Menü

Ártalmas, de segíthet?

Egyre több ismeretanyag áll rendelkezésünkre az elektromos cigaretták hatásaival kapcsolatban, ám még mindig nem elegendő ahhoz, hogy tiszta szívvel elutasítsuk, vagy elfogadjuk a termék használatát.

Az elektromos cigaretta (más néven e-cigaretta) megjelenése óta viták kereszttüzében áll. Sokan állítják, hogy nagy segítség a cigarettázásról való leszokásban. Persze ahhoz, hogy ezt egyáltalán megvitassuk, mindjárt egy fontos feltételnek teljesülnie kell. Mégpedig annak, hogy az e-cigaretta nem káros. Nos, ezt nem sikerült bizonyítani, sőt éppen az ellenkezője igaz: az elektromos változat egy sor olyan összetevőt tartalmaz, amely, ha kisebb mértékben is, de ártalmas az egészségre. Mondjuk ezt a „szabályos” termékekről, a különböző, kétes forrású utánzatok nem mellesleg egyenesen veszélyesek lehetnek.

Szóval elmondhatjuk, hogy az e-cigaretta sem egészséges, ugyanakkor azt is elfogadjuk, hogy a dohányosok bizonyos százalékának ettől függetlenül segíthet a leszokásban. Kérdés, mekkora ez a százalék.

A cigarettával élők, de azt eldobni vágyók jelentős része a gyors leszokásban hisz, és ez is tűnik a leghatékonyabb módszernek. Nyilván a nagyon erős dohányosok számára nem könnyű út egyik napról a másikra eldobni a cigit. Nekik segíthet az e-cigaretta átvészelni a kezdeti időszakot. Ugyanakkor tisztában kell lenni a veszélyekkel is, a nikotinfüggőség kezelhető vele, ám a dohányzás szokását, a berögzült rítust fenntartja. Emellett az elektromos cigaretta a másik irányú útvonal eszköze is lehet, elképzelhető, hogy a megmentőnek hitt termék szoktat rá az igazi dohányzásra.

Összességében az elektromos cigarettát sem teljesen elfogadni, sem teljesen elutasítani nem tudjuk, ám a mostani ismeretanyag alapján inkább az utóbbi felé hajlunk.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.