Menü

Ültessük át a szobanövényeket, itt a tavasz!

A szobanövények számára az őszi, valamint a tavaszi átültetés a legkedvezőbb. A természet megújulásával egy ütemben a szobanövények is tavasszal fejlődhetnek a legtöbbet, ez főleg akkor igaz, ha megfelelő környezetben és talajban lakhatnak. De vajon mi a tökéletes időpont az átültetéshez?

A szobanövényeink csak akkor fejlődhetnek megfelelően, ha számukra jó méretű cserépben tartjuk őket, valamint meghatározott időközönként friss földet kaphatnak. Noha a nagyobb szobanövényeket már nem érdemes, és nem is lehet átültetéssel zargatni, nekik csak „utántöltés” szükséges: a régi földre, valamint köré új réteget helyezhetünk. A többieknél szükséges az átültetés az alábbi esetekben:

Ha a szobanövényt nemrégiben vásároltuk, ekkor ugyanis általában túl kicsi cserépben árulják a növényeket, és az eladáskor használt földkeverék teljesen más jellegű, mint amire a növénynek hosszú távon szüksége van.
Amennyiben a szobanövényt nem ültettük át két éve, akkor mindenképp vegyük fel az új földbe költözők listájára.
Amennyiben a növény gyökere már túl nagy, vagy a levelek láthatóan nem fejlődnek megfelelő mértékben, akkor szintén javasolt az átültetés.

A tavasz ehhez kiváló időszak, viszont az sem mindegy, hogy ezen belül milyen időszakot választunk. A legkedvezőbb a növényeink számára, ha a Holdfázishoz igazítjuk az átültetés időpontját, és a növő Hold időszakára datáljuk ezt a tevékenységet. Következő alkalommal március 22. és április 2., valamint április 20. és május 2. között lesz növő fázisban a Hold, ekkor javasolt a szobanövények átültetése. Ezáltal könnyebben és gyorsabban fejlődhetnek, kevésbé viseli meg őket az átültetési procedúra, és sokkal jobban meghálálják a foglalkozást. 

Fotó:
pixabay.com

A délutáni, esti túlevés okai

Egész nap tartod magad, ügyesen eszel, mértékletesen, aztán hazaérve előbb vagy utóbb étel után nézel, és ott valami megborul. Elveszik a kontroll és jön a délutáni/esti túlevés.

A sikertelenség fő okai

Hazánkban az emberek átlagosan úgy élik az életüket, hogy céljaikat nem sikerül megvalósítaniuk, elégedetlenek a munkahelyükkel, rossznak ítélik meg az anyagi helyzetüket és úgy összességében nincsenek kiegyezve az életükkel. Ennek a fajta sikertelenségnek számtalan oka lehet, most mi az 5 leggyakoribbat emeljük ki.

Módszerek a hatékony tanuláshoz

A magyarok átlag életkora 75 környékére tehető. Ebből rosszabb esetben 8, jobb esetben pedig legalább 16 évet tanulással töltünk. Tanulni azonban nem mindenki szeret, és nem is egyenlő hatékonysággal tud. Egyes tanulási technikák és módszerek viszont bizonyítottan megkönnyítik a tanulást.

Őszi sporttippek

Javában benne vagyunk az őszben, a ködös reggelekben, az esősebb délutánokban, a capuccinos délelőttökben, de a hétvégi biciklizésekben, a napsütötte, erdei túrákban is tarkabarka levelek között. A szabadtéri sportolás legjobb időszaka.

Légy önmagad legjobb barátja!

A legjobb barátaink elfogadnak minket olyannak, amilyenek vagyunk, és így szeretnek. Cserébe elmondhatjuk a problémáinkat, miközben a legjobbat kívánjuk a másik számára.