Menü

Élelmiszerbotrány az egészséges alapanyagok körül

Nem könnyű megvalósítani az egészséges életmódot, amikor az élelmiszerboltok polcain szinte csupa egészségtelen étellel találkozhatunk. Jó esetben van egy-egy apró polcocska, amelyen valamivel egészségesebb ételek találhatóak. Ezért az egészséges életmódra törekvők kénytelenek alternatív megoldásokat választani. Például interneten, vagy bioboltokban vásárolnak. Sajnos, mint kiderült, ez sem mindig segít, ha a gyártó megbízhatatlan.

Az egyik, egészséges életmódot folytatók körében népszerű, budapesti székhelyű vállalkozásnál folytatott ellenőrzés során hatalmas mennyiségű lejárt élelmiszer-alapanyagot találtak, és a tárolás módja finoman szólva is szakszerűtlen volt. Arról nem is beszélve, hogy meghamisították a diótölteléket, és annak diótartalma fele annyi volt, mint ahogy azt a csomagoláson jelezték. Még sajnálatosabb, hogy a fennmaradó mennyiséget például kölessel, valamint szójával helyettesítették. Talán ezek után már említeni sem kell, hogy a nevezett szója jelöletlen volt, ezért is fennáll az allergiás tünetek veszélye. A Pest Megyei Kormányhivatal ennek okán 53 tonna (!) alapanyag megsemmisítését rendelte el, valamint arra kötelezte a céget, hogy hívja vissza a boltokból, forgalmazóktól az összes 2015-ben gyártott por alapú termékét.

Az ügy nem csak önmagában sajnálatos. Schorbert Norbert, a Norbi Update Lowcarb Nyrt. országszerte ismert vezetője kifejezte: bár ez a történet a konkurenciáját érinti, mégis azt a piacot rombolja, amelyet ő már régóta épít. Való igaz, hogy egy ilyen eset megrendíti az emberek hitét az egészséges alapanyagokban, márpedig kár lenne, ha emiatt az emberek elpártolnának az egészséges élelmiszer-alapanyagok beszerzésétől.

Mit tehetünk akkor? A legjobban akkor járunk, ha a személyes kapcsolódásokat keressük. Például szerezhetünk lisztet közvetlenül a malomból, vagy búzát ismerősökön keresztül, amit aztán a saját őrlőnk segítségével darálunk le. Akinek ilyesmire nincs ideje, vagy lehetősége, az olyan márkákat válasszon lehetőség szerint, ahol a cégvezető úgymond a saját arcát adja a termékekhez. Egy ilyen vállalkozásvezető ugyanis kevésbé mer megengedni magának olyasmit, hogy ne ellenőrizhető körülményekből származó termékeket forgalmazzon.

Mindig sajnálatos egy ilyen élelmiszer-botrány, de ne hagyjuk magunkat eltántorítani az egészséges étkezéstől! Legyünk mi az okosabbak, és válasszuk meg gondosan, hogy mit vásárolunk.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.

Reggelizéssel kapcsolatos tévhitek

Ahányféle diéta és trend, annyiféle útmutatás az étkezésekről. Tények és tévhitek a reggeliről, pro és kontra.