Menü

A harmadik utas a „(halál)unalom”

A kisgyermekes szülők pontosan tudják, hogy gyerekkel való együtt utazás sosem olyan egyszerű, és nemcsak azért, mert sokkal több cuccal jár, mint gyerek nélkül.

Főleg egy hosszabb túra veszi komolyan igénybe a szülők kreativitását arra nézve, hogy hogyan foglalják le csemetéiket utazás közben. Mert ilyenkor ugye az életkor sajátosságait teljesen figyelmen kívül hagyó pozícióban, ülve, mozdulatlanul, legtöbbször lekötve kell rövidebb-hosszabb időt eltölteni a gyerekeknek. Az alvásidőben való utazás kifejezetten jól orvosolja ezt a problémát, de több gyereknél, illetve a babakort elhagyva ez sem mindig kivitelezhető.

Tipikus és bevált praktika a különböző rágcsálnivalók beraktározása, illetve azok utazás közben történő lassú, fokozatos adagolása. Ez lehet almagerezd, kölesgolyó, bármi ami elaprózható hosszabb ideig. Na de mi van még ezentúl? Mert ugye egy ilyen utazás több órás is lehet.

Nos, kisgyerekeknél az éneklés, mesélés, mese-cd bevetése működni szokott. Picit nagyobb korban különböző versenyeket találhatunk ki, például hogy ki látja meg előbb a tornyokat, templomokat, vagy egy bizonyos típusú autót és így tovább... A barkochbázás szintén egy jó alapötlet, kisebb korban pedig apróbb játékokkal is el lehet terelni a gyerekek figyelmét. A mai korban persze ott a telefon, ami sok szempontból kényelmes és egyszerű megoldás a gyerekek lekötésére utazás közben.

Egy biztos, ezekre azért érdemes azelőtt gondolni, mielőtt hosszabb utazásra vállalkozunk a gyerekkel, vagy gyerekekkel. Mert hát ugye ők nem arról híresek, hogy a szép kilátás eltereli figyelmüket a több órás mozdulatlanságról...

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.