Menü

A csalóka jég áldozatokat szed

A befagyott tavak remek szórakozási, sportolási lehetőséget kínálnak, ugyanakkor ingen veszélyesek lehetnek. Sajnos a kockázatokat, tiltásokat sokszor nem vesszük figyelembe, s ez szinte minden évben áldozatokat követel.

Idén is van már halálos áldozata a nem megfelelő vastagságú, minőségű jégre merészkedésnek. Tavaink sajnos ilyenkor csalókák és ez még a legtapasztaltabbakat is becsaphatja, pláne a többieket, például fiatalokat, gyerekeket, a terepen tájékozatlanokat.

Vegyük például a Balatont. Legnagyobb tavunkon nem csak a kijelölt pályákon, hanem mindenütt lehet korcsolyázni, jégre lépni, ahol nem tiltott (mint például a kikötőkben), de csak abban az esetben, ha megbizonyosodtunk a biztonságról. Mit jelent ez? A jég nem olvad, nem mozog és kellő szilárdságú.

Ez papíron tiszta, de valljuk be, a helyszínen nem minden esetben olyan könnyű ezt megállapítani, így ha bizonytalanok vagyunk, jobb ha inkább a partot választjuk. Elképzelhető, hogy a jég nagyon vastag, de mégsem egyenletesen fagyott be a tó, a szél tett kárt benne, vagy esetleg egy hirtelen felmelegedés gyorsan megolvasztotta bizonyos részeit.

A legbiztonságosabb természetesen a kijelölt pályák használata. Ha valaki mégis másutt próbálná ki korcsolyázótudását, érdemes néhány alapvető tanácsot megfogadnia. Nem szabad nagyon eltávolodni a parttól, kerülni kell a befolyásokat, patakok torkolatát, és fontos odafigyelni a megfelelő ruházatra. Nem igazán tanácsos egyedül a befagyott vízre merészkedni, és mindenképpen érdemes mobiltelefont tartani magunknál, lehetőleg vízzáró helyen.

Fotó:
pixabay.com

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Iskolai telefonhasználat pro és kontra

Mai témánk apropóját az adta, amit a minap olvastam a világhálón: a brit iskolákban szigorú ellenőrzési rendszert vezetnek be: az iskolák felelőssége lesz, hogy a diákok ne használhassák a mobiltelefonjukat a tanórákon. Iskolai telefonhasználat pro és kontra.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.