Menü

A hírességek kutyás futással figyelmeztettek a szívférgességre

Sarka Kata, Szabó Zsófi, Katus Attila, Nyári Dia, Nagy Alexa és Tornóczky Anita saját egészségük mellett négylábú barátjuk jóllétére is ügyelnek. A felelős gazdik közös futást szerveztek egymással és kutyusaikkal a Városmajorban, hogy így figyelmeztessenek minden ebtartót a szívférgességre - a szúnyogok terjesztette betegség ugyanis halálos veszéllyel fenyegeti a házi kedvenceket. A nevezett fertőzés hazánkban is egyre gyakrabban fordul elő. A kifejlett férgek a 30 centiméter hosszúságot is elérhetik, és akár 7-10 évig is élősködhetnek a kutya szervezetében. A szívférgesség terjedését azonban a megfelelő eszközökkel meg lehet állítani!

Tornóczky Anita élete évek óta az állatvédelemről szól, és munkája során a szívférgességgel is találkozott már. „A betegség régebben csak a mediterrán országokban volt jellemző, és az utazás során kaphatták el a kutyusok a szúnyogok terjesztette fertőzést. Sajnos már hazánkban is egyre gyakrabban előfordul a szívférgesség, amely a kedvencek halálát is okozhatja, ezért nagyon fontos, hogy felhívjuk rá a figyelmet. Emellett ki kell hangsúlyozni a megelőzés fontosságát is” – mondta Anita, aki Sarka Katával, Szabó Zsófival, Katus Attilával, Nyári Diával és Nagy Alexával állt rajthoz.

Sarka Kata Millával, a pihe-puha szőrű törpeuszkárral érkezett – a kiskutya még gazdáját is megelőzte a futás alatt, és elsőként ért célba. „Tavaly hallottam először a szívférgességről, és azóta nagyon figyelünk: a szúnyogok ellen cseppekkel védjük a kutyusokat. A másik kedvencünket, Tarát otthon hagytam, mivel ő nem szeret futni, inkább a játékaiért küzd Millával. Egyébként nagyon jól kijönnek egymással” - árulta el nevetve Kata, akinek kutyusa szoros barátságot ápol Szabó Zsófi kedvencével.

„Gyémántra családtagként tekintek, szinte mindent együtt csinálunk, és ahová csak lehet, viszem magammal. Az egészsége nagyon fontos számomra, ezért el fogom vinni szívférgesség szűrésre is, hogy megtudjam, nem fertőzték-e meg őt a szúnyogok” - mondta Zsófi, aki Nyári Diával és kutyusával, Phoebe-vel együtt ért a célba. A kis Jack Russel-terrier egyébként nagyon edzett, mert rendszeresen fut gazdijával. „Igyekszem őt sokféle kutyás programra magammal vinni, és szerencsére mindig nagyon jól viselkedik. Ezt a figyelemfelkeltő akciót nagyon jó ötletnek tartom, mivel kevesen hallottak még a szívférgességről, ami egy súlyos betegség, viszont megelőző kezeléssel el lehet kerülni” – mondta Dia.

Nagy Alexa kis fehér máltai selyemszőrű kutyusa ugyan már majdnem tíz éves, ezért kevésbé aktív, de ő is hősiesen teljesítette a távot a többiekkel együtt. Sőt, megelőzte Katus Attilát, aki egy barátja csöppnyi kutyusát hozta magával. „A németjuhász kutyáim most vidéken vannak, ezért Dolcsit hoztam magammal, akivel nagyon jóban vagyunk. Ő egy igazi szobakutya, ezért a futás elején kicsit földbe gyökerezett a lába, de a végére belejött, és egészen feloldódott” – mesélte Attila, akinek a többiekhez hasonlóan szívügye a kutyák szívének egészsége, ezért még az utolsó helyezést is mosolyogva viselte.

Tartsuk távol az élősködőket az ebtől

A vizsgálatok szerint hazánkban három szúnyog faj is hordozhatja a szívféreg lárváit, amelyek az esősebb és melegebb idő beköszöntével már megkezdték inváziójukat. A korábban főleg mediterrán területeken előforduló szívférgesség ma már Magyarországon is gyorsan terjed: a vizek mellett, az észak-keleti, déli régióban, Budapesten és környékén, valamint az észak-dunántúli megyékben gyakoribb. „Rácseppentő termék” – amelyet az eb bőrén kell alkalmazni – rendszeres használatával a szúnyogokat el lehet riasztani, ezzel megakadályozva a vérszívást és megelőzve a betegséget.

Alkalmazzunk gyógyszeres megelőző kezelést

Az élősködők távol tartása mellett érdemes megelőző kezelést is alkalmazni a házi kedvenceken: a beadandó gyógyszer az állat szervezetében lévő féreg lárvákat pusztítja el. Az egészség további fenntartása érdekében a rendszeres szúnyogcsípés és a lárva elleni együttes kezelés javasolt.

Menjünk el szívférgesség szűrésre

Mivel a betegség a kedvencekre nézve halálos lehet, ezért nem szabad várni a tünetek - fáradékonyság, keringési-, légzőszervi- és szívpanaszok - jelentkezéséig. A megelőzés mellett érdemes rendszeresen meggyőződni a kutya egészségéről - fiatal kedvencnél félévente, később évente érdemes elvégeztetni egy gyors vérvizsgálatot az állatorvosnál. Fertőzöttség esetén így még időben el lehet kezdeni a megfelelő kezelést.

Gyógyíttassuk a betegséget

Amennyiben a kutya szívférges, akkor életveszélyben van! A gyógyszeres kezelés kockázatos és költséges: akár tizenötször is drágább lehet, mint a megelőzés. Ráadásul, előrehaladott állapot esetén előfordulhat, hogy az állatorvos nem is jár sikerrel. Különböző műtéti megoldások is léteznek már, amelyek során az akár 30 centimétert is elérő férgeket eltávolítja az állatorvos a tüdő nagyobb ereiből és a szívből, ám a későn diagnosztizált kutyusoknak szinte semmi esélyük sincs a gyógyulásra.

Legyen szívügyünk a kutyák szívének egészsége és alkalmazzuk a megelőző kezeléseket!

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.