Menü

Rajtad múlik! Használj kevesebb csomagolóanyagot

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a környezetvédelem a nagy cégvezetők, valamint a politikusok felelőssége. Bár rajtuk valóban sok múlik, önámítás elhárítani az egyéni felelősségünket a kérdésben. Minden egyes emberen egyenként is múlik, hogy mennyi hulladékot termelünk.

Sajnos a modern fogyasztói társadalom a szeméttermelés csak növekszik, és észre sem vesszük a szomorú tendenciát. A jelenleg üzemelő szeméttelepek használhatósági időtartama körülbelül az egyharmada annak, amit a megépülésükkor terveztek: ennyivel több a keletkező hulladék mennyisége.

Valamicske fény már pislákol az alagút végén: hazánkban is megnyílt az első csomagolásmentes bolt, ahová kis edénykékkel érkezhetnek a vásárlók, és a bevásárlással ily módon nem keletkezik egyúttal hulladék. Ha viszont nem Budaörs közelében lakunk, ahol ez a kiváló kezdeményezésű, nyugati mintán alapuló bolt üzemel, akkor próbáljuk megtenni saját magunktól, amit lehet. Most induló cikksorozatunkban hétről hétre olyan tippeket adunk, amiket bármelyikünk könnyedén megvalósíthat a saját háztartásában.

Első körben a bevásárlás témakörét tárgyaljuk, ugyanis gyakori, hogy az otthonunkban halmozzuk a zacskókat, bevásárlótáskákat, s noha már férni sem lehet tőlük, mindig újabbakat használunk minden egyes vásárlásnál. A tudatosabban igyekvők is sok esetben odáig jutnak, hogy környezetbarátnak hívott táskákat választanak inkább a pénztárnál.

A rossz hír az, hogy a környezetbarát-lebomló szatyornak hívott termék valójában kisebbfajta ámítás, ezt tudják azok, akik már megfigyelték ezeknek a termékeknek a lebomlását: nem eltűnik, hanem apróbb darabokra foszlik az anyag, ráadásul annak a legyártása is energiába került, így ebből mindig újabbat vásárolni nem jelent valódi környezetvédelmet.

Nos, akkor mit tehetünk? Minden bevásárlásnál vigyünk magunkkal kosarat, vagy vászonszatyrot. Így nem kell a pénztárnál vásárolni újabbakat (ez ráadásul pénzkidobás is). A zacskókat pedig minden esetben hasznosítsuk újra! Ha kell, rázzuk, vagy mossuk ki őket, egyébként nagyanyáink is így csinálták. Különösen ügyeljünk arra, hogy zöldség- és gyümölcsvásárláskor, vagy péksütemény megvételekor legyen nálunk sok zacskó. Az interneten található kiváló ötlet szerint régi pólókból néhány mozdulatsorral varrhatunk zöldségvásárláshoz használható, mosható kis táskákat.

Mivel ez a szemlélet még (sajnálatos módon) hazánkban nem elterjedt, ne lepődjünk meg, ha először furcsán néznek ránk. Az eladók egyáltalán nincsenek hozzászokva a környezettudatos vásárlókhoz, ez azonban ne tántorítson el minket. Reméljük, hogy idővel a környezetbarát vásárlás nem számít kuriózumnak.

Jövő héten további környezetvédelmi és csomagolásspóroló ötlettel jelentkezünk.

Edzőtermi vagy otthoni edzés?

Örök kérdés, hogy az otthoni edzés is megfelelő-e vagy aki edz, annak csak edzőteremben érdemes járnia. A legtöbben azzal érvelnek az előbbi mellett, hogy olcsóbb, és ki sem kell mozdulni otthonról, mások szerint az a jó, hogy addig se vagy egyedül, új embereket ismerhetsz meg ráadásul sokkal profibb környezetben van lehetőséged a mozgásra.

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az evészavarok rejtett betegségek, fontos beszélni róla, hogyan ismerhetőek fel.

Tippek stresszevés ellen

Ha úgy érezzük, elborít bennünket a harag, a kétségbeesés, a szorongás vagy a szomorúság, nagyon könnyű egy hatalmas tál süteménytől remélni a megkönnyebbülést.

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.