Menü

Halat az asztalra!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a halak, halas ételek fontosságát, főképp azért nem, mert hazánkban e téren komoly lemaradásban vagyunk.

Érdekesség, hogy bizonyos kisebb területek kivételével Magyarországon nem dívik a halfogyasztás (az európai átlaghoz mérve alacsony az egy főre jutó éves mennyiség), annak ellenére sem, hogy az utóbbi években érezhetően megnőtt a kereslet, divattá váltak bizonyos fajták és ételek.

A népszerűség növekedésének egyik oka az egészséges táplálkozás előtérbe kerülése. A hal sokszínűen és egyszerűen elkészíthető, könnyű, illetve ízletes táplálék. Nem kell sokat fogyasztani ahhoz, hogy fedezzen olyan létfontosságú összetevőket, mint például az omega-3 zsírsav. Az omega-3 bűvös szó, nem véletlenül. Segítségével jelentősen csökkenthető a szívinfarktus és az érelmeszesedés kockázata, javítható az immunrendszer és az agy működése, emellett kismamáknak is fokozottan ajánlott, hiszen a magzat fejlődésében betöltött szerepe is kiemelt.

A gyerekeknek is fontos lenne a megfelelő bevitel belőle, vizsgálatok bizonyítják, hogy az agy fejlődési szakaszában ezek a zsírsavak különösen pozitív hatással vannak az idegsejtek közötti kommunikáció megfelelő kialakulására.

Ha azonban halfogyasztásról beszélünk, épp a fiatalok azok, akik körében nehezebb elfogadtatni ezeket az ételeket. Érdemes már egészen kis korban elkezdeni a „népszerűsítést”, később ugyanis már nehezebben megy a dolog. Azok, akik gyermekkorban nem fogyasztottak halat, kamasz, vagy felnőtt korukra jóval nehezebben barátkoznak meg a speciális szaggal és ízvilággal.

A halak elkészítésénél oda kell figyelni, az olaj használatra, sütésnél ugyanis a pozitív tulajdonságok könnyen elveszhetnek, illetve a negatívok kerülhetnek többségbe.

Összefoglalva a hal egészséges és egyre népszerűbb táplálék hazánkban is, ugyanakkor a fogyasztási mennyiség még mindig nem elegendő. Utóbbi megváltoztatásának egyik módja a korai ránevelés.

Fotó:
Pixabay.com

A túlevés veszélyei mindennapjainkban

Sokan ismerjük azt az érzést, amikor egy hétvégi vacsora után alig tudunk felállni az asztaltól. Az alkalmi falánkság önmagában még nem jelent komoly problémát, de ha rendszeressé válik, az egészségünkre és az életminőségünkre nézve is súlyos következményekkel járhat. Ráadásul a modern világban a túlevés nem pusztán a test kérdése, hanem kulturális és pszichológiai jelenség is.

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.