Menü

Élelmiszerbotrány az egészséges alapanyagok körül

Nem könnyű megvalósítani az egészséges életmódot, amikor az élelmiszerboltok polcain szinte csupa egészségtelen étellel találkozhatunk. Jó esetben van egy-egy apró polcocska, amelyen valamivel egészségesebb ételek találhatóak. Ezért az egészséges életmódra törekvők kénytelenek alternatív megoldásokat választani. Például interneten, vagy bioboltokban vásárolnak. Sajnos, mint kiderült, ez sem mindig segít, ha a gyártó megbízhatatlan.

Az egyik, egészséges életmódot folytatók körében népszerű, budapesti székhelyű vállalkozásnál folytatott ellenőrzés során hatalmas mennyiségű lejárt élelmiszer-alapanyagot találtak, és a tárolás módja finoman szólva is szakszerűtlen volt. Arról nem is beszélve, hogy meghamisították a diótölteléket, és annak diótartalma fele annyi volt, mint ahogy azt a csomagoláson jelezték. Még sajnálatosabb, hogy a fennmaradó mennyiséget például kölessel, valamint szójával helyettesítették. Talán ezek után már említeni sem kell, hogy a nevezett szója jelöletlen volt, ezért is fennáll az allergiás tünetek veszélye. A Pest Megyei Kormányhivatal ennek okán 53 tonna (!) alapanyag megsemmisítését rendelte el, valamint arra kötelezte a céget, hogy hívja vissza a boltokból, forgalmazóktól az összes 2015-ben gyártott por alapú termékét.

Az ügy nem csak önmagában sajnálatos. Schorbert Norbert, a Norbi Update Lowcarb Nyrt. országszerte ismert vezetője kifejezte: bár ez a történet a konkurenciáját érinti, mégis azt a piacot rombolja, amelyet ő már régóta épít. Való igaz, hogy egy ilyen eset megrendíti az emberek hitét az egészséges alapanyagokban, márpedig kár lenne, ha emiatt az emberek elpártolnának az egészséges élelmiszer-alapanyagok beszerzésétől.

Mit tehetünk akkor? A legjobban akkor járunk, ha a személyes kapcsolódásokat keressük. Például szerezhetünk lisztet közvetlenül a malomból, vagy búzát ismerősökön keresztül, amit aztán a saját őrlőnk segítségével darálunk le. Akinek ilyesmire nincs ideje, vagy lehetősége, az olyan márkákat válasszon lehetőség szerint, ahol a cégvezető úgymond a saját arcát adja a termékekhez. Egy ilyen vállalkozásvezető ugyanis kevésbé mer megengedni magának olyasmit, hogy ne ellenőrizhető körülményekből származó termékeket forgalmazzon.

Mindig sajnálatos egy ilyen élelmiszer-botrány, de ne hagyjuk magunkat eltántorítani az egészséges étkezéstől! Legyünk mi az okosabbak, és válasszuk meg gondosan, hogy mit vásárolunk.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!