Menü

Halat az asztalra!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a halak, halas ételek fontosságát, főképp azért nem, mert hazánkban e téren komoly lemaradásban vagyunk.

Érdekesség, hogy bizonyos kisebb területek kivételével Magyarországon nem dívik a halfogyasztás (az európai átlaghoz mérve alacsony az egy főre jutó éves mennyiség), annak ellenére sem, hogy az utóbbi években érezhetően megnőtt a kereslet, divattá váltak bizonyos fajták és ételek.

A népszerűség növekedésének egyik oka az egészséges táplálkozás előtérbe kerülése. A hal sokszínűen és egyszerűen elkészíthető, könnyű, illetve ízletes táplálék. Nem kell sokat fogyasztani ahhoz, hogy fedezzen olyan létfontosságú összetevőket, mint például az omega-3 zsírsav. Az omega-3 bűvös szó, nem véletlenül. Segítségével jelentősen csökkenthető a szívinfarktus és az érelmeszesedés kockázata, javítható az immunrendszer és az agy működése, emellett kismamáknak is fokozottan ajánlott, hiszen a magzat fejlődésében betöltött szerepe is kiemelt.

A gyerekeknek is fontos lenne a megfelelő bevitel belőle, vizsgálatok bizonyítják, hogy az agy fejlődési szakaszában ezek a zsírsavak különösen pozitív hatással vannak az idegsejtek közötti kommunikáció megfelelő kialakulására.

Ha azonban halfogyasztásról beszélünk, épp a fiatalok azok, akik körében nehezebb elfogadtatni ezeket az ételeket. Érdemes már egészen kis korban elkezdeni a „népszerűsítést”, később ugyanis már nehezebben megy a dolog. Azok, akik gyermekkorban nem fogyasztottak halat, kamasz, vagy felnőtt korukra jóval nehezebben barátkoznak meg a speciális szaggal és ízvilággal.

A halak elkészítésénél oda kell figyelni, az olaj használatra, sütésnél ugyanis a pozitív tulajdonságok könnyen elveszhetnek, illetve a negatívok kerülhetnek többségbe.

Összefoglalva a hal egészséges és egyre népszerűbb táplálék hazánkban is, ugyanakkor a fogyasztási mennyiség még mindig nem elegendő. Utóbbi megváltoztatásának egyik módja a korai ránevelés.

Fotó:
Pixabay.com

Sütés nélküli, krémes finomság fél órán belül

Előfordul, hogy édességre vágyunk, de nincs kedvünk bajlódni a sütéssel, vagy biztosra akarunk menni egy sütés nélküli egyszerű és finom desszerttel. Ilyenkor jönnek jól a különféle hűtős édességek, a sütés nélküli túrótorták, sajttorták, joghurtos és krémes finomságok.

A vaníliáról

Maga a növény Mexikóból származik. Az aztékok kezdték el használni, de világhírnévre akkor tett szert, amikor 1520-ban az azték császár egy vaníliával ízesített kakaós-mézes italt kínált Cortesnek. A spanyol felfedezőknek annyira megtetszett az illat, hogy elkezdték importálni a vaníliát, ami innentől el is indult világhódító útjára.

Mindent a rukkoláról

Miért is szeretjük a salátákat? Mert sok ételhez tökéletesen passzol, egészséges és kalóriaszegény! Van lila, zöld, kerek, hosszúkás, erősebb és semlegesebb ízű. A rukkola abszolút egy tökéletes választás önmagában is de más salátákkal együtt is kiváló!

Mit tudnak a gyógygombák?

Az alternatív gyógymódok felé fordulók körében nem újkeletű a gyógygombák használata. A gyógyhatású gombák évszázadok óta megbecsült gyógymódok közé tartoznak a keleti kultúrában.

Gabonapelyhes finomságok

Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal.