Menü

Vigyázzunk a sünökre az avarégetés idején!

Sajnos nagyon sok sün esik az avarégetések áldozatává. Az őszi időszakban még mindig sokan égetik el az összegyűjtött faleveleket, amit a sünök sokszor kiváló téli alvóhelynek vélnek. Figyeljünk oda rájuk! – hívja fel a figyelmünket a Budapesti Állatkert által létrehozott Magyar Madármentők Alapítvány.

Az alapítvány munkatársai a nevükkel ellentétben nem csak madarak, hanem kisemlősök és hüllők mentésével is foglalkoznak. Került már hozzájuk olyan sün, akit az utolsó percben sikerült kimenteni az avartűzből, de sajnos majdnem minden tüskéje leégett. A gyógyulásához két év kellett, mielőtt szabadon engedhették volna – de ő még mindig szerencsés volt.

Más állatka is lehet a felhalmozott levelek között, így annak elégetése előtt nagyon óvatosan, de gondosan forgassuk át a levélkupacot. Annak bezsákolása előtt is érdemes ugyanígy tenni, nehogy elcsomagoljunk véletlenül egy kedves kis emlőst is az őszi levelekkel együtt.

Ráadásul az avarégetés kockázatos: káros a környezetre, zavarja a környékbelieket, és rákot is okozhat! Sok településen ezért teljesen betiltották az őszi levelek, egyéb zöldhulladékok elégetését, vagy korlátozták annak idejét. Szerencsére cserébe általában megoldott a zöldhulladék elszállítása, amelynek időpontjáról érdemes a helyi önkormányzatnál tájékozódni. Sokszor speciális szemeteszsákba kérik tenni a zöldhulladékot, erről is ugyanitt kaphat információkat. Már csak azért is érdemes odafigyelni a helyi szabályozásra, mert a levélégetést a helyi rendeletek alapján pénzbírsággal büntethetik!

Kiváló alternatíva az avar és az egyéb zöldhulladékok komposztálása. Ha darálóval ellátott lombporszívót használ, akkor a zöldhulladék mérete is csökkenthető. Ahol nem zavaró, hogy helyén hagyjuk a lehullott faleveleket, ott még hasznos is lehet, ha nem szedjük össze, ugyanis bizonyos idő múlva lebomlanak, és helyben maradva újrahasznosulnak, ez pedig kedvező a növényeknek. 

Fotó:
pixabay.com

Ha babát szeretnél…

Amikor eldöntjük, hogy babát szeretnénk, a legfőbb félelmünk, hogy soká várat magára a pozitív terhességi teszt. Nyilván a természet a főnök ő teszi a dolgát, azonban néhány trükkel mi is növelhetjük a teherbeesés esélyét.

Falászavar – mi az oka?

A falászavarnak nevezett kontrollálatlan falásrohamok 2013-ben jelentek meg önálló kórképként a mentális betegségek rendszerében. Falászavar esetén hirtelen és egyszerre jóval több ételt és ezáltal több kalóriát fogyaszt az illető.

Zenét hallgatok a munkahelyemen. Vajon jól teszem?

Bizonyos előnyei vannak, de ugyanúgy megtaláljuk a hátrányait is. Nem mindegy, milyen az a zene, milyen hangerővel szól, és egyáltalán, kikkel vagyunk egy irodában. Íme egy kis elemzés, objektív és szubjektív szemüvegen keresztül egyaránt.

Arctalan zaklatók

A cyberbullying, vagyis internetes zaklatás, már hosszú évek óta égető probléma, amely megoldása vagy törvényi szabályozása még mindig nincs teljesen tisztázva.

Reklámok és a gyermekkori elhízás

A legtöbb reklám valami olyan hirdet, ami hizlal, ami cukros, ami lisztes, vagy zsíros, vagy tele töménytelen kalóriával, ám mindenesetre gyors egészségtelen élvezettel, a következmények nélkül. Egy hatéves nem érti, miért kéne spenótot ennie, mikor a neki ott a boltban a tejszelet meg a mogyorókrémes keksz, sokkal finomabb, s kit érdekel egy alma, ha kaphatna pudingot is, meg chipszeket.