Menü

Élelmiszerbotrány az egészséges alapanyagok körül

Nem könnyű megvalósítani az egészséges életmódot, amikor az élelmiszerboltok polcain szinte csupa egészségtelen étellel találkozhatunk. Jó esetben van egy-egy apró polcocska, amelyen valamivel egészségesebb ételek találhatóak. Ezért az egészséges életmódra törekvők kénytelenek alternatív megoldásokat választani. Például interneten, vagy bioboltokban vásárolnak. Sajnos, mint kiderült, ez sem mindig segít, ha a gyártó megbízhatatlan.

Az egyik, egészséges életmódot folytatók körében népszerű, budapesti székhelyű vállalkozásnál folytatott ellenőrzés során hatalmas mennyiségű lejárt élelmiszer-alapanyagot találtak, és a tárolás módja finoman szólva is szakszerűtlen volt. Arról nem is beszélve, hogy meghamisították a diótölteléket, és annak diótartalma fele annyi volt, mint ahogy azt a csomagoláson jelezték. Még sajnálatosabb, hogy a fennmaradó mennyiséget például kölessel, valamint szójával helyettesítették. Talán ezek után már említeni sem kell, hogy a nevezett szója jelöletlen volt, ezért is fennáll az allergiás tünetek veszélye. A Pest Megyei Kormányhivatal ennek okán 53 tonna (!) alapanyag megsemmisítését rendelte el, valamint arra kötelezte a céget, hogy hívja vissza a boltokból, forgalmazóktól az összes 2015-ben gyártott por alapú termékét.

Az ügy nem csak önmagában sajnálatos. Schorbert Norbert, a Norbi Update Lowcarb Nyrt. országszerte ismert vezetője kifejezte: bár ez a történet a konkurenciáját érinti, mégis azt a piacot rombolja, amelyet ő már régóta épít. Való igaz, hogy egy ilyen eset megrendíti az emberek hitét az egészséges alapanyagokban, márpedig kár lenne, ha emiatt az emberek elpártolnának az egészséges élelmiszer-alapanyagok beszerzésétől.

Mit tehetünk akkor? A legjobban akkor járunk, ha a személyes kapcsolódásokat keressük. Például szerezhetünk lisztet közvetlenül a malomból, vagy búzát ismerősökön keresztül, amit aztán a saját őrlőnk segítségével darálunk le. Akinek ilyesmire nincs ideje, vagy lehetősége, az olyan márkákat válasszon lehetőség szerint, ahol a cégvezető úgymond a saját arcát adja a termékekhez. Egy ilyen vállalkozásvezető ugyanis kevésbé mer megengedni magának olyasmit, hogy ne ellenőrizhető körülményekből származó termékeket forgalmazzon.

Mindig sajnálatos egy ilyen élelmiszer-botrány, de ne hagyjuk magunkat eltántorítani az egészséges étkezéstől! Legyünk mi az okosabbak, és válasszuk meg gondosan, hogy mit vásárolunk.

A passzív dohányzás veszélyei

A passzív dohányzás, vagyis amikor valaki nem dohányzik, de mások füstjét belélegzi, komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Ez a fajta dohányfüst belégzése ugyanúgy tartalmaz káros anyagokat, mint az aktív dohányzás.

Mindig mindig mindig kössük be a gyereket (is) az autóban!

Még mindig sokan nem kötik be a gyereküket az autóban. Háromgyerekes anyaként pontosan tisztában vagyok vele, mekkora macera több gyereket is ki-be kötözni a kocsiban, de bármilyen fáradságos is a művelet, mindig gondoljunk arra, hogy az életét menthetjük meg.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Milyen veszélyekkel jár a digitális tér a gyerekekre nézve?

A digitális tér veszélyeiről beszélgettünk a helyi rádiónk egyik adásában, ez pedig különösen aktuális és fontos téma, hiszen a gyerekek számára számos különböző aspektust érintenek.

Amikor a munkahely a lustasággal tesz tönkre

Hallottál már a kiégés (burnout) szindróma „kis testvéréről”, a boreout-ról? Mit is jelent ez pontosan? Legtöbbször nevetségesnek tűnhet unatkozni egy munkahelyen, netán lustának titulálhatjuk az egykedvű kollégákat. Sok esetben azonban nem közönyről van szó, csupán nincsenek kihasználva a munkatárs képességei az adott helyen, amitől a krónikus unalom szindróma áldozatává válhat.