Menü

Halat az asztalra!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a halak, halas ételek fontosságát, főképp azért nem, mert hazánkban e téren komoly lemaradásban vagyunk.

Érdekesség, hogy bizonyos kisebb területek kivételével Magyarországon nem dívik a halfogyasztás (az európai átlaghoz mérve alacsony az egy főre jutó éves mennyiség), annak ellenére sem, hogy az utóbbi években érezhetően megnőtt a kereslet, divattá váltak bizonyos fajták és ételek.

A népszerűség növekedésének egyik oka az egészséges táplálkozás előtérbe kerülése. A hal sokszínűen és egyszerűen elkészíthető, könnyű, illetve ízletes táplálék. Nem kell sokat fogyasztani ahhoz, hogy fedezzen olyan létfontosságú összetevőket, mint például az omega-3 zsírsav. Az omega-3 bűvös szó, nem véletlenül. Segítségével jelentősen csökkenthető a szívinfarktus és az érelmeszesedés kockázata, javítható az immunrendszer és az agy működése, emellett kismamáknak is fokozottan ajánlott, hiszen a magzat fejlődésében betöltött szerepe is kiemelt.

A gyerekeknek is fontos lenne a megfelelő bevitel belőle, vizsgálatok bizonyítják, hogy az agy fejlődési szakaszában ezek a zsírsavak különösen pozitív hatással vannak az idegsejtek közötti kommunikáció megfelelő kialakulására.

Ha azonban halfogyasztásról beszélünk, épp a fiatalok azok, akik körében nehezebb elfogadtatni ezeket az ételeket. Érdemes már egészen kis korban elkezdeni a „népszerűsítést”, később ugyanis már nehezebben megy a dolog. Azok, akik gyermekkorban nem fogyasztottak halat, kamasz, vagy felnőtt korukra jóval nehezebben barátkoznak meg a speciális szaggal és ízvilággal.

A halak elkészítésénél oda kell figyelni, az olaj használatra, sütésnél ugyanis a pozitív tulajdonságok könnyen elveszhetnek, illetve a negatívok kerülhetnek többségbe.

Összefoglalva a hal egészséges és egyre népszerűbb táplálék hazánkban is, ugyanakkor a fogyasztási mennyiség még mindig nem elegendő. Utóbbi megváltoztatásának egyik módja a korai ránevelés.

Fotó:
Pixabay.com

Különleges gyógyteák nyomában

A gyógyteák használata ma már mindennapos: vannak kevert és speciális keverékek is, de akár mi is állíthatunk össze kedvünkre valót!


Receptek curryvel

A különleges keleti konyhák évről évre egyre népszerűbbek Európában. Az Indiából származó curry pedig hagyományos ételeinkhez is remekül illik.

Marhából készült ínycsiklandozó ételek

A legkedveltebb vörös hús. Részei: bélszín (vesepecsenye), comb, lapocka, első-, és hátsólábszár, tarja, nyak, rostélyos, csontos hátszín, puha hátszín, oldalas és a szegy.

Fehérjében gazdag ételek fogyasztása

A fehérjében gazdag táplálkozásban is fontos a változatosság. Az alábbi 10 ízletes, fehérjében gazdag étel jóllakat és közben teljes szélességgel támogatja a kitűzött fogyást.

Egészséges zsírban gazdag ételek

Együnk sok zsírt, mert az jó! Na, persze nem mindegy, hogy, milyet - csakis az egészséges fajtát!