Menü

Rajtad múlik! Használj kevesebb csomagolóanyagot

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a környezetvédelem a nagy cégvezetők, valamint a politikusok felelőssége. Bár rajtuk valóban sok múlik, önámítás elhárítani az egyéni felelősségünket a kérdésben. Minden egyes emberen egyenként is múlik, hogy mennyi hulladékot termelünk.

Sajnos a modern fogyasztói társadalom a szeméttermelés csak növekszik, és észre sem vesszük a szomorú tendenciát. A jelenleg üzemelő szeméttelepek használhatósági időtartama körülbelül az egyharmada annak, amit a megépülésükkor terveztek: ennyivel több a keletkező hulladék mennyisége.

Valamicske fény már pislákol az alagút végén: hazánkban is megnyílt az első csomagolásmentes bolt, ahová kis edénykékkel érkezhetnek a vásárlók, és a bevásárlással ily módon nem keletkezik egyúttal hulladék. Ha viszont nem Budaörs közelében lakunk, ahol ez a kiváló kezdeményezésű, nyugati mintán alapuló bolt üzemel, akkor próbáljuk megtenni saját magunktól, amit lehet. Most induló cikksorozatunkban hétről hétre olyan tippeket adunk, amiket bármelyikünk könnyedén megvalósíthat a saját háztartásában.

Első körben a bevásárlás témakörét tárgyaljuk, ugyanis gyakori, hogy az otthonunkban halmozzuk a zacskókat, bevásárlótáskákat, s noha már férni sem lehet tőlük, mindig újabbakat használunk minden egyes vásárlásnál. A tudatosabban igyekvők is sok esetben odáig jutnak, hogy környezetbarátnak hívott táskákat választanak inkább a pénztárnál.

A rossz hír az, hogy a környezetbarát-lebomló szatyornak hívott termék valójában kisebbfajta ámítás, ezt tudják azok, akik már megfigyelték ezeknek a termékeknek a lebomlását: nem eltűnik, hanem apróbb darabokra foszlik az anyag, ráadásul annak a legyártása is energiába került, így ebből mindig újabbat vásárolni nem jelent valódi környezetvédelmet.

Nos, akkor mit tehetünk? Minden bevásárlásnál vigyünk magunkkal kosarat, vagy vászonszatyrot. Így nem kell a pénztárnál vásárolni újabbakat (ez ráadásul pénzkidobás is). A zacskókat pedig minden esetben hasznosítsuk újra! Ha kell, rázzuk, vagy mossuk ki őket, egyébként nagyanyáink is így csinálták. Különösen ügyeljünk arra, hogy zöldség- és gyümölcsvásárláskor, vagy péksütemény megvételekor legyen nálunk sok zacskó. Az interneten található kiváló ötlet szerint régi pólókból néhány mozdulatsorral varrhatunk zöldségvásárláshoz használható, mosható kis táskákat.

Mivel ez a szemlélet még (sajnálatos módon) hazánkban nem elterjedt, ne lepődjünk meg, ha először furcsán néznek ránk. Az eladók egyáltalán nincsenek hozzászokva a környezettudatos vásárlókhoz, ez azonban ne tántorítson el minket. Reméljük, hogy idővel a környezetbarát vásárlás nem számít kuriózumnak.

Jövő héten további környezetvédelmi és csomagolásspóroló ötlettel jelentkezünk.

Holisztikus szemlélet a pajzsmirigybetegség kezelésében

A holisztikus szemlélet lényege, hogy ne csak a tüneteket gyógyítsuk, ne azokat akarjuk megszüntetni gyógyszeres kezeléssel, hanem az igazi okot tárjuk fel.

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.