Menü

Odafigyeléssel vásároljunk bolti kenyeret

A kenyér alapélelmiszer a magyar háztartásokban. Ha egészségesebben szeretnénk táplálkozni, akkor elsődleges, hogy jó összetevőket tartalmazó kenyeret, vagy péksüteményeket fogyasszunk. Nincs egyszerű dolgunk, ha mindezeket a boltban szeretnénk megvásárolni. Noha sok élelmiszeren megtaláljuk az összetevőket, más a helyzet a kenyereknél és pékáruknál, ahol a legtöbb esetben fogalmunk sincs a pontos beltartalomról.

Ráadásul a gyártók már felismerték az igények lassú, de biztos megváltozását, miszerint több „barna, teljes kiőrlésű”, és hasonló, egészséges összetételt sugalló jelzővel ellátott termék fogy a boltok, pékségek polcairól. Csakhogy ezek a jelzők gyakran pontatlanok, és nem is olyan egészséges az adott áru, mint amit ránézésre gondolnánk. Noha van jogszabályi kötelezettség arra vonatkozóan, hogy milyen arányban kell tartalmaznia az árunak pl. teljes kiőrlésű lisztet ahhoz, hogy ennek kiáltsák ki a kenyeret, ezt igen ritkán ellenőrzik. A másik nehézség, hogy a jogszabály nem is olyan szigorú, és ezek a termékek bőven tartalmazhatnak fehér finomított lisztet is.

Mit tehetünk hát? Például olyan terméket válasszunk, amelyen szerepelnek az összetevők. Az egészséges terméket propagáló, lelkiismeretes gyártók ugyanis feltüntetik mind az összetevőket, mind a kalória- és szénhidráttartalmat a terméken, felismerve, hogy ezt egyre több vásárló igényli. Továbbá olvassuk is el alaposan az összetevőlistát olyan szemmel, hogy azokat arány szerint tüntetik fel a listán: amiből a legtöbb van a termékben, az szerepel legelöl. Ha például első helyen van a búzaliszt, búzafinomliszt, akkor nem valószínű, hogy túlzottan egészséges lenne az adott áru. Manapság már egyes áruházláncok a pékáruk polcain feltüntetik az összetevőket, vagy a lelkiismeretesebb pékségek honlapján is tudunk tájékozódni egyenként a termékek összetevőiről, kalória- és szénhidráttartalmáról is.

Aki szokott otthon kenyeret sütni, és sokféle összetevőt próbálgatott már, az tudja, hogy a fehérliszthez elég egyhatodnyi arányban búzakorpát adni, és a kenyér külsőre máris olyan, mint a boltokban a barna, vagy teljes kiőrlésű kenyérnek hirdetett termékek. Ha szeretnénk megelőzni a cukorbetegséget, valamint az elhízást, akkor érdemes tehát nagyobb odafigyeléssel vásárolnunk!

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?