Menü

Milyen zöldségeket együnk a szezon előtt?

Bár mindenhol azt olvashatjuk, mennyire fontos a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, arról kevesebb szó esik, hogy mikor milyen típusút válasszunk belőle. A szezonon kívüli zöldségek, gyümölcsök ugyanis akár érzékenyen is érinthetik a szervezetünket.

Bizonyára sokan érezték már, hogy nem olyan például a paradicsom íze, mint nyáron. Nem csalás, nem ámítás: ilyenkor tényleg eléggé sápatag és íztelen zöldáruk érkeznek hozzánk. Főleg, hogy mivel sok zöldségnek és gyümölcsnek ilyenkor nincs szezonja hazánkban és a környező országokban, így messzi földről kerülnek hozzánk ezek a termékek. Így sokszor ez az áru kevésbé friss, vagy nagyon „mű”, és meglepően sokára romlik csak meg. Az érzékeny gyomrúaknak problémákat okozhatnak azok az anyagok, amiket ezen zöldségek és gyümölcsök termesztésénél, érlelésénél, vagy tisztításánál alkalmaznak, főleg akkor, ha az áru nem hazánk környékéről érkezik hozzánk. Így annyit tehetünk, ha nem tudunk lemondani a nyáron megszokott zöldségekről, hogy legalább azt megnézzük, hogy honnan származik a termék, és megpróbálunk minél közelebbit választani.

A másik jó megoldás, ha egészségesen és vitamindúsan szeretnénk étkezni, de az aktuális hónapoknak megfelelően, hogy visszatérünk a hagyományokhoz. A téli, tavasz eleji időszakban még a szezon során eltett savanyúságokat, szörpöket, lekvárokat, leveket fogyasztjuk. Bár nem minden tartósítási mód egészséges, de már rengeteg tippet találhatunk a bio és cukormentes tartósításhoz. Továbbá ilyenkor érdemes fogyasztani káposztát, kelkáposztát, birsalmát, répát, karfiolt, feketeretket, tormát, sütőtököt, céklát, és csicsókát. A szezonális zöldségfogyasztás másik előnye, hogy általa az étkezésünk változatosabbá válik, és biztosítottabb a megfelelő vitaminbevitel,  mintha mindig hasonló típusú zöldségeket-gyümölcsöket eszünk. 

Fotó:
pixabay.com

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.