célra alkalmazzák. Remek immunerősítő, ezért influenza kezelésére kiválóan alkalmas, enyhíti a köhögést és a torokfájás is. A gyömbér görcsoldó hatással is bír, ezért gyomor-és menstruációs panaszok esetén is érdemes bevetni. továbbá egyéb gyomorpanaszoknak is kiváló ellenszere lehet, mivel többek között serkenti az emésztést, fokozza az étvágyat, enyhíti a hasmenést és a puffadásos tüneteket is. Gyulladáscsökkentő tulajdonsága miatt külsőleg alkalmazzák ízületi gyulladások, panaszok kezelésére is. Vérkeringés javító hatása miatt a kínai gyógyászatban még memóriaserkentőként is használják.

A növény gyökere fogyasztható frissen, de akár őrölve és illóolaj formájában is hasznosítható. Reumás ízületi panaszokra előszeretettel használják külsőleg, például ülőfürdőt készítenek belőle, ilyenkor a meghámozott növény forrázatát adják a fürdővízhez. A tea formájában is gyakran fogyasztják a gyömbért, zsírégető hatása miatt például kiváló kiegészítője lehet egy diétának.

Számos pozitív hatása miatt gyógyászati célból kifejezetten ajánlott a gyömbér fogyasztása, ugyanakkor enyhe vérhígító hatása miatt véralvadásgátlót gyógyszerek szedésekor inkább ellenjavallt a növény vagy legalábbis orvosi felügyelet mellett ajánlatos a használata.

Fotó:
pixabay.com

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.