Menü

Több mozgásra van szüksége a kutyájának, mint gondolná

Sok gazdi azt hiszi, hogy a kertben tartott, vagy családi házban élő kutyáknak bőven elegendő a mozgástere, hiszen ott van nekik az udvar, ahol rohangálhatnak. Ez elég nagy tévhit, ami miatt ezek a kutyák sokszor veszélyeztetettebbek a "panelebeknél".

A kutyáknak általában nagyobb a mozgásigénye, mint az embereknek, és egy-egy séta, túra alkalmával legalább háromszor annyit rohangálnak ezzel arányosan. Hasonlítsuk hát össze a saját mozgásterünket az állatokéval: mi elégedettek lennénk, ha soha nem mozdulhatnánk ki az udvarunkból? Ez gyakorlatilag egyenlő egy börtönnel, hiszen ott jellemző, hogy csupán az udvaron róhatják a köröket a rabok, de onnan nem jutnak ki soha. Azt kell mondanunk, hogy a kutya is ugyanígy van ezzel. Ez nem csupán a mozgásról szól, ahogy az ember számára sem, hanem az új szagok, új élmények megszerzéséről, a szabad futásról.

Hajlamosak vagyunk elfeledni, pedig az állatnak is van lelke, és a bekerített élettér sem a testére, sem a lelkére nincs jó hatással. Azok a kutyák, akiket nem visznek sétálni, hamarabb elhíznak (akkor is, ha van udvar!), gyengül az immunrendszerük (igen, a védőoltások és a változatos táplálkozás ellenére is), izmozatuk és csontozatuk könnyebben elgyengül, edzettségük csökken. Összességében tehát rövidebb ideig élnek, bármennyire is szeretik őket.

Azon túl, hogy kevésbé szocializáltak azon kutyák, akik nem találkoznak más kutyákkal, állatokkal (ez abban az esetben is igaz lehet, ha otthon több kutya van), még az intelligenciájukra is hatással lehet a bezártság. Ugyanis okosabbnak bizonyultak azok a kutyák, akiket rendszeresen sokféle inger ér a külvilágban.

Az állattartás felelősséggel jár, gondoljuk ezt át, mielőtt befogadunk, vagy vásárolunk egy kutyát. Sok munka, idő és energia ily módon tartani, és ehhez a rendszeres séta is hozzátartozik. Bizony, nem csak jó időben, vagy havi egyetlen hétvégén.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.