Menü

Utolsó pillanat: ültess bokrokat!

Hivatalosan a január a legkedvezőbb hónap a bokrok ültetéséhez. Azonban még mindig nem késő tevékenykedni egy kicsit a kertben, ha "zöldíteni" szeretnénk. Igaz, igyekeznünk kell, ha már ebben az évben látni szeretnénk, ahogy sarjadnak az ültetvényeink.

De hogy miért is érdemes bokrokat ültetni? A természetkedvelőknek ezt talán nem kell magyarázni, de mindenképp érdemes minél több növénnyel körülvenni magunkat, főleg ha családi házban élünk, és megtehetjük, hogy kertészkedünk az udvaron.

Elsősorban az egészségi előnyöket érdemes figyelembe venni: ahol sok fa és bokor van, ott jóval több az oxigén. Ráadásul rengeteg port fognak meg ezek a növények, sőt a magasabb bokrok hangszigetelés szempontjából sem utolsók. Ha pedig csak elbújni szeretnénk a szomszédok elől, akkor is kellemesebb látvány, mint egy nagy beton-, vagy téglafal. Sokan azért választják az utóbbi megoldást, mert a bokrok télen nem takarnak. Nos, ez igaz, de akkor nem is igen tartózkodunk az udvaron, ezt se felejtsük el!

No és hogy milyen módon ültessünk bokrokat? A jó hír az, hogy ezzel még a kezdő kertészkedők is meg tudnak birkózni. Gyűjtsünk 30-40 centis ágakat olyan bokrokról, amiket ültetni szeretnénk, és alkalmasak rá, hogy oldalhajtásról szaporítsuk őket. Akár szomszédoktól, vagy óvatosan vigyázva az eredeti növényre, a természetből is szerezhetünk ilyesmit, természetesen csak akkor, ha a terület ezt megengedi. Fúrjunk egy nem sokkal nagyobb lyukat a földbe, mint az ültetvényünk, és a szűk lyukba helyezzük el a növényt oly módon, hogy a hajtás nagyobb része a földben legyen. Lehetőleg puha helyeket keressünk, ahová könnyebb szűk lyukat fúrni, a növény számára is ez a kedvező környezet. Akár homokos, vagy legalábbis homokkal kevert talaj is lehet. Majd óvatosan, figyelve a növényre ültessük el, nehogy eltörjön, megsérüljön. A végén pedig öntözzük meg, de úgy, hogy a növény azért stabilan a helyén maradjon.

Szép környezetet, jó kertészkedést kívánunk!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.