Menü

Ülő munkát végez, vagy fizikait? Nem mindegy!

Mit sportoljon az, akinek még nincs bevált mozgásformája, de szeretne elkezdeni valamit? Hát ez az: egyáltalán nem mindegy, hogy mit.

Annyi a lehetőség, nem könnyű kiigazodni a különböző tréningek, tornák, edzések, edzéstervek, mozgások sűrűjében. Szuper, hogy nagy a választék, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit választunk, könnyedén mellé is nyúlhatunk és ebben az az esetben akár a motiváció is odaveszhet. Nem beszélve arról, hogy pozitív változás helyett kárt okozhatunk.

Jobb helyzetben vannak azok, akik már gyerek/fiatal korukban kipróbáltak sportágakat, s esetleg elhatározták magukat valamelyik mellett. Ez nagy segítség, hiszen ők jobban ismerik szervezetüket, határaikat, azt, hogy mit szeretnek, és mit nem.

Ugyanakkor az sem mindegy, hogy adott életszakaszunkban éppen milyen állapotban vagyunk, illetve mivel foglalkozunk. Van túlsúlyunk? Ha igen, mekkora? Ülő munkát végzünk? Cigarettázunk? Van valamilyen krónikus betegségünk? Az elmúlt években mozogtunk valamit, vagy a sport teljesen kimaradt? Egyáltalán nem mindegy, mik a válaszok ezekre a kérdésekre.

A mozgásfajta kiválasztásánál érdemes figyelembe venni azt, hogy a munkánk, életünk során testünk mely részét éri nagyobb terhelést, és ez alapján súlyozzunk. Például, aki fizikai munkát végez, érdemes könnyebb, izmokat, ízületeket kímélő mozgást választania. Mondjuk az úszást, a biciklizést, vagy a spinninget.

Azok, akik egész nap egy székben, vagy autóban ülve tespednek, inkább a futás, a különböző erősítő tornák ajánlatosak, de a küzdősportok is jó választásnak tűnhetnek. Olyan mozgásformák, amelyek segítségével erősíthetjük a felsőtestünket és javíthatjuk a tartásunkat.

A sor persze végtelen, hiszen, mint említettük, a kínálat órási. A lényeg az, hogy figyeljünk oda és ne vágjunk bele túl hirtelen semmibe, először gondoljuk át, mire van szükségünk és mit bírunk.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.