A medvehagyma nyomában
- Dátum: 2015.04.13., 08:49
- fűszer, gyógyhatás, hatás, jótékony, medvehagyma
Tudta, hogy a medvehagyma miről kapta a nevét? És azt, hogy könnyű összetéveszteni más, akár mérgező növényekkel? Mikor virágzik és valójában miért egészséges? Mindent elárulunk.
A medvehagyma korábban is népszerű, a gasztronómia és a népi gyógyászat által egyaránt jól ismert növény volt, az utóbbi években azonban még ismertebbé és kedveltebbé vált.
A medvehagyma tipikusan erdei növény, évelő és egész Európában megtalálható. Hazánkban nagy hagyománya van a szedésének és felhasználásának.
A fokhagyma illatú levelekkel büszkélkedő növény kora tavasszal „jelenik meg”, április-májusban virágzik. Nevét onnan kapta, hogy a medve is kedveli, akár a föld alól is kiássa, de vaddisznó sem veti meg a csemegét jelentő termést.
Leveleit még a virágzás előtt szedik le, de hagymáját is hasznosítják.
A medvehagymának többféle gyógyhatást tulajdonítanak. A felső légúti megbetegedések kezelése mellett ajánlják és használják vérnyomáscsökkentésre, fertőtlenítésre, emésztési panaszok enyhítésére, fejfájás, szédülés kezelésére, többek között.
Hatóanyaga megegyezik a fokhagymáéval, a medvehagyma esetében is az alliin a fő érték, de tartalmaz például C-vitamint is.
A gyógyhatás mellett a gasztronómiában is előszeretettel használják, például pogácsában, salátákban, levesekben, szószokban egyaránt kitűnően megállja a helyét, különleges aromát adva az ételeknek.
A medvehagyma szedése nem tiltott, ugyanakkor tapasztalatlan „hagymázóként” oda kell figyelni, mert a növény könnyen összetéveszthető kettő másikkal, a májusi gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel, amelyek levelei súlyos, akár végzetes mérgezést is okozhatnak.
Fotó:
pixabay.com
„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.
Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.
Generációk találkozása a munkahelyen

A modern multinacionális vállalatok sokszor válnak különböző életkorú személyek találkozóhelyévé. Ma már nem ritka, hogy egy irodában X, Y és Z generációs munkavállalók dolgoznak együtt, akik mindannyian más elvárásokkal, értékekkel és kommunikációs szokásokkal rendelkeznek. Ez a sokszínűség gazdagíthatja a szervezeti kultúrát, de komoly próbatételt is tartogathat a dolgozók részére.