Menü

Kenyérrevaló az erdőből

Tele van az erdő-mező ízletes finomsággal, és még csak nem is tudunk róla. Pedig milyen finom a szendvicskrém, amelyet egyenesen a természet kínál nekünk tálcán! Ettél már zamatos turbolyát...?

Kevesen ismerik ezt a kedves növényt, amely éppen most virágzik a természetben, vagy akár a kertünkben árnyékos-félárnyékos helyeken. Az orrunk segíteni fog a felismerésben: levelei a petrezselyemhez hasonlítanak, és azok jellegzetes, negróra emlékeztető illata vezet minket. Sokan félnek szedni, nehogy összekeverjék látszólagos tévesztőpárjával, a murokkal, pedig csak a turbolya illata ilyen kellemes és markáns.

Az illat azért ne tévesszen meg minket: negrócukorka helyett egy markáns, fűszeres növénnyel van dolgunk, amely a szendvicskrém fantasztikus fűszeralapanyaga, de más ételekhez adva is isteni finom. Leveseket, önteteket, főzelékeket is feldobhatunk vele. No de hogyan is készül belőle a feledhetetlen ízű kenyérkence...?

Aprítsunk hagymát, kókuszolajon üvegesre pároljuk, majd adjunk hozzá kockára vágott almát és himalája sót. Ha az alma megpuhult, akkor tegyük turmixgépbe a feldarabolt zamatos turbolyával együtt. A hozzávalókat nem érdemes méregetni, ezekkel az összetevőkkel mindenképp jó ízeket kapunk, és mindenhogy kicsit más jellegű krémet kapunk, ahogy változnak a hozzávalók arányai. Pirított, rostos tönkölykenyérrel a legfinomabb! A kókuszolaj jellegzetessége révén ha hideg a "szendvicskrémünk", akkor zsíros állagot, ha pedig meleg-szobahőmérsékletű, akkor olajosat fogunk kapni. Mindegyik formában nagyon finom és jellegzetes.

A turbolyát már csak azért is érdemes fogyasztani, mert tisztítja a légutakat, segít a hangszálak erősítésében és a légzés könnyítésében. A legtöbb hatóanyagot virágzás előtt tartalmazza, de bármikor nagyon finom fűszeres ennivaló. Frissen érdemes felhasználni, szárítva már nem érvényesülnek az ízei. A lefagyasztással viszont próbálkozhatunk, ugyanúgy, ahogy a petrezselyemnél is.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!