Menü

Blog ajánló: Szép világunk magazin

Az internet elterjedésével sokan féltik a világ legszebb hobbijait, az olvasást, a túrázást, az utazást. Szerencsére a világháló a hasznunkra is válhat, ha olyan kiváló oldalakkal találkozhatunk, mint a Szép világunk magazin. Kollát Gyula blogját olvasva ugyanis virtuális utazásra indulhatunk, és az írások olyan magával ragadóak, hogy néha fel kell ébresztetnünk magunkat.

Jómagam az észak-karolinai korrallzátony szerelmeseként találkoztam először Gyula írásaival. Oly meggyőzően forgatta a tollát a cikk írása közben, hogy még csak nem is sejtettem: az ő utazása is virtuális volt erre a tájra. Meglepődtem, amikor kiderült, hogy idáig még csak a szívében repült el a partot övező, hosszú homokföldnyelvre. Mindez mit sem vett el írásainak értékéből, amelyek egy része saját élményeken, túrákon alapul, másik része pedig kitartó kutatómunka és ügyes „gondolatutazás” eredményei.

Mindenkinek szeretettel ajánlom a természetesen ingyenesen olvasható Szép világunk virtuális magazint, amely a nevéhez hűen a világ szépségeit mutatja be. Nem tud bárki ilyen szeretettel írni fákról, virágokról, állatokról, hazai és külföldi tájakról, túrázásról, csak az, aki tényleg szerelmes a világba. Ezt mutatja a Jókai Mórtól kölcsönzött mottója is: „Ha ma elhagynám a földi világot, csak azt tudnám referálni annak a másik világi népnek, hogy ez az elhagyott nagyon szép világ volt.” – Aki erre már ráébredt, és aki nem, mindegyiküknek ajánlott a blog olvasása a http://szepvilagunk.weebly.com oldalon. A bejegyzések között szerepelnek még gasztronómiai élmények, valamint hölgyekről szóló írások is, hiszen az író szerint ezek mind-mind szebbé teszik a világunkat. A közösségi oldalak kedvelői a Hegyek Virágok Étkek nevű oldalon is nyomon követhetik az írásokat a www.facebook.com/HegyekViragokEtkek linkre kattintva.

A túrakedvelők már találkozhattak Kollát Gyula nevével, akinek 2010-ben könyve is megjelent, rendhagyó túrakalauzának címe „Körök az ördögszántások földjén”, mely a szerző bükki körtúráit mutatja be, ismertetve a környék látnivalóit, szépségeit. Nem titkolt célja, hogy másokkal is megszerettesse a túrázást, és hazánk ezen csodás vidékeit.

Néhány kattintás után a fenti linkekre (vagy olvasás-képnézegetés az említett könyvből), és azonnal kedvünk lesz elővenni a túracipőt, megváltani a repjegyet, megcsodálni a növényeket, vagy megkóstolni finom ételeket. Kell ennél csábítóbb, hogy szeressük az életet? 

Fotó:
pixabay.com

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.