Menü

Az emberiség jövője a tét

Az ENSZ idei klímacsúcsát november 30. és december 11. között rendezik meg a francia fővárosban. A cél az, hogy elfogadjanak egy olyan korlátozást, amely megfelelő szint alatt tartja az üvegházhatású gázok kibocsátást. Ez így egyszerűnek hangzik, de távolról sem az. Még úgy sem, hogy egyre szélesebb körben tudják, és ami még fontosabb, ismerik el, hogy az emberiség és a Föld jövőjének érdekében komoly, tartós beavatkozásra van szükség.

Mi jelenti a nehézséget? Először is a legnagyobb ipari termeléssel rendelkező országok „visszafogása” egyáltalán nem egyszerű, másrészt a korlátozás megvalósításához szükséges technológia és intézményrendszer kiépítése iszonyatosan költséges.

Pedig más választás nem nagyon van. Erre figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) is. A WHO felhívta a figyelmet az üvegházhatássál összefüggő klímaváltozás pusztító következményeire, kiemelve, hogy a szárazságok, hőhullámok, áradások emberek haláláért felelősek. Konkrétan. A klíma változása segíti a különböző betegségek elterjedését, a légszennyezettség mértéknek növekedése, a kevesebb ivóvíz és az élelemhiány komolyan rontja az életfeltételeket a Földön.

Figyelmeztetnek, ha Párizsban nem sikerül megállapodást tető alá hozni, az a következő évtizedekben további milliók halálához vezethet.

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.