Menü

A csalóka jég áldozatokat szed

A befagyott tavak remek szórakozási, sportolási lehetőséget kínálnak, ugyanakkor ingen veszélyesek lehetnek. Sajnos a kockázatokat, tiltásokat sokszor nem vesszük figyelembe, s ez szinte minden évben áldozatokat követel.

Idén is van már halálos áldozata a nem megfelelő vastagságú, minőségű jégre merészkedésnek. Tavaink sajnos ilyenkor csalókák és ez még a legtapasztaltabbakat is becsaphatja, pláne a többieket, például fiatalokat, gyerekeket, a terepen tájékozatlanokat.

Vegyük például a Balatont. Legnagyobb tavunkon nem csak a kijelölt pályákon, hanem mindenütt lehet korcsolyázni, jégre lépni, ahol nem tiltott (mint például a kikötőkben), de csak abban az esetben, ha megbizonyosodtunk a biztonságról. Mit jelent ez? A jég nem olvad, nem mozog és kellő szilárdságú.

Ez papíron tiszta, de valljuk be, a helyszínen nem minden esetben olyan könnyű ezt megállapítani, így ha bizonytalanok vagyunk, jobb ha inkább a partot választjuk. Elképzelhető, hogy a jég nagyon vastag, de mégsem egyenletesen fagyott be a tó, a szél tett kárt benne, vagy esetleg egy hirtelen felmelegedés gyorsan megolvasztotta bizonyos részeit.

A legbiztonságosabb természetesen a kijelölt pályák használata. Ha valaki mégis másutt próbálná ki korcsolyázótudását, érdemes néhány alapvető tanácsot megfogadnia. Nem szabad nagyon eltávolodni a parttól, kerülni kell a befolyásokat, patakok torkolatát, és fontos odafigyelni a megfelelő ruházatra. Nem igazán tanácsos egyedül a befagyott vízre merészkedni, és mindenképpen érdemes mobiltelefont tartani magunknál, lehetőleg vízzáró helyen.

Fotó:
pixabay.com

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!