Menü

Készüljön tudatosan az ünnepekre, és kerülje el a karácsonyi őrületet!

Egy nap van karácsonyig, még ki kell takarítani a házat, csomagolópapírt venni, ünnepi menüt főzni, feldíszíteni a karácsonyfát, végül pedig valódi öröm nélkül fáradtan mosolyogsz, miközben a gyerekek bontogatják az ajándékot – ismerős a szituáció? Sajnos sokaknál az ünnepi készülődés inkább ünnepi őrületre hasonlít, amely megöli a karácsonyi varázs hangulatát. Készüljön előre tudatosan, hogy idén nyugodtabb és tervezettebb legyen a készülődés!

November elején Te is kétkedve figyelted, hogy máris kezdik árulni a karácsonyi díszeket, és ajándékötletekkel bombáznak? Talán furcsa lehet, mert az emberek ünnepi hangulata advent első vasárnapján kezdődik el igazán. Pedig nem is rossz ötlet igazán előre készülni. Gondolj csak bele az ellenkezőjébe: ha tudatosan előre tervezel, akkor már a fotelben hátradőlve olvasgathatod a karácsonyi képeslapokat, miközben mások még az ajándékboltokat ostromolják kétségbeesetten az utolsó percekben. Ugye, mennyivel kellemesen hangzik?

Karácsonyi heti tervezőnkkel könnyebb dolgod lesz! Persze könnyedén testre szabhatod, és a saját képedre formálhatod, ha inspirál az előre tervezés ötlete.

Írj listát, hogy kik azok, akiknek karácsonyi, valamint Mikulás ajándékot szeretnél venni, ki az, akinek képeslapot, vagy elektronikus üdvözletet küldenél, ki az, akinek csak valamilyen apróságot tervezel adni, mint például egy-egy darab mézeskalács, vagy kézzel készített díszecske. Így legalább tudod, hogy körülbelül mennyi időt kell szánnod a vásárlásra, és a kézműveskedésre. Jövő héten már kezdődik az adventi időszak, találd ki, hogy szeretnél-e adventi naptárat venni, vagy készíteni, ha igen, akkor milyen jellegűt. Gyerekeknek készíted? Édességeket csempészel bele, vagy néhány apró dolgot, mint radír, hegyező, pici dísztárgy? Ha kézzel készült édesség kerül az adventi naptárba, akkor már most vedd meg a hozzávalókat, hogy jövő héten csak az elkészítés maradjon hátra!

48. hét (Advent első vasárnapjának hete)

Állítsd össze az adventi naptárat. Ha a múlt héten előre gondolkodtál, akkor már csak a kis zsebekbe, rekeszekbe kell pakolnod a kedves tárgyakat, vagy finomságokat. Ha kézzel készült édességeket terveztél, akkor ütemezd hét közepére az elkészítését. Azt se felejtsd el, hogy jövő héten már Mikulás! Jobban jársz, ha ezen a héten veszed meg a Mikulásra szánt ajándékokat. Próbáld úgy tervezni a hetedet, hogy a vasárnap a pihenésé, a családi együttlété, vagy az elcsendesedésé lehessen, így lesz igazi Advent első vasárnapja! Persze az sem rossz, ha ünnepi díszbe öltözteted a lakást, mert ez is jó kikapcsolódás és ráhangolódás.

49. hét (Mikulás hete)

Állítsd össze a Mikulás csomagokat, ajándékokat, ha szeretnél, írj hozzájuk üdvözlőkártyákat. Ülj le, és írd össze, hogy kinek milyen ajándékot szeretnél venni, vagy készíteni. Jelöld meg azokat, amelyeket úgy kell rendelni az Internetről, vagy amelyeknek az elkészítése több időt vesz igénybe. A rendelési idő hosszabb lehet, főleg az ünnepek környékén, tehát gondolkodj előre, és ezeket rendeld meg máris, hogy ne kelljen izgulnod, hogy ideér-e időben a megálmodott ajándék. Ha már úgyis listaírásba fogtál, írd össze azt is, hogy mi lesz a karácsonyi menü, és ehhez mérten írj bevásárlólistát.

50. hét (advent harmadik vasárnapjának hete)

Vedd meg most a karácsonyi ajándékokat, így még elkerülheted a teljes őrületet, ami jövő héten száz százalékosan berobban. Az ajándékvásárlásokkal együtt szimultán gondoskodj a csomagolóanyagokról is, együtt egyszerűbb ennek a kivitelezése, amikor még a fejedben van, hogy kinek mit vettél, és ez mennyi, vagy mekkora csomagolóanyagokat igényel. Ha már úgyis a rohangálás ideje ez, akkor vegyél meg minden olyan élelmiszert, ami a karácsonyi menühöz, vagy az ünnepi időszakhoz szükséges, és nem igényli, hogy frissen vásárold meg. Így a karácsony előtti napokra már csak a frissáru megvásárlása marad, hidd el, kellemesebb lesz, mintha még akkor tolnál magad előtt két óriási bevásárlókocsit.

51. hét (Advent negyedik vasárnapjának hete)

Csomagold be az ajándékokat! Igen, előre. Tegyél be valamilyen karácsonyi lemezt, gyújts egy ünnepi illatgyertyát, és mehet a csomagolósdi. Akár a pároddal, vagy a gyerekekkel is jó közös program lehet a számukra nem titkos ajándékok becsomagolása, de egyedül is jó lehetőség, hogy „elülj egy picit”. Meglátod, kellemes lesz, hogy nem szenteste napján kell még ezzel is foglalatoskodnod! Erre a hétre tervezd még a takarítást, ha van rá lehetőséged, valamint a karácsonyi menetrend megbeszélését: kihez melyik nap mentek, ki fogja kiválasztani a fenyőfát és befaragni a talpba. Ha egyedül élsz, és a szomszédot szoktad megkérni erre a nemes feladatra, akkor vigyél neki egy kis sütit, és kérd meg már most, hogy jövő héten legyen majd a segítségedre, így előre számolhat azzal, hogy nem teszi le majd a fejszét, amikor a saját fájukat farigcsálja, hanem hozzáfog majd a Tiédhez is. Vagy éppenséggel fordítva, ha tudod, hogy a szomszédnéninek te szoktál segíteni, akkor kopogtass be hozzá, hogy idén is számíthat Rád. Jól fog esni neki!  A fát válaszd ki hét elején, sajnos akkor sem kapsz frissebb fenyőt, ha az utolsó napra tartogatod a fenyővásárlást. Ha részt veszel a Cipősdoboz jótékonysági akcióban, akkor péntekig adhatod le az utolsó csomagocskát.

52. hét (karácsony hete)

Szerdán lesz szenteste, így a hétfőt és keddet használd ki tudatosan. Ha van olyan étel, amit előre el lehet készíteni (például kekszes sütemények), akkor azokat süsd-főzd meg előre. Látod milyen jó érzés, hogy a legfontosabb dolgokkal máris készen vagy? A lakás kitakarítva, az ajándékok megvásárolva és becsomagolva… Csak az utolsó simítások maradtak, mennyivel kellemesebb így! Kedden este akár már meg is terítheted az ünnepi asztalt, az sem baj, ha így reggeliztek szenteste napján, és nem csak az ünnepi ebéd és vacsora mellé kerül majd karácsonyi szalvéta.

Kellemes és tervezett ünnepi készülődést kívánunk! 

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!