Menü

Ha már süti, együnk diósat!

A karácsony a legtöbb embernek a töménytelen, vagy legalábbis az átlagosnál nagyobb mennyiségű édesség időszaka. Ettől függetlenül nem kell feltétlenül egészségtelennek lennie. Ajánljuk például a diót, a diós finomságokat.

A dió kevésbé népszerű, mint „gyógyító” táplálék, pedig jótékony hatása már hosszú ideje ismert. Alkalmazták, fogyasztották a görögök és rómaiak, valamint természetesen a magyar népi gyógyászat is hasznosította.

A növény értékeit igyekeztek belsőleg és külsőleg is kiaknázni. A diólevélből többek között teát készítenek, amelyet több mindenre ajánlanak, állítólag a reumától az idegpanaszokig, a gyomor és bélhuruttól a hasmenésig sok mindent enyhíthet. Ami bizonyos, hogy juglont, flavonoidokat, cseranyagokat, valamint C-vitamint is tartalmaz. A levelet, illetve annak forrázatát külsőleg is használták/használják, például sebfertőtlenítésre, fekélyek, kelések ellátásra, de fürdésre és kozmetikumok összetevőjeként is.

Az összességében sokkal ismertebb és népszerűbb diómag szintén számos értékes hatóanyaggal rendelkezik, ásványi anyagokkal (például: magnézium, kálium és kalcium), vitaminokkal (E és B), telítetlen zsírsavakkal, fehérjével.

A dió magjának felhasználása rendkívül sokrétű. Fogyasztható nyersen, alapanyagként, pörkölve, de többek között készítenek belőle olajat, pálinkát, szörpöt és lekvárt is.

Ahogyan bevezetőnkben említettük, a karácsonyi sütemények kedvelt alapanyaga, s mint a fentiek is mutatják, nem is járunk bele rosszul.

Fotó:
pixabay.com

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.