Menü

Élelmiszerbotrány az egészséges alapanyagok körül

Nem könnyű megvalósítani az egészséges életmódot, amikor az élelmiszerboltok polcain szinte csupa egészségtelen étellel találkozhatunk. Jó esetben van egy-egy apró polcocska, amelyen valamivel egészségesebb ételek találhatóak. Ezért az egészséges életmódra törekvők kénytelenek alternatív megoldásokat választani. Például interneten, vagy bioboltokban vásárolnak. Sajnos, mint kiderült, ez sem mindig segít, ha a gyártó megbízhatatlan.

Az egyik, egészséges életmódot folytatók körében népszerű, budapesti székhelyű vállalkozásnál folytatott ellenőrzés során hatalmas mennyiségű lejárt élelmiszer-alapanyagot találtak, és a tárolás módja finoman szólva is szakszerűtlen volt. Arról nem is beszélve, hogy meghamisították a diótölteléket, és annak diótartalma fele annyi volt, mint ahogy azt a csomagoláson jelezték. Még sajnálatosabb, hogy a fennmaradó mennyiséget például kölessel, valamint szójával helyettesítették. Talán ezek után már említeni sem kell, hogy a nevezett szója jelöletlen volt, ezért is fennáll az allergiás tünetek veszélye. A Pest Megyei Kormányhivatal ennek okán 53 tonna (!) alapanyag megsemmisítését rendelte el, valamint arra kötelezte a céget, hogy hívja vissza a boltokból, forgalmazóktól az összes 2015-ben gyártott por alapú termékét.

Az ügy nem csak önmagában sajnálatos. Schorbert Norbert, a Norbi Update Lowcarb Nyrt. országszerte ismert vezetője kifejezte: bár ez a történet a konkurenciáját érinti, mégis azt a piacot rombolja, amelyet ő már régóta épít. Való igaz, hogy egy ilyen eset megrendíti az emberek hitét az egészséges alapanyagokban, márpedig kár lenne, ha emiatt az emberek elpártolnának az egészséges élelmiszer-alapanyagok beszerzésétől.

Mit tehetünk akkor? A legjobban akkor járunk, ha a személyes kapcsolódásokat keressük. Például szerezhetünk lisztet közvetlenül a malomból, vagy búzát ismerősökön keresztül, amit aztán a saját őrlőnk segítségével darálunk le. Akinek ilyesmire nincs ideje, vagy lehetősége, az olyan márkákat válasszon lehetőség szerint, ahol a cégvezető úgymond a saját arcát adja a termékekhez. Egy ilyen vállalkozásvezető ugyanis kevésbé mer megengedni magának olyasmit, hogy ne ellenőrizhető körülményekből származó termékeket forgalmazzon.

Mindig sajnálatos egy ilyen élelmiszer-botrány, de ne hagyjuk magunkat eltántorítani az egészséges étkezéstől! Legyünk mi az okosabbak, és válasszuk meg gondosan, hogy mit vásárolunk.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?