Menü

A főtt tojás imádata

Húsvét környékén gyakran járunk úgy, hogy lelkesen elkészítjük a sok szép főtt tojást, majd nem tudunk vele mit kezdeni. Pedig a főtt tojás isteni eledel, nagyon egészséges és sokféleképpen felhasználható. Összegyűjtöttük a kedvenc felhasználási javaslatainkat.

A főtt tojás rendkívül egészséges, mivel kiváló fehérjeforrás, alacsony a glikémiás indexe és a szénhidráttartalma. Cukorbetegek, fogyókúrázók is előszeretettel fogyaszthatják, sőt létezik olyan diéta is, amely direkt a főtt tojásra épít. Ezt azért önmagában nem javasolnánk, mert fontos a változatos étkezés, és nem érdemes egyetlen ételre építeni a fogyókúránkat. Viszont a húsvéti időszakban a legtöbb háznál sok főtt tojás marad. Használjuk ezt fel különféle változatos módokon.

  • Készítsünk belőle skót tojást! Az eredeti nevén scotch egg egy egésztojásból készült fasírt. A főtt tojás köré darált húst nyomkodnak, majd ezt bepanírozzák és kisütik. Tudnak valamit a skótok, mert ez az étel fantasztikus! Ráadásul húsmentes módon, szójából, vagy humuszból is elkészíthető.
  • Megbolondított tojáskrémet készíthetünk, ha a főtt tojást felaprítjuk, és dijoni mustárral, kurkumával, curryvel, valamint medvehagymával, és egyéb ízlés szerinti fűszerekkel keverjük össze.

  • Hamis kaszinótojáshoz minél több főtt tojás szükséges: vágjuk félbe, vegyük ki a sárgáját, keverjük össze petrezselyemmel és snidlinggel, vagy egyéb ízlés szerinti zöldfűszerekkel, és tegyük vissza a tojásfehérjébe az így összekevert tojássárgáját. Majonézes salátalevelekkel borítsunk be egy jénai tálat, és ebbe helyezzük lefelé fordítva a megtöltött főtt tojásokat. Öntsünk még rá majonézes szószt, tehetünk hozzá paradicsomot, valamint bolondítsuk meg piros arannyal.
  • Használjuk szendvics töltelékként! Tojásszeletelővel felszelve könnyedén tehetjük a szendvicsbe szalámi helyett, vagy mellé is. A friss, hazai zöldségekkel kiváló ízkombinációt nyújt.
  • Készítsünk főtt tojásos gratint kerámia tálban, póréhagymás alappal. Kiadós és finom ebéd.

Fotó:
pixabay.com 

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.