Menü

Halat az asztalra!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a halak, halas ételek fontosságát, főképp azért nem, mert hazánkban e téren komoly lemaradásban vagyunk.

Érdekesség, hogy bizonyos kisebb területek kivételével Magyarországon nem dívik a halfogyasztás (az európai átlaghoz mérve alacsony az egy főre jutó éves mennyiség), annak ellenére sem, hogy az utóbbi években érezhetően megnőtt a kereslet, divattá váltak bizonyos fajták és ételek.

A népszerűség növekedésének egyik oka az egészséges táplálkozás előtérbe kerülése. A hal sokszínűen és egyszerűen elkészíthető, könnyű, illetve ízletes táplálék. Nem kell sokat fogyasztani ahhoz, hogy fedezzen olyan létfontosságú összetevőket, mint például az omega-3 zsírsav. Az omega-3 bűvös szó, nem véletlenül. Segítségével jelentősen csökkenthető a szívinfarktus és az érelmeszesedés kockázata, javítható az immunrendszer és az agy működése, emellett kismamáknak is fokozottan ajánlott, hiszen a magzat fejlődésében betöltött szerepe is kiemelt.

A gyerekeknek is fontos lenne a megfelelő bevitel belőle, vizsgálatok bizonyítják, hogy az agy fejlődési szakaszában ezek a zsírsavak különösen pozitív hatással vannak az idegsejtek közötti kommunikáció megfelelő kialakulására.

Ha azonban halfogyasztásról beszélünk, épp a fiatalok azok, akik körében nehezebb elfogadtatni ezeket az ételeket. Érdemes már egészen kis korban elkezdeni a „népszerűsítést”, később ugyanis már nehezebben megy a dolog. Azok, akik gyermekkorban nem fogyasztottak halat, kamasz, vagy felnőtt korukra jóval nehezebben barátkoznak meg a speciális szaggal és ízvilággal.

A halak elkészítésénél oda kell figyelni, az olaj használatra, sütésnél ugyanis a pozitív tulajdonságok könnyen elveszhetnek, illetve a negatívok kerülhetnek többségbe.

Összefoglalva a hal egészséges és egyre népszerűbb táplálék hazánkban is, ugyanakkor a fogyasztási mennyiség még mindig nem elegendő. Utóbbi megváltoztatásának egyik módja a korai ránevelés.

Fotó:
Pixabay.com

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.