Menü

Megváltozott a terhességi protokoll

Július elsejétől új orvosi protokoll lépett életbe a kismamák vizsgálatait illetően. Csökkent a kilenc hónap alatt elvégzendő teendők száma, de Magyarország ebből a szempontból még így is a legalaposabb nemzetek közé tartozik.

A legfontosabb változás talán az, hogy megszűnt (legalábbis a kötelező formája) az AFP elnevezésű szűrés. Ennek voltaképpen már ideje volt, hiszen a kor meghaladta a vizsgálat létjogosultságát. Az AFP a genetikai eredetű betegségeket hivatott szűrni, ám az ultrahang technológia fejlődésével voltaképpen elveszítette értékét a kismama vérének ez irányú vizsgálata. A 16. héten végezték, és azt nézték meg, hogy az anya vérében milyen koncentrációban van jelen az AFP névvel jelölt fehérje. Az sem volt jó, ha túl magas, és az is rossz jelnek számított, ha túl alacsony. Előbbi velőcső-záródási rendellenességet jelezhet, utóbbi Down-kórt, de maga a vizsgálat igencsak pontatlan, mert azt a bizonyos koncentrációt számos egyéb tényező befolyásolhatja.

Mint említettük, az AFP jelentőségét az ultrahangos technika fejlődése csökkentette le, az orvostudomány hazánkban is széles körben elérhető, sőt teljesen természetesnek számító, modern eszközével már jóval korábban kiszűrhetők a különböző rendellenességek, például a Down-kór is.

A 37 év feletti kismamáknak kötelező a genetikai tanácsadás.

A magyar kismama-protokoll egyébként elég alaposnak számít, még úgy is, hogy most csökkent a kötelező ultrahangvizsgálatok száma. Persze a kismamák többsége a gyakorlat szerint többet jár ultrahangra a kötelezőnél. Mostantól, ha valaki nem veszélyeztetett terhes, és ha erre az orvos engedélyt ad, nem muszáj szakorvoshoz járnia, szülésznő is gondozhatja. Persze mindez csak dokumentált, engedélyezett körülmények között folyhat továbbra is.

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.