Menü

Csipkerózsika álmainak virága

Most virágzik a vadrózsa, amely úton-útfélen megörvendeztet minket szépségével, ha a természetben barangolunk, vagy ha oly szerencsések vagyunk, hogy a kertünkben is van csipkebokor. Nem mindenki tudja, hogy a vadrózsából lesz a hecsedli, azaz a csipkebogyó, amelynek sok felhasználási lehetősége ismert. De vajon tudjuk, hogy már maga a virág is ehető?

„Szüretelés” előtt azonban csodáljuk meg a szív alakú szirmokkal rendelkező vadrózsát, amely fehér és mi más, mint rózsaszínes színekben pompázik. Olyan szép, hogy méltó volt a mesében Csipkerózsika palotáját beborítani, amíg a leány a százéves álmát aludta.  Aztán kissé rázzuk meg a bokrot, de sokszor elég, ha csak hozzáérünk a rózsafejekhez, sok szirom így is leesik, nem kell a virágot leszakítani. A legjobb esszencia megőrzése érdekében délelőtt ajánlott a begyűjtést végezni.

A szirmok gyakorlatilag ehetőek: ízesíthetünk vele salátákat vagy süteményt, főként pitéket, valamint készíthetünk belőle frissítő szörpöt. Ha a lágyabb ízeket kedveljük, akkor csak tegyük hozzá pár nappal előbb a szirmokat a vízhez úgy, hogy megtépkedjük-dörzsölgetjük azokat. Adhatunk hozzá bodza- és akácvirágot, mentaleveleket és gyümölcsöket is, így intenzívebb lesz.

A finoman illatos szirmokat tehetjük almaecethez, vagy mézhez is, amelyekhez gyakorlatilag ízesítő fűszerként szolgál. Főzhetünk belőle teát, vagy lekvárt is. Azonban a szörp- és lekvárkészítéshez komolyabb begyűjtő-körutat kell tennünk, mivel egy adaghoz kb. 1 kg rózsaszirom szükséges. Egy júniusi kirándulás erre kiváló alkalom lehet.

Természetes hidratálóként is használhatjuk a bőrünkre, ha rózsavizet készítünk belőle, vízhiányos bőrre kiválóan alkalmazható! Tegyük virágspriccelőbe és tartsuk hűtőben – pótolhatatlan felfrissülést nyújt, ha így fújjuk a testünkre. Nyugodtan használjuk az arcra is, amelyet üdévé tesz, sőt még a szemhéjunkat is nyugtathatjuk rózsavízbe mártott vattával – már a gondolata is csodásan megnyugtató.

Kétségtelen, hogy a nőiesség energiáit ajándékozza nekünk a természet a csipkerózsával, akár parfümös íze miatt fogyasztjuk, akár testpermetként alkalmazzuk a szirmait.

Fotó:
pixabay.com

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.

Tradíció vagy környezettudatosság?

A karácsonyi készülődés sokak számára már az advent első napjaiban elkezdődik, és ilyenkor nemcsak az ünnepi menü, hanem a karácsonyfa és a dekorációk kérdése is előtérbe kerül. Egyre többen próbálnak tudatosabban dönteni arról, hogy igazi vagy műfenyő kerüljön az otthonukba, és hogyan lehet az ünnepeket kevesebb hulladékkal megélni. A környezettudatosság ma már nem elvesz az ünnep varázsából – épp ellenkezőleg, új hagyományokat és személyesebb megoldásokat teremt.