Menü

Milyen gyakran mosson hajat a gyermekem?

Mossuk gyermekünk haját ritkábban, ha a következőket észleljük:Gyakran feltesszük a bőrgyógyász szakorvosnak ezt a kérdést, amikor gyermekünk körülbelül 8 és 12 éves kor között van. Ha szülőként próbálsz választ találni, most a legjobb helyen jársz.

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia három egyszerű lépést javasol, melyek alapján eldöntheted, milyen gyakran van szüksége hajmosásra gyermekednek.

1. lépés: Gondoljuk át gyermekünk tulajdonságait!

- Milyen a hajtípusa (egyenes, göndör, zsíros, száraz)?
- Mennyi idős?
- Mennyire aktív fizikailag?

2. lépés: Keressük meg gyermekünk tulajdonságait a következő leírásban!
Ajánlások 8 és 12 év közötti gyermekek hajmosási szokásaira vonatkozóan:

  • Javasolt hajmosás kétnaponta vagy naponta:
    - 12 éves korban vagy a pubertás kezdetén
    - Zsíros, egyenes haj
    - Aktív gyermekkor: sokat játszik a szabadban, sportol, úszik
    Kivétel: száraz, göndör haj vagy afroamerikai gyermek

  • Javasolt hajmosás hetente egyszer vagy kétszer:
    - 8-11 éves korban
    Kivétel: száraz, göndör vagy afroamerikai gyermek

  • Javasolt hajmosás 7-10 naponta:
    - Száraz, göndör haj vagy afroamerikai gyermek
    -
    Izzadás vagy úszás után, öblítsük ki és kondicionáljuk is a hajat

3. lépés: Találjuk meg az összhangot!

Ha a gyermekünk a fenti táblázat alapján mossa a haját, még mindig fontos, hogy finomítsunk egy kicsit a gyakoriságon. Egyrészt, minden gyermek különböző, másrészt például az időjárási körülmények és változások is befolyásolják, hogy milyen rendszerességgel van szükség a hajmosásra.

Ahhoz, hogy az összhangot megtaláljuk, a hajmosások között nézzük meg gyermekünk haját és fejbőrét! A következő leírás ebben lesz segítségünkre. Túl gyakori vagy túl ritka hajmosás? Nézzük meg!

Mossuk gyermekünk haját gyakrabban, ha a következőket észleljük:
- A haja zsíros
-
A fejbőre zsíros
Emeljük eggyel a heti hajmosások számát a zsírosodási tünetek megszűnéséig!

Mossuk gyermekünk haját ritkábban, ha a következőket észleljük:
-
A haja fakó és hullik
-
A haja száraz
Csökkentsük eggyel a heti hajmosások számát a tünetek megszűnéséig!

Mikor menjünk bőrgyógyászhoz?

A legtöbb gyermek esetében ezek az ajánlások jól működnek. Ha a gyermekünk haja vagy fejbőre túl zsírosnak vagy túl száraznak tűnik az útmutatások követése ellenére is, forduljunk bőrgyógyászhoz! A szakorvos segít az ok felderítésében, és megoldást is javasol.

Forrás: www.aad.org

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.