Menü

A csalóka jég áldozatokat szed

A befagyott tavak remek szórakozási, sportolási lehetőséget kínálnak, ugyanakkor ingen veszélyesek lehetnek. Sajnos a kockázatokat, tiltásokat sokszor nem vesszük figyelembe, s ez szinte minden évben áldozatokat követel.

Idén is van már halálos áldozata a nem megfelelő vastagságú, minőségű jégre merészkedésnek. Tavaink sajnos ilyenkor csalókák és ez még a legtapasztaltabbakat is becsaphatja, pláne a többieket, például fiatalokat, gyerekeket, a terepen tájékozatlanokat.

Vegyük például a Balatont. Legnagyobb tavunkon nem csak a kijelölt pályákon, hanem mindenütt lehet korcsolyázni, jégre lépni, ahol nem tiltott (mint például a kikötőkben), de csak abban az esetben, ha megbizonyosodtunk a biztonságról. Mit jelent ez? A jég nem olvad, nem mozog és kellő szilárdságú.

Ez papíron tiszta, de valljuk be, a helyszínen nem minden esetben olyan könnyű ezt megállapítani, így ha bizonytalanok vagyunk, jobb ha inkább a partot választjuk. Elképzelhető, hogy a jég nagyon vastag, de mégsem egyenletesen fagyott be a tó, a szél tett kárt benne, vagy esetleg egy hirtelen felmelegedés gyorsan megolvasztotta bizonyos részeit.

A legbiztonságosabb természetesen a kijelölt pályák használata. Ha valaki mégis másutt próbálná ki korcsolyázótudását, érdemes néhány alapvető tanácsot megfogadnia. Nem szabad nagyon eltávolodni a parttól, kerülni kell a befolyásokat, patakok torkolatát, és fontos odafigyelni a megfelelő ruházatra. Nem igazán tanácsos egyedül a befagyott vízre merészkedni, és mindenképpen érdemes mobiltelefont tartani magunknál, lehetőleg vízzáró helyen.

Fotó:
pixabay.com

Póráz nélküli kutyasétáltatás?

Vidéken fel sem merül a kutyasétáltatás gondolata, a városokban lakásban tartott kutyusoknak viszont kötelező napi háromszor. Az azonban, hogy mennyi szabadságot adunk kedvenceinknek a szabadban, sokszor egyéni döntés kérdése. Számos vélemény terjed ebben a témában, de vajon mi a helyes? Van-e egyáltalán helyesnek mondható magatartás?

Miért isszuk a gyomorkeserűket?


A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel. Nagyszüleink idején bevett szokás volt, egy kiadós étkezés után egy korty gyomorkeserűt elfogyasztani. Én magam nem szeretem őket, de sokszor mégis gyógyírt jelentenek bizonyos problémákra. Melyek a gyomorkeserűk előnyei, mire használjuk, miért lehet szükség rájuk?

Megduplázza a mozgás hatását, ha ezeket eszed edzés után

A fizikai aktivitás hatására különböző folyamatok játszódnak le a szervezetben: az izmok szénhidrátból előállított glikogénraktárai megfogyatkoznak, és sérül az izmok fehérjeszerkezete.

Tiltott tevékenységek ha meg vagyunk fázva

Sokat ronthatunk a náthás betegségen azzal, ha nem tartunk be néhány egyszerű javaslatot. Októbertől márciusig tart a náthás megbetegedések szezonja. Ezek a betegségek, amelyeket a köznyelvben megfázásnak hívunk, tüsszögéssel, orrfolyással, esetleg köhögéssel, lázzal járnak, de szerencsére az esetek nagy többségében komplikációk nélkül zajlanak le.

Mi az a chi futás? – Könyvajánló futóknak

Miért ajánlják a módszer követői a chi futást? Mert tökéletes azoknak, akik fogyni vagy erősödni szeretnének, esetleg egy sérülés után kell felépülniük, s számos más pozitív hozadékai is vannak. A Chi futás kifejezetten a sérülésveszély elkerülésére hívja fel a figyelmet és a megelőzésre épít, megfelelő futótechnika alkalmazásával.