Menü

Testi és lelki felkészülés az iskolakezdésre

Előző heti cikkünkben arról írtunk, hogy milyen eszközökkel, kiegészítőkkel tehetjük egészségesebbé a sulit a gyerekek számára. Most pedig bemutatjuk, hogy milyen praktikákkal érheti el, hogy csemetéje kiegyensúlyozott legyen az iskola első napjaiban.

Sulikezdő naptár

A decemberi adventi naptár mintájára készítsen egy iskolaváró naptárt a gyermeknek! Ezáltal biztosan nem szomorúan telnek az utolsó nyárvégi napok! Egy héttel – tíz nappal az első tanítási nap előtt kezdődjön a naptárka: zsebekkel, rekeszekkel, gyufásdobozokkal, stb. Kis iskolával kapcsolatos, a gyermekeknek kedves apróságokat tehet bele: mesefigurás ceruza, vagy radír, matrica, amit majd valamelyik füzetre ragaszthat fel, iskolatáska cipzárjára tehető figura, stb. Persze lehet benne egészséges édesség is egy-egy napon, például cukormentes müzliszelet, vagy kézműves nyalóka.

Esti lefekvés minden nap egy kicsit korábban…

A gyerekek szervezetének bizony nehéz az átállás, ha nyáron későbbi időpontban „lőtték fel a pizsamát”. Akinek egyik napról a másikra kell megszoknia újra a korán kelést, és a korai lefekvést, az enervált lesz, és az egész folyamat elveheti a kedvét a tanulástól, az iskolától, a nyáron feltöltött energiaraktárak pedig pillanatok alatt lemerülnek. Szintén érdemes már egy héttel, tíz nappal előbb visszatérni a hétköznapi kerékvágásba, de ne hirtelen: minden nap egy kicsit korábban feküdjön le, és keljen fel a gyerek. A reggeli korai felkelésekhez társítson kellemes tevékenységeket, hogy meghozza hozzá a jókedvet. Például rendezhet reggeli pikniket a szabadban, a strandon, vagy a parkban. Vagy induljanak reggeli kirándulásra, hátizsákkal, szendvicsekkel, iránytűvel.

Tegye előre érdekessé a tankönyveket, és az éves tananyagot!

Ha már megvannak a tankönyvek, akkor pillantsanak bele együtt a gyerekkel, és emeljék ki az érdekesebb momentumokat! Így máris szívesebben gondol a gyerek a reá váró éves feladatokra. Például készítsenek faliújságot ezzel a címmel: „Mivel leszek okosabb az idén?” Ehhez tegyenek ki egy térképet, amelyen bejelölik azokat a földrészeket, országokat, amiről tanulnak az adott évben, vagy az adott időjárási jelenséget szemléltető fotókat. Kerülhet ide írók, költők képe is, vagy vegyületekről, fizikai jelenségekről szóló rajzok. Máris máshogy hangzik a száraznak tűnő tananyag!

Iskolás esti mesék, fejből

Nem kell ahhoz mesekönyv, hogy aranyos meséket mondhasson gyermekének az esti lefekvéskor! Az biztos, hogy szívesebben megy ágyba a csemetéje, ha esti mesét hallgathat elalvás előtt. Ezzel könnyebb lesz rávenni a korai lefekvésre. A kedvenc mesekönyvei mellett, vagy helyett találjon ki neki fejből saját meséket, amik az ő életéhez kapcsolódnak, de mesés formában mutatják be az adott napot, valamint a rá váró feladatokat. Ez segít az élmények feldolgozásában (legyen az jó, vagy rossz), valamint az elkövetkező feladatok tudatosításában.

Iskolakezdő ebéd és torta

Csináljon ünnepet a sulikezdésből! Ezzel is hozzájárulhat, hogy a gyerek örömmel menjen majd suliba. Főzzön levest betűtésztából, és a második a kedvenc étele legyen. Majd jöhet az iskolakezdő torta, valamilyen sulis grafikával, vagy marcipánnal. A gyerek máris büszkének fogja érezni magát, ha még egy üdvözlőlapot, apró ajándékot is kap hozzá: „gratulálunk, ötödik osztályos lettél!”

Ilyen hangulatban nemcsak a gyerek, hanem a felnőtt is szívesebben várja majd a szeptembert! 

Fotó:
pixabay.com

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

10 illemszabály, amit a gyereknek is tudnia kell

Mire tanítsuk a gyermekünket kiskorától kezdve, mely illemszabályokat illik tudnia? Természetesen a legjobb tanítás, ha a gyerek látja tőlünk a helyes viselkedést, hiszen öntudatlanul leutánoz minket.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.