Menü

Tévhit, hogy a tartós tej egészségtelen!

Egy Magyarországon készült felmérés szerint az emberek több, mint fele úgy gondolja, hogy a boltban kapható tejek, valamint tartós tejek egészségtelenek, méghozzá azért, mert tartósítószert tartalmaznak, tejporból készülnek, valamint vizezik őket. A tejek kedvelőit szeretnénk megnyugtatni: ez az állítás hamis, és a tartós tej bizony egészséges! Sőt, a fogyasztása sokkal kevésbé kockázatos, mint a házi tejé, és az sem igaz, hogy kevesebb tápanyagot tartalmazna!

Leginkább a „tartós tej” elnevezés miatt asszociálunk arra, hogy a tartós tejek valamiféle tartósítószert tartalmaznak, és korábban néhány felháborodott kistermelő is terjesztett ilyen híreket. Ha így lenne, akkor azt a gyártók kötelesek lennének ezt feltüntetni a csomagoláson, ugyanúgy, ahogy rengeteg terméken olvashatjuk, ha valami tartósító adalékanyagot tartalmaz. Mégis, akkor hogyan lehetséges, hogy ilyen sokáig eláll az egyébként romlékony tej? Egyrészt a hőkezelési eljárások miatt, ami egyáltalán nem olyan futurisztikus dolog, mint ahogy hangzik, másrészt a csomagolás módja miatt.

A hőkezelési eljárás lényege ahhoz hasonlít, mint amikor otthon felforraljuk a tejet. Ezt egyébként nehogy elmulasszuk a házi tej esetén, mivel egészségre káros mikroorganizmusokat tartalmazhat! Persze a hőkezelés másképp, ipari módszerekkel történik, de a lényege, hogy néhány másodpercig magas hőmérsékleten tartják a tejet. Így a romlást okozó mikrobák elpusztulnak belőle. Az UHT elnevezés erre az eljárásra utal: Ultra High Temperature Theatred, azaz magas hőmérsékleten kezelt. Találkozhatunk még a dobozokon az ESL-hőkezelés fogalmával, ami az előzőhöz hasonló, csak itt 0,1 másodpercig, azaz csak egy pillanatra melegítik fel a tejet, ugyanazon célból. Az eljárás során a tej összetevői nem változnak, és a tápanyagoknak max. csak a 10%-a veszik el!

A homogénezett tej fogalmától szintén nem kell megijedni: kedvező hatásai vannak, ezért van, hogy gyakorlatilag már csak homogénezett tej kerül piaci forgalomba. Az eljárás során a tejet nagy nyomással préselik át egy kis résen, így a tej zsírgolyócskáit fizikai úton felaprítják. Ezáltal az könnyebben emészthetővé válik. 

A pasztőrözés szintén egy hőkezelési eljárás, itt kevésbé magas hőmérsékleten, viszont hosszabb ideig kezelik a tejet a kórokozó csírák elpusztítása érdekében. A pasztőrözött tej így kevésbé tartós, mint az UHT és ESL technológiákkal kezelt termékek.

A „tartós tej” másik fontos titka a csomagolása: a 6 rétegű kartondoboz ugyanis megakadályozza, hogy a tej levegővel és fénnyel érintkezzen. Ráadásul a csomagolás újrahasznosítható bizonyos módszerekkel.

Nem kell tehát lemondani a tejfogyasztásról, sőt a dietetikusok szerint nem is ajánlott, hiszen rengeteg D-vitamint, kalciumot, proteint, foszfort, fehérjét tartalmaz. És ehhez legkönnyebben a tejből juthatunk hozzá. Így csak a tejfehérjére, tejcukorra érzékenyeknek kell kerülniük a fehér, selymes ízű ital ivását.  

Fotó:
pixabay.com

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.