Menü

Ülő munkát végez, vagy fizikait? Nem mindegy!

Mit sportoljon az, akinek még nincs bevált mozgásformája, de szeretne elkezdeni valamit? Hát ez az: egyáltalán nem mindegy, hogy mit.

Annyi a lehetőség, nem könnyű kiigazodni a különböző tréningek, tornák, edzések, edzéstervek, mozgások sűrűjében. Szuper, hogy nagy a választék, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit választunk, könnyedén mellé is nyúlhatunk és ebben az az esetben akár a motiváció is odaveszhet. Nem beszélve arról, hogy pozitív változás helyett kárt okozhatunk.

Jobb helyzetben vannak azok, akik már gyerek/fiatal korukban kipróbáltak sportágakat, s esetleg elhatározták magukat valamelyik mellett. Ez nagy segítség, hiszen ők jobban ismerik szervezetüket, határaikat, azt, hogy mit szeretnek, és mit nem.

Ugyanakkor az sem mindegy, hogy adott életszakaszunkban éppen milyen állapotban vagyunk, illetve mivel foglalkozunk. Van túlsúlyunk? Ha igen, mekkora? Ülő munkát végzünk? Cigarettázunk? Van valamilyen krónikus betegségünk? Az elmúlt években mozogtunk valamit, vagy a sport teljesen kimaradt? Egyáltalán nem mindegy, mik a válaszok ezekre a kérdésekre.

A mozgásfajta kiválasztásánál érdemes figyelembe venni azt, hogy a munkánk, életünk során testünk mely részét éri nagyobb terhelést, és ez alapján súlyozzunk. Például, aki fizikai munkát végez, érdemes könnyebb, izmokat, ízületeket kímélő mozgást választania. Mondjuk az úszást, a biciklizést, vagy a spinninget.

Azok, akik egész nap egy székben, vagy autóban ülve tespednek, inkább a futás, a különböző erősítő tornák ajánlatosak, de a küzdősportok is jó választásnak tűnhetnek. Olyan mozgásformák, amelyek segítségével erősíthetjük a felsőtestünket és javíthatjuk a tartásunkat.

A sor persze végtelen, hiszen, mint említettük, a kínálat órási. A lényeg az, hogy figyeljünk oda és ne vágjunk bele túl hirtelen semmibe, először gondoljuk át, mire van szükségünk és mit bírunk.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.