Menü

Diploma után – I. rész

Lediplomáztál, megküzdtél érte, megkönnyezted kicsit a sikert, de másnap már el is felejted. Tele van a fejed rengeteg kérdéssel, amiből az első mindjárt az, hova tovább?

Diploma után két lehetősége van az embernek, vagy állást keres, vagy mesterszak után néz, azaz megszerzi a régi egyetemi diplomának számító képesítést.

Az első részben a mesterszakokról írnék kicsit. Nem egyszerű kitalálni, hogy alapszak után milyen szakon tanuljunk tovább. Vannak, akiknek határozott céljai vannak, már az alapszak teljesítése közben tudják, hova fognak tovább menni, vannak viszont olyanok is, akik a tanulmányaik során meggondolják magukat, ugyan elvégzik a szakot, de tudják, nem ezzel szeretnének foglalkozni.

Egy jól megválasztott mesterszak elindíthat egy új karrier felé, akár a főiskolás diplomához kapcsolódik, akár teljesen más irányt választunk. Bár valamennyire nem árt, ha kötődik az alapszakban tanultak a továbbtanulási tervekhez, hiszen a kiválasztott mesterszak követelményeinek meg kell felelni, nem egyszerű egy közgazdasági alapszakos diplomával jelentkezni egy mérnöki mesterszakra.

Nem kell megijedni az új kihívásoktól sem, az alapszakon már bizonyítottuk rátermettségünket, tanulási és gondolkodási képességeinket. A mesterszak inkább mélységeiben mutatja meg a kiválasztott irány sajátosságait, azokra az alapokra helyezve, amiket már a diploma megszerzésével magunkba szívtunk.

Ajánlanám mindazoknak, akik nem alkusznak meg egy alapszakos diplomával, szeretnének minél pontosabb tudást megszerezni, vagy éppen kipróbálnának egy új irányt.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan kerülhetjük el és mit tehetünk megfázás ellen?

A betegség, mint olyan, eléggé személyes dolog. Noha a megfázás általában nem okoz komoly tüneteket, akkor is kellemetlen tud lenni, elég csak az állandó köhögésre vagy tüsszögésre gondolni. Az őszi időszakban rengeteg embert “beránt” a náthaszezon, köztük engem is. A tünetek sokszor egyéntől függnek van aki szárazon köhög, van aki hurutosan, van akinek folyik az orra vagy éppen fáj a füle a megfázástól. Mindenkinek megvannak a bevált gyógymódjai - teák, kotyvalékok, illóolajok, levesek és a többi.

Hogyan győzhetjük le az őszi fáradtságot?

A tavaszhoz hasonlóan ősszel is sokakon úrrá lesz a tartós fáradtság, és az állandó levertség. Hosszabb távon pedig a depresszió. Ez ráadásul párosul a hűvös és borongós őszi időjárással. Mit tehetünk ellene?

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.