Menü

Ártalmas, de segíthet?

Egyre több ismeretanyag áll rendelkezésünkre az elektromos cigaretták hatásaival kapcsolatban, ám még mindig nem elegendő ahhoz, hogy tiszta szívvel elutasítsuk, vagy elfogadjuk a termék használatát.

Az elektromos cigaretta (más néven e-cigaretta) megjelenése óta viták kereszttüzében áll. Sokan állítják, hogy nagy segítség a cigarettázásról való leszokásban. Persze ahhoz, hogy ezt egyáltalán megvitassuk, mindjárt egy fontos feltételnek teljesülnie kell. Mégpedig annak, hogy az e-cigaretta nem káros. Nos, ezt nem sikerült bizonyítani, sőt éppen az ellenkezője igaz: az elektromos változat egy sor olyan összetevőt tartalmaz, amely, ha kisebb mértékben is, de ártalmas az egészségre. Mondjuk ezt a „szabályos” termékekről, a különböző, kétes forrású utánzatok nem mellesleg egyenesen veszélyesek lehetnek.

Szóval elmondhatjuk, hogy az e-cigaretta sem egészséges, ugyanakkor azt is elfogadjuk, hogy a dohányosok bizonyos százalékának ettől függetlenül segíthet a leszokásban. Kérdés, mekkora ez a százalék.

A cigarettával élők, de azt eldobni vágyók jelentős része a gyors leszokásban hisz, és ez is tűnik a leghatékonyabb módszernek. Nyilván a nagyon erős dohányosok számára nem könnyű út egyik napról a másikra eldobni a cigit. Nekik segíthet az e-cigaretta átvészelni a kezdeti időszakot. Ugyanakkor tisztában kell lenni a veszélyekkel is, a nikotinfüggőség kezelhető vele, ám a dohányzás szokását, a berögzült rítust fenntartja. Emellett az elektromos cigaretta a másik irányú útvonal eszköze is lehet, elképzelhető, hogy a megmentőnek hitt termék szoktat rá az igazi dohányzásra.

Összességében az elektromos cigarettát sem teljesen elfogadni, sem teljesen elutasítani nem tudjuk, ám a mostani ismeretanyag alapján inkább az utóbbi felé hajlunk.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.