Menü

A főtt tojás imádata

Húsvét környékén gyakran járunk úgy, hogy lelkesen elkészítjük a sok szép főtt tojást, majd nem tudunk vele mit kezdeni. Pedig a főtt tojás isteni eledel, nagyon egészséges és sokféleképpen felhasználható. Összegyűjtöttük a kedvenc felhasználási javaslatainkat.

A főtt tojás rendkívül egészséges, mivel kiváló fehérjeforrás, alacsony a glikémiás indexe és a szénhidráttartalma. Cukorbetegek, fogyókúrázók is előszeretettel fogyaszthatják, sőt létezik olyan diéta is, amely direkt a főtt tojásra épít. Ezt azért önmagában nem javasolnánk, mert fontos a változatos étkezés, és nem érdemes egyetlen ételre építeni a fogyókúránkat. Viszont a húsvéti időszakban a legtöbb háznál sok főtt tojás marad. Használjuk ezt fel különféle változatos módokon.

  • Készítsünk belőle skót tojást! Az eredeti nevén scotch egg egy egésztojásból készült fasírt. A főtt tojás köré darált húst nyomkodnak, majd ezt bepanírozzák és kisütik. Tudnak valamit a skótok, mert ez az étel fantasztikus! Ráadásul húsmentes módon, szójából, vagy humuszból is elkészíthető.
  • Megbolondított tojáskrémet készíthetünk, ha a főtt tojást felaprítjuk, és dijoni mustárral, kurkumával, curryvel, valamint medvehagymával, és egyéb ízlés szerinti fűszerekkel keverjük össze.

  • Hamis kaszinótojáshoz minél több főtt tojás szükséges: vágjuk félbe, vegyük ki a sárgáját, keverjük össze petrezselyemmel és snidlinggel, vagy egyéb ízlés szerinti zöldfűszerekkel, és tegyük vissza a tojásfehérjébe az így összekevert tojássárgáját. Majonézes salátalevelekkel borítsunk be egy jénai tálat, és ebbe helyezzük lefelé fordítva a megtöltött főtt tojásokat. Öntsünk még rá majonézes szószt, tehetünk hozzá paradicsomot, valamint bolondítsuk meg piros arannyal.
  • Használjuk szendvics töltelékként! Tojásszeletelővel felszelve könnyedén tehetjük a szendvicsbe szalámi helyett, vagy mellé is. A friss, hazai zöldségekkel kiváló ízkombinációt nyújt.
  • Készítsünk főtt tojásos gratint kerámia tálban, póréhagymás alappal. Kiadós és finom ebéd.

Fotó:
pixabay.com 

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.