Menü

Nem érdemes elmulasztani az ebösszeírást

Az ebösszeírás határideje a legtöbb településen már lejárt. Ha lemaradtunk a kijelölt határidőről, akkor is érdemes lehet cselekedni, mert a kiszabható büntetés mértéke igen magas.

Az országos döntés értelmében a települési önkormányzatoknak legkésőbb tavaly év végéig meg kellett volna tartaniuk az ebösszeírást. Ez sok településen elmaradt, vagy a kiírt határidőig nem érkezett be elegendő mennyiségű adat, így a lehetőséget meghosszabbították februári-márciusi határideig. Az adatlapot papír alapon, vagy némely önkormányzatoknál elektronikus úton (is) be lehet küldeni, vagy helyben kitölteni. Olyan adatokat kell rajta szerepeltetni a kutya adatain kívül, mint a mikrochip, az ivartalanítás, az oltási adatok, valamint az esetleges kisállat-útlevél adatai, és a műveletekhez kapcsolódó állatorvos neve, valamint kamarai bélyegzőjének száma. Ez azt jelenti, hogy az adatlap kitöltéséhez szükség lehet egy kis otthoni kutatómunkára, így aki még nem töltötte ki, vagy vigye haza az adatlapot, vagy vigyen el minden fontos adatot a hivatalban való kitöltéshez.

Itt kell megemlíteni, hogy aki esetleg elmulasztotta a mikrochip-beültetési kötelezettségét, annak javasolt ezt megtenni az ebösszeírási adatok leadása előtt. 2013. évtől minden négy hónapnál idősebb kutyát kötelező mikrochippel ellátni, és azt regisztrálni az országos Petvetdata elnevezésű adatbázisban. Ezt egyébként kutya örökbefogadás esetén az örökbeadó szervezet intézi, és kötelezi a leendő gazdit, de a lelkiismeretes tenyésztők is maguk gondoskodnak a kutyák mikrochip-el való ellátásáról. Ez is egy jó szűrő lehet kutyavásárláskor, mert beszédes lehet, ha a tenyésztő erre sajnálja a ráfordítást, még akkor is, ha mindez csak az állat 4 hónapos koráig kötelező. A lelkiismeretes tenyésztők és örökbeadók ugyanis kellőképpen tájékozottak erről a kérdésről, és szeretnének nyugodtak lenni a kezük alól kikerült kutyák sorsával kapcsolatosan, ezért is preferálják azt, hogy az ő égiszük alatt már megtörténik a rizsszem méretű mikrochip beültetése.

Akár a mikrochip, akár az ebösszeírás elmulasztása drága büntetési összeget róhat maga után. Az előbbinél 45 ezer forint, az utóbbi esetében pedig 30 ezer forint lehet a mulasztási díjtétel. Így mindenképp érdemes cselekedni, még akkor is, ha „látszólag” lejárt a határidő. A mikrochip beültetéssel kapcsolatban keresse fel a helyi állatorvost, az ebösszeírással kapcsolatosan pedig a település jegyzője tud tájékoztatást nyújtani. 

Fotó:
pixabay.com

Munkahelyi zaklatás

Tabutémaként kezeljük, pedig el sem hinnénk, mennyi embert érint. Mindenképpen érdemes beszélni róla, hiszen mi is sokféleképpen kerülhetünk kínos és szerencsétlen helyzetekbe a munkánk kapcsán. Ezeket pedig olykor egyszerű megoldani, máskor pedig nincs más lehetőségünk, mint kilépni abból a környezetből.

Önsegítő pszichológiai trükkök

Szinte minden nap egy érzelmi hullámvasúton utazunk, a negatív állapotokba ragadva pedig értékes perceket, órákat vesztegethetünk el az időnkből. Pedig az érzéseinket már pusztán azzal is tudjuk kontrollálni, ha alaposan megfigyeljük őket.

A mérték az érték

A mérték az érték. Sajnos könnyen áteshetünk a ló másik oldalára, a túlzások és a mértéktelenség, függőségek és szenvedélybetegségek oldalára. Amíg nem tudunk mértéket tartani, egészségesen sem tudunk élni.

Az online sportfogadásokról

Lent az utcán, lent a téren. A sarkon és azon túl hódít az online szerencsejáték. A sportfogadás ennek egy speciális területe kicsit utánajártam. Az előzményekről, a következményekről és a lehetséges abbahagyásról lesz szó. A meglátásaim alapja a segítő szándék, minden tanács az érett felnőtt helyzetkezelést segíti elő.

Mennyi vegyi anyagot kentél ma magadra?

Mennyi vegyi anyagot kentél ma magadra? Körülbelül hétfélét. Szakemberek szerint (mert ők biztos tudják) Európában naponta átlagosan körülbelül hétféle kozmetikai terméket használunk. Nézzünk körül a fürdőszobaszekrényben!