Menü

Vigyázzunk a sünökre az avarégetés idején!

Sajnos nagyon sok sün esik az avarégetések áldozatává. Az őszi időszakban még mindig sokan égetik el az összegyűjtött faleveleket, amit a sünök sokszor kiváló téli alvóhelynek vélnek. Figyeljünk oda rájuk! – hívja fel a figyelmünket a Budapesti Állatkert által létrehozott Magyar Madármentők Alapítvány.

Az alapítvány munkatársai a nevükkel ellentétben nem csak madarak, hanem kisemlősök és hüllők mentésével is foglalkoznak. Került már hozzájuk olyan sün, akit az utolsó percben sikerült kimenteni az avartűzből, de sajnos majdnem minden tüskéje leégett. A gyógyulásához két év kellett, mielőtt szabadon engedhették volna – de ő még mindig szerencsés volt.

Más állatka is lehet a felhalmozott levelek között, így annak elégetése előtt nagyon óvatosan, de gondosan forgassuk át a levélkupacot. Annak bezsákolása előtt is érdemes ugyanígy tenni, nehogy elcsomagoljunk véletlenül egy kedves kis emlőst is az őszi levelekkel együtt.

Ráadásul az avarégetés kockázatos: káros a környezetre, zavarja a környékbelieket, és rákot is okozhat! Sok településen ezért teljesen betiltották az őszi levelek, egyéb zöldhulladékok elégetését, vagy korlátozták annak idejét. Szerencsére cserébe általában megoldott a zöldhulladék elszállítása, amelynek időpontjáról érdemes a helyi önkormányzatnál tájékozódni. Sokszor speciális szemeteszsákba kérik tenni a zöldhulladékot, erről is ugyanitt kaphat információkat. Már csak azért is érdemes odafigyelni a helyi szabályozásra, mert a levélégetést a helyi rendeletek alapján pénzbírsággal büntethetik!

Kiváló alternatíva az avar és az egyéb zöldhulladékok komposztálása. Ha darálóval ellátott lombporszívót használ, akkor a zöldhulladék mérete is csökkenthető. Ahol nem zavaró, hogy helyén hagyjuk a lehullott faleveleket, ott még hasznos is lehet, ha nem szedjük össze, ugyanis bizonyos idő múlva lebomlanak, és helyben maradva újrahasznosulnak, ez pedig kedvező a növényeknek. 

Fotó:
pixabay.com

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.