Egészséges folyadékpótlás dinnyével
- Dátum: 2015.08.06., 23:14
- Ábrahám Adrienn
- antioxidáns, dinnye, fogyókúra, folyadék, folyadékbevitel, folyadékpótlás, görögdinnye, likopin, méregtelenítés, UV-védelem, víz
A dinnye az egyik legközkedveltebb gyümölcs kis hazánkban. Nem véletlenül, hiszen nagyon egészséges, és arra is kiválóan alkalmas, hogy a nyári melegben növekvő folyadékigényünket pótoljuk vele.
Kis hazánkban a dinnye az egyik legközkedveltebb gyümölcs, nyári fogyasztásának tradíciója – szerencsére – már régóta tart. Noha az egyre egzotikusabb gyümölcsök megjelenésével valamelyest veszített a térhódításából, még mindig szezonális iparág épül a dinnyefogyasztásra. Ez így is van jól, ugyanis a dinnye nagyon egészséges, ráadásul folyadékpótlásnak sem utolsó.
De vajon milyen szempontból szolgálhatja a dinnye az egészségünket? A legtöbben azért kedvelik, mert nagy része vízből áll, így a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk róla, nyugodt szívvel fogyaszthatják. Ráadásul a dinnye likopint tartalmaz, ami egy olyan antioxidáns, ami segít a rákos megbetegedések megelőzésében.
Nyári gyümölcsi mivoltát nem csak az jellemzi, hogy ebbe az időszakban van szezonja, hanem az is, hogy fogyasztása segít megóvni a bőrünket a nap káros UV sugaraitól. A nagy melegben pedig sokan küszködnek, hogy a szervezetük számára szükséges folyadékmennyiséget biztosítsák. Aki nincs hozzászokva ahhoz, hogy sok vizet, és más egyéb egészséges folyadékot igyon, annak a helyzetét megkönnyítheti a dinnyefogyasztás, amely 90%-os víztartalmával kiválóan ellátja a folyadékpótló szerepet. Mindez gyerekek esetében sem utolsó szempont, akiket még nehezebb rávenni, hogy eleget igyanak.
A dinnye tehát magas víztartalma révén kiválóan tisztítja a szervezetet, méregtelenít, ezért tisztítókúra idején is fogyasztható. Kevésbé ismert pozitív előnye még, hogy lázcsillapító hatással is rendelkezik, így akár nyaralás alatt a gyógyszerek kiegészítéseként is javasolt dinnyét enni. Főleg, hogy ilyen esetben még fontosabb az átlagosnál több folyadék bevitele.
A vaníliáról

Maga a növény Mexikóból származik. Az aztékok kezdték el használni, de világhírnévre akkor tett szert, amikor 1520-ban az azték császár egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az illat, hogy elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől el is indult világhódító útjára.
Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!
Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában.
Gabonapelyhes finomságok

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal.
Gyógyszer helyett: citrom

A citrom az egyik legsokoldalúbb gyümölcs. Tudod-e, hogy mi mindenre is jó ez a fanyar és savanyú, ám annál értékesebb gyümölcs?