Menü

A feltöltődés alfája és ómegája

Amikor az alvásról esik szó, szinte mindig előkerül az a bűvös nyolc óra. Miért annyi? Miért nem annyi? Pontosan mi számít, és mi a fontos a megfelelő pihenéssel kapcsolatban?

Mindenki tudja, hogy testünk, agyunk és lelkünk megfelelő pihenése az alvásnál kezdődik. Ez a feltöltődés alfája és ómegája. Nincs mese, aludni kell, persze nem mindegy, hogy mennyit, ugyanakkor az sem, hogyan.

Aludjunk sokat, aludjunk jól – általános, közhelyes tanácsok, ráadásul baromi nehéz őket megfogadni. Mert, ugyan kinek van ideje nyolc teljes óra alvásra, illetve ha valaki nem alszik jól, mégis hogyan találjon rá megfelelő gyógymódot?

Kezdjük a mennyiségnél! A nyolc órát szokták beállítani, mint alsó határt, vagy elfogadható mennyiséget, ám ez egyáltalán nem biztos, hogy igaz. Egyénfüggő a dolog, ráadásul kutatások szerint ennél kisebb mennyiség is elegendő lehet, ha rendben van a minőség. Azaz, ha jól alszunk.

Na, de azt hogy kell csinálni? Ha valakinek problémája van vele, valóban nem könnyű a megoldás. Először érdemes kevésbé drasztikus módszerekhez folyamodni, s csak utána a szakember-gyógyszer kombinációhoz.

A mozgásszegény, pörgős életmód mellett a táplálkozásban is lehet a hiba, több (általában gyenge minőségű tartósított, és/vagy gyorskaja) élelmiszer is okozhat alvászavart. A lefekvés előtti nyugalmi(bb) állapotba kerülés, például az olvasás, a relaxáció, a jóga, vagy a meditáció segíthet, ahogyan a különböző, fontos vitaminok és ásványi anyagok (például a D-vitamon, kálium, L-glutamin) megfelelő szintje is.

Fotó:
pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.