Menü

Élelmiszerbotrány az egészséges alapanyagok körül

Nem könnyű megvalósítani az egészséges életmódot, amikor az élelmiszerboltok polcain szinte csupa egészségtelen étellel találkozhatunk. Jó esetben van egy-egy apró polcocska, amelyen valamivel egészségesebb ételek találhatóak. Ezért az egészséges életmódra törekvők kénytelenek alternatív megoldásokat választani. Például interneten, vagy bioboltokban vásárolnak. Sajnos, mint kiderült, ez sem mindig segít, ha a gyártó megbízhatatlan.

Az egyik, egészséges életmódot folytatók körében népszerű, budapesti székhelyű vállalkozásnál folytatott ellenőrzés során hatalmas mennyiségű lejárt élelmiszer-alapanyagot találtak, és a tárolás módja finoman szólva is szakszerűtlen volt. Arról nem is beszélve, hogy meghamisították a diótölteléket, és annak diótartalma fele annyi volt, mint ahogy azt a csomagoláson jelezték. Még sajnálatosabb, hogy a fennmaradó mennyiséget például kölessel, valamint szójával helyettesítették. Talán ezek után már említeni sem kell, hogy a nevezett szója jelöletlen volt, ezért is fennáll az allergiás tünetek veszélye. A Pest Megyei Kormányhivatal ennek okán 53 tonna (!) alapanyag megsemmisítését rendelte el, valamint arra kötelezte a céget, hogy hívja vissza a boltokból, forgalmazóktól az összes 2015-ben gyártott por alapú termékét.

Az ügy nem csak önmagában sajnálatos. Schorbert Norbert, a Norbi Update Lowcarb Nyrt. országszerte ismert vezetője kifejezte: bár ez a történet a konkurenciáját érinti, mégis azt a piacot rombolja, amelyet ő már régóta épít. Való igaz, hogy egy ilyen eset megrendíti az emberek hitét az egészséges alapanyagokban, márpedig kár lenne, ha emiatt az emberek elpártolnának az egészséges élelmiszer-alapanyagok beszerzésétől.

Mit tehetünk akkor? A legjobban akkor járunk, ha a személyes kapcsolódásokat keressük. Például szerezhetünk lisztet közvetlenül a malomból, vagy búzát ismerősökön keresztül, amit aztán a saját őrlőnk segítségével darálunk le. Akinek ilyesmire nincs ideje, vagy lehetősége, az olyan márkákat válasszon lehetőség szerint, ahol a cégvezető úgymond a saját arcát adja a termékekhez. Egy ilyen vállalkozásvezető ugyanis kevésbé mer megengedni magának olyasmit, hogy ne ellenőrizhető körülményekből származó termékeket forgalmazzon.

Mindig sajnálatos egy ilyen élelmiszer-botrány, de ne hagyjuk magunkat eltántorítani az egészséges étkezéstől! Legyünk mi az okosabbak, és válasszuk meg gondosan, hogy mit vásárolunk.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.

Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?

Mit rejt egy energiaital? A koffein hatása a fiatal szervezetre

Egyre inkább köztudott, hogy az üdítők világa vonzza a kamaszokat. A 2024-es magyarországi korhatárosítás, amely nemrégiben lépett életbe megtiltotta az energiaitalok árusítását 18 év alattiaknak, bizonyos feltételek mellett. A döntést sokan felesleges szabályozásnak, mások bölcs lépésnek tartják. Azonban az biztos, hogy a koffeinen túl más adalékanyagok is veszélyt jelentenek. Ugyanis a serkentő löttyök tömkelege nem csak tömény erő dobozba zárva, hanem komplexebb termékek sokasága.

Kiszáradás – figyelj oda!

A nagy nyári melegben könnyű elfeledkezni arról, hogy eleget igyunk, mert elvonja figyelmünket például a strandolás, pedig a kiszáradás veszélyes sokszor fennáll.

A mesterséges intelligencia használatának előnyei és hátrányai

A mesterséges intelligencia-rendszerek legtöbbje biztonságos és hasznos, növeli a hatékonyságot és költségmegtakarítást tesz lehetővé, egyes rendszerek ugyanakkor kockázatokat is hordoznak magukba, ezért ezek szabályozást igényelnek.