Energiahordozó műanyag flakonból
- Dátum: 2016.07.08., 11:44
- energiahordozó, hulladék, környezetszennyezés, környezetvédelem, kutatás, műanyag, szemét, tudomány, újrahasznosítás
Az óceánok tele vannak szeméttel. A természetes világgal kapcsolatos egyik legelszomorítóbb tény a csendes-óceáni szemétsziget, mely műanyagok gigantikus forgatagából és más tengeri hulladékból tevődik össze, ami az USA szárazföldi területének kétszeresét kiteszi.
A műanyag teljes lebomlása körülbelül 450 évbe telik, és mi mégis egyre többet juttatunk az óceánokba és tengerekbe. Fő célunk kellene hogy legyen, hogy ezt a jelenlegi szeméthalmazt eltakarítsuk, és megállítsuk az ideiglenes megoldásnak ezt a fajtáját, vagyis a további lerakatot. Erre vannak már a tudomány által előidézett lehetőségek is, amik segíthetnek. Egy amerikai és kínai kutatócsoport összefogásuk és közös erőfeszítéseik során leírtak egy módszert, amellyel a műanyagot energiahordozóvá tudják alakítani. Munkájuk eredményét a Science Advances nevű folyóiratban tették közzé.
Mi is a műanyag? Hidrogén, szén és oxigén atomok kombinációja, és ezek hosszú láncokba szervezett egysége. A műanyagot fosszilis energiahordozókból állítják elő, ebből következik, hogy ők maguk is átalakíthatóak valamiféle fosszilis energiahordozóvá. A kutatók úgy döntöttek, hogy figyelmüket egy egyláncú molekulára, a polietilén felé fordítják, amely az egyik leggyakrabban használt műanyagtípus a világon.
„A polietilén a legnagyobb mennyiségben előállított műanyag a világon, gyártása éves szinten meghaladja a 100 milliárd kg-ot” – írják a szerzők a tanulmányban.
A polietilén lebontása kifejezetten hosszú időt és erőteljes kémiai folyamatokat igényel, ha azt szeretnénk, hogy reagáljon bármivel – vagy át szeretnénk alakítani energiahordozóvá. Csak a melegítés nem segít, ugyanis ilyenkor a molekulaláncok (polimerek) nagyon sok kisebb darabbá esnek szét, és mindannyian egyéni sajátosságokkal rendelkeznek. A tudósok ennek tudatában fordultak a katalizátorok és a kémiai anyagok felé, hogy felgyorsítsák a folyamatot.
A kutatócsoport először egy irídium-gazdag vegyületet használt, amely eltávolítja a hidrogént a polietilénből. A második katalizátor alumínium, oxigén és rénium keverékét tartalmazta, melynek segítségével a polimert darabokra zúzták. A folyamat végén az eredeti polietilén hulladékból – ami ebben az esetben bevásárlószatyrot, műanyag flakont vagy ételcsomagolást jelentett – energiahordozó keletkezett. A csoport anélkül állított elő egy teljesen más kémiai anyagot, hogy a folyamat során sok hőt, vagyis energiát fektetett volna be.
Ha változtatják a reakció sebességét vagy a kezdeti lépések hőmérsékletét, meg tudják határozni, hogy folyékony halmazállapotú vagy egyfajta viaszszerű anyagot szeretnének kapni. Úgy tűnik a folyamat viszonylag tiszta, alacsony szennyezettségű energiahordozó előállítását teszi lehetővé.
Jó ötlet, hogy így hasznosítsuk újra a műanyag hulladékot, de valójában inkább azokra az energiaforrásainkra kellene koncentrálnunk, amelyek ökológiai lábnyoma közelít a nullához, mint például a megújuló vagy a nukleáris energiaforrások. Mindent összevetve, abba kell hagynunk a műanyag nagymértékű pazarlását!
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
Őszi otthonteremtés a négy fal között

A nyár utáni hűvös időszak sokak számára a befelé fordulás ideje. Hosszabb esték, hűvösebb reggelek és lassabb ritmus jellemzi a mindennapokat. Ilyenkor a lakásunk is átalakulhat, hogy igazodjon a természet színeihez és az otthonosság iránti fokozott igényünkhöz. Valójában nem szükséges nagy költségvetés vagy teljes átrendezés, apró változtatásokkal is elérhetjük, hogy a kuckónk melegséget és nyugalmat sugározzon.
Az ősz gyümölcse a szőlő

Az ősz egyik jellegzetes növénye a tőkék ágain ringatózó szőlőfürtök, melyek nem csak finomak, hanem egészségesek is.