Menü

Elsőre nem sikerült a csúcstámadás

Klein Dávid és hegymászó társa kb. 8600 méter magasságban visszafordult, a 36 órás csúcstámadás az életükbe is kerülhetett volna.

Sajnos elsőre nem sikerült feljutnia a SPAR Everest Expedíciónak a világ tetejére. Klein Dávidék a halálzónában nem tudták tartani a szükséges tempót, az utolsó néhány száz méter rendkívül nehéznek bizonyult az erősödő szélben, a mínusz 20 fokban és a ritka légkörben oxigénpalack nélkül.

Török Edina alaptábor-vezető elmondta: több mint 10 órás mászást követően, helyi idő szerint reggel 7-8 óra között visszafordult az expedíció, mivel Dávidék kifutottak az időből. Döntésüket azért hozták meg, hogy még épségben, kockázatok vállalása nélkül le tudjanak jönni a hegyről.

Dávid délre felért volna a csúcsra, viszont a 36 órás csúcstámadás az életükbe is kerülhetett volna. Racionális döntést hozott, mert nem a hírnévért küzd.

Klein Dávid és hegymászó társa, Ang Mingma a terveknek megfelelően visszaereszkedett a 2-es táborba, így mintegy 7800 méteres magasságban éjszakáznak, hogy holnap reggel folytassák az útjukat az előretolt alaptáborig, majd még lejjebb. Török Edina alaptábor-vezető elmondta: Dávidék az ereszkedés óta valószínűleg technikai problémákkal is küzdenek, mert kimaradnak az előre tervezett rádiós bejelentkezések, de pánikra semmi ok, előfordult már hasonló korábban is. Az alaptábor-vezető azzal számol, hogy hamarosan helyreáll a kommunikáció, s az expedíció holnap folytatja útját lefelé. (A Dávidéknál lévő GPS-jeladón, ami biztosan működik, egyetlen gombot kell megnyomni, ha baj van, de erre nem került sor.)

Ma hajnalban mintegy 8600 méteres magasságban sorsfordító döntést kellett meghoznia Dávidnak: az erősödő szél, a nagy hideg és a váratlan hóesés ellenére vagy folytatják a mászást, és délidőre felérnek a Föld legmagasabb csúcsára, vagy nem teszik kockára az életüket egy kb. 36 órás mászással, s inkább visszavonulót fújnak. Hogy mennyire maguknál voltak a kiemelkedő fizikai és pszichés megterhelés ellenére, azt jól mutatja, hogy racionális döntést hoztak: az utolsó néhány száz méter megmászása további 4-5 órába telt volna oxigénpalack nélkül, de akkor rendkívül fáradtan és kiszáradva tudtak volna lejönni, ami életveszélyes ebben a magasságban. A halálzónában sok tényező hátráltatta őket, s túl lassan tudtak haladni, így időt veszítettek. Dávid ismét bebizonyította, hogy nem a hírnévért küzd, hanem önmagát szeretné legyőzni a világ tetején!

Az alaptábor-vezetőtől azt is megtudtuk, hogy Dávidék nem percek alatt döntöttek a folytatásról, többször is megálltak, pihentek és kiszámolták a lehetőségeket. Ang Mingma és Török Edina is egy állásponton volt Dáviddal, aki viszonylag jól érezte magát végig a csúcstámadás alatt, csak rendkívüli módon fázott. 

Ács Zoltán hegymászó szakértő, aki Dáviddal járt már 8000 méteren is korábban, kérdésünkre elmondta: Dávid megalapozott és jó döntést hozott, amikor hajnalban visszafordult. Egy másik orosz expedíció beszámolója alapján nagyon erős szél fújt a hegyen a korahajnali órákban, ami oxigénpalack nélkül komoly nehézséget jelent. Az úgy nevezett „wind chill” ugyanis hatványozottan megnöveli a hidegérzetet, főleg, amikor a test oxigén híján egyébként sem képes elég hőt termelni, és ki van téve a fagyveszélynek.

Forrás: sparexpedicio.hu

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Sportolási ötletek a nyári időszakra

Ahogy beköszönt a nyár, sokan keresünk lehetőségeket a szabadban való tevékenységekre, hogy kihasználjuk az évszak adta lehetőségeket. A nyári hónapok ideálisak a szabadtéri sportolásra és testmozgásra, hiszen a napsütéses napok lehetővé teszik, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Viszont tény, hogy a nyári forróság fullasztó tud lenni, emiatt a szabadtéri sportolás terén kompromisszumot kell kötni. Az alábbi cikkben néhány nyári sportolási lehetőséget nézhetünk meg, amelyek aktív, és szabadtéri kikapcsolódást jelentenek.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.