Menü

Halat az asztalra!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a halak, halas ételek fontosságát, főképp azért nem, mert hazánkban e téren komoly lemaradásban vagyunk.

Érdekesség, hogy bizonyos kisebb területek kivételével Magyarországon nem dívik a halfogyasztás (az európai átlaghoz mérve alacsony az egy főre jutó éves mennyiség), annak ellenére sem, hogy az utóbbi években érezhetően megnőtt a kereslet, divattá váltak bizonyos fajták és ételek.

A népszerűség növekedésének egyik oka az egészséges táplálkozás előtérbe kerülése. A hal sokszínűen és egyszerűen elkészíthető, könnyű, illetve ízletes táplálék. Nem kell sokat fogyasztani ahhoz, hogy fedezzen olyan létfontosságú összetevőket, mint például az omega-3 zsírsav. Az omega-3 bűvös szó, nem véletlenül. Segítségével jelentősen csökkenthető a szívinfarktus és az érelmeszesedés kockázata, javítható az immunrendszer és az agy működése, emellett kismamáknak is fokozottan ajánlott, hiszen a magzat fejlődésében betöltött szerepe is kiemelt.

A gyerekeknek is fontos lenne a megfelelő bevitel belőle, vizsgálatok bizonyítják, hogy az agy fejlődési szakaszában ezek a zsírsavak különösen pozitív hatással vannak az idegsejtek közötti kommunikáció megfelelő kialakulására.

Ha azonban halfogyasztásról beszélünk, épp a fiatalok azok, akik körében nehezebb elfogadtatni ezeket az ételeket. Érdemes már egészen kis korban elkezdeni a „népszerűsítést”, később ugyanis már nehezebben megy a dolog. Azok, akik gyermekkorban nem fogyasztottak halat, kamasz, vagy felnőtt korukra jóval nehezebben barátkoznak meg a speciális szaggal és ízvilággal.

A halak elkészítésénél oda kell figyelni, az olaj használatra, sütésnél ugyanis a pozitív tulajdonságok könnyen elveszhetnek, illetve a negatívok kerülhetnek többségbe.

Összefoglalva a hal egészséges és egyre népszerűbb táplálék hazánkban is, ugyanakkor a fogyasztási mennyiség még mindig nem elegendő. Utóbbi megváltoztatásának egyik módja a korai ránevelés.

Fotó:
Pixabay.com

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.