Menü

A novemberi meleg árnyoldala

A novemberi melegnek szinte mindenki örül, de meg kell azt is jegyezni, hogy szervezetünk akár rosszul is reagálhat az évszakhoz képest szokatlan időjárásra.

A mozgás, a séták, a több napsütés, a plusz D-vitaminbeviteli lehetőség mind-mind olyasmi, ami abszolút pozitívvá teszi az idei november elejét. Az évszakhoz képest szokatlan melegnek ugyanakkor lehetnek árnyoldalai.

Az ország jelentős részén ezen a héten 15-20 Celsius fokos maximumokat mértek és mérnek, ami rendkívül melegnek számít így november elején. Ki kell hangsúlyozni a maximum kifejezést, a meleg időszak csak rövid időre koncentrálódik, néhány órát jelent, rendszerint kora délután. Estére, éjszakára és hajnalra is viszonylag gyorsan csökken a hőmérséklet, amely akár fagyközeli pontra is lemehet. Ez a hőingadozás pedig megterhelheti azok szervezetét, akik erre érzékenyek.

Ez a fajta időjárás könnyedén okozhat fáradékonyságot, ingerlékenységet és alvászavart azoknál az embereknél, akik erre hajlamosak. Fejfájással küszködhetünk és az átlagosnál jóval türelmetlenebbek lehetünk. Érdekesség, hogy a gyermekeknél is megfigyelhető ez a fajta negatív hatás, a kicsiknél magatartászavarokat okozhat a most tapasztalható időjárás.

Hogy mit tehetünk ezek ellen?

Először is azt, hogy észleljük a problémát. Ha idegesek, ingerlékenyek vagyunk, menjünk ki a szabad levegőre, szellőztessük ki a fejünket. Igyekezzünk minél kevesebb időt az autó volánja előtt tölteni, mert ez ilyenkor jelentős veszélyforrás. A „kúrába” be lehet vonni a gyógyteákat is, és elsősorban a pihenést.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.